Как държавата да помогне на артистите на свободна практика?

Отварянето на театрите - положителна стъпка
Обновена: 26 май 2020 23:16 | 26 май 2020 23:05, Веселина Йорданова
12

Танцови школи, театри и опери отварят врати. Те ще могат да работят и на закрито. Танцовите зали ще допускат по 20 души в едно помещение.

"Условията са 30% заетост, когато сме в залите, а когато сме на открито - 50%. Това е една положителна стъпка, дано всичко да минава добре. Но аз бих искал да споделя няколко извода от цялата криза за това, което се случва с театрите", каза актьорът Валентин Танев в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че не е дефинирано определението "свободен артист" и в момента държавата няма лостове как да подпомогне тези хора, които са на свободна практика.

"Във Франция има закон, според който, ако даден артист е бил зает 6 месеца с някакъв проект и след това остане без работа, той може да се впише на борсата, което значи, че държавата го осигурява. А в България това нещо не е решено", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Актьорът посочи, че няма нормативен документ, който да дефинира, че един свободен артист остава без работа и това е много важно да бъде свършено в следващите месеци.

"Другото, което държавата може да направи, е да дефинира няколко групи в сценичните изкуства - театри, опери... Такива, които могат да работят на делегиран бюджет, и такива, които няма да имат тая възможност и биха могли да останат на един бюджет, какъвто са сега. По този начин може да станат на 2 групи", коментира Валентин Танев.

Според него капсулирането на театрите и трупите е много опасно.

"Първият и основен е риск е спиране на движението на нормалното обмяна на идеи и на колеги, които да работят в различни трупи. Опасно е за свободните артисти, защото държавните театри ще се капсулират и ще издържат трупите си. Това ни връща в 80-те години на миналия век", категоричен е Танев.

Той допълни, че всички тези недостатъци би трябвало много ясно да се отчетат и да се търсят мерки за решаването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
1111 преди 3 години
До ДокторПравилно,по разпределение по селата.Да почнат моноспектакли как се дои крава,(само да не я сбъркат с бика),литературни четения в обора с овцете,докато отбиват агнетата.По възрастните от тях,които помнят соцреализма,могат да се впуснат в пърформанси-плевене на чесъна,или събиране на сеното.Само трябва креативност.
9
1
 
3
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Държавата може да помогне на артистите на свободна практика като им даде по една лопата, мотика или кирка и ги прати на новостроящите се магистрали, на село , по нивите .... , места бол за работа ! Кой ще ходи да гледа *** изпълнения на бездарници , които са учили актьорско майсторство при соц. артисти ???
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Га ядаа кифтяята ни риваа, ся ши ми ривът.
7
0
 
3
 
! Отговори
И за тези преди 3 години
Важи: приказката-Щурец и мравка!Много култура,много нещо!Тръгнахме от (Сълзи в очите......И стигнахме до народен,заслужил,активен борец!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще им помогне? Както са се осигурявали така -никак.
5
1
 
5
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Мога да ги взема в моя цех да сгъват ламарина и тръби, да байцват, фрезовата и струговат. Ама съм чувал, че са много мързеливи и това да работиш нормална работа за тях било срам и позор.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение, че си избрал професия на свободна практика никой не е длъжен да ти помага особено пък държавата. И аз съм на свободна практика, но сам си търся работа и различни опции за приходи. Не съм тръгнал да се вайкам или да чакам на някой!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да си намерят истинска работа например...
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да излезем на балконите и да изпеем нещо...
1
0
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Най добрата помощ е да им купи мотики да създават култура. Царевица цвекло арпаджик...