Eвро проучване: Хората в ЕС не вярват на държавата в битката с COVID-19

Има нужда от повече съдействие на европейско ниво, сочат нови данни
24 юни 2020 15:04, Красимир Ангелов
36
Eвро проучване: Хората в ЕС не вярват на държавата в битката с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Повечето европейски граждани не демонстрират висока степен на доверие към експертите и властите по повод кризата с коронавируса. Това се твърди в ново социологическо проучване, което установява, че европейците, включително и българите, искат координирана реакция на ЕС спрямо COVID-19

Мащабното ново проучване, публикувано в доклад от Иван Кръстев и Марк Ленард, опровергава три разпространени илюзии, очертали се по времето на пандемията с коронавируса, като установява широка подкрепа за водено от ЕС възстановяване от кризата.

В резултат от данните Кръстев и Ленард оспорват твърденията за надигането както на националистическия евро-скептицизъм, така и на европейския федерализъм, за нарастване на подкрепата за масирани държавни интервенции и за издигане авторитета на експертите.

Още по темата
Според данните 56% от българите смятат, че кризата от коронавируса е доказала, че има нужда от повече съдействие на европейско ниво, при средно 63% при европейците. Според експертите обаче тази подкрепа за по-силно европейско взаимодействие е условна и не бива да бъде разглеждана като призив за допълнително разширяване на европейските институции или като вот на доверие за сегашната структура на ЕС.

Авторите на изследването посочват, че проучването им развенчава 3 всеобщи илюзии по повод кризата с коронавирусата.

Първата от тях е, че кризата е създала нов консенсус в Европа, като е тласнала по-голямата част от обществеността към искане за по-изразена роля на държавата. Според проучването обаче, истината е, че общият брой на хората, загубили доверие в способността на държавата да действа, всъщност надхвърля броя на тези, които се настояват за повече държавни интервенции в резултат от кризата.

Във всичките анкетирани девет европейски страни само 29% изразяват по-висока степен на доверие в държавата и оценяват позитивно работата на собственото си правителство.
Обратно на това, 33% са загубили доверие в способността на държавата и дават негативна оценка на свършеното от тяхното правителство.

В България 61% от участниците в проучването твърдят, че правителството се е справило добре с коронавирус кризата – но само 27% от тях заявяват по-силна увереност в способностите на правителството да се справя с проблеми, които влияят на живота на хората.
 
Втората илюзия, според проучването е, че кризата с COVID-19 е довела до по-висока степен на доверие към експертите. Според данните истината е, че европейските граждани не демонстрират висока степен на доверие към експертите и властите по повод кризата с коронавируса.
 
Само 35% от отговорилите на този въпрос са изразили становище, че работата на експертите е от полза за тях, докато 38% смятат, че политиците са използвали експертите и са укрили информация от обществеността; 27% от респондентите изразяват ниска степен на доверие към експертите по принцип.

Доверието към експертите е най-силно в Северна Европа, особено в Дания (64%) и Швеция (61%), където гражданите изразяват и висока степен на доверие в държавата. Най-ниско е доверието към експертите във Франция (15%), Полша (20%) и Испания (21%).

В България само една трета (33%) от респондентите на проучването считат, че има полза от мнението на експертите по време на текущата здравословна криза.
 

Третата голяма илюзия пък била, че кризата е довела до повишаване както на националистическия евроскептицизъм, така и на про-европейския федерализъм. Според експертите точно обратното – тя създава подкрепа за сътрудничество в ЕС, когато сме изправени пред непознати заплахи, но не за повече интеграция.
 
Във всички участвали в прочуването девет страни мнозинството е на мнение, че съществува нужда от по-голямо сътрудничество между страните-членки в бъдеще. Това мнение се споделя от 63% от европейците. Повече от половината (56%) от участниците в проучването в България споделят това виждане.

Българите, редом с испанците (63%), италианците (57%) и португалците (70%), са сред най-склонните да подкрепят повече споделяне на финансовите несгоди в такива кризи. 54% от запитаните в България споделят това виждане.

В същото време, много хора във всички държави на ЕС считат, че съюзът не се е представил добре по време на кризата – множествата или мнозинствата във всички държави твърдят, че ЕС не отговаря на кризата по удачен начин. Това включва 63% в Италия и 61% във Франция. Във всички държави множествата или мнозинствата твърдят, че никой не им е помогнал по време на пандемията или че не знаят кой е бил най-полезният им съюзник. Само малки малцинства избират ЕС, международните институции или най-големите икономически партньори на Европа – САЩ и Китай – като най-полезни съюзници.

При въпроса относно това как Европа трябва да се промени, мнозинството от респондентите в съответните държави (52%) желаят по-обединен отговор на глобалните заплахи и предизвикателства. Това е най-предпочитаният отговор от всички дадени варианти.

На фона на това Кръстев и Ленард правят заключението, че преобладаващото мнозинство от европейците искат по-силно сътрудничество на ниво ЕС, независимо от това в коя част на континента живеят.

"Най-големият парадокс на COVID-19 е, че именно отсъствието, а не успехът на ЕС демонстрира неговата необходимост по време на първия етап на кризата и това подтиква европейските държави да се стремят към по-дълбока интеграция”, коментира Иван Кръстев.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то държава няма откак крайни либерасти като Иван Кръстев се налагат и дрънкат че не трябвало да има. Ето затова хората не вярват, защото държавата в момента е сорос. Като почнеш от дончев и прокопиев та чак до йонко грозев.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не ви вярва вече били учени само за пари лъжете народа давате пари на лекари да лъжат оставка веднага всички гербажии до живот затворени
27
5
 
1
 
! Отговори
Петърчо преди 1 месец
Со кротце, со благо и со малко кьотек. Освен ако не си японец или кореец (от онази южната де) ... Всички други само така разбират за съжаление. Ето на днес видях само двама без маски в магазина. Предишния ден бяха поне 20-тина. Когато имате някаква болежка отивате на лекар и спазвате предписаната ви терапия. Сега хем не вярвате че има вирус хем ако го хванете не спазвате карантина хем за елементарни неща като маска и дистанция вдигате олелия. Еми кротцето и благото не свършиха работа...
26
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
КАКВО СТАНА С ЧЕКМЕДЖЕТО , ОНОВА МОМИЧЕ В БАРСЕЛОНА, КЪРДЖАЛИЙСКАТА, ОНЯ ДРОН ДЕТО ПОСТАВЯ ПАЧКИ...

кво да стане - поредните некадърни напъни на червените жалкари. Хората им се смеят на акъла на рубладжиите.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАКВО СТАНА С ЧЕКМЕДЖЕТО , ОНОВА МОМИЧЕ В БАРСЕЛОНА, КЪРДЖАЛИЙСКАТА, ОНЯ ДРОН ДЕТО ПОСТАВЯ ПАЧКИ...
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че има ли европейци в тия държава!!!пълни са извънземни бежанци ,а умните европейци работят за тях )
23
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Всъщност трябва да се корогирам. Никой не вижда необходимост от ес. Хората виждат, че ес нищо не е направил през първия етап на кризата.
Това е голият резултат от фактите. Другото е гримирането им, за да изглеждат по-благоприятни за спонсорите.
22
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"Най-големият парадокс на COVID-19 е, че именно отсъствието, а не успехът на ЕС демонстрира неговата необходимост по време на първия етап на кризата" - стокхолмски синдром.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече като прочета само за тоя Ковид,и се чудя какво толкова сме съгрешили всички нормални в минал живот че оня отгоре ни е пуснал да се преродим на тая примитивна планета...
20
5
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
Колкото по-бързо се заразим всички, толкова по-бързо ще мине тази вирус и ще придобием имунитет против него. Мерките дето въвеждат властите са просто жалки. Единствено одобрявам дезинфекцията на обществени места. Трябва да е чисто навсякъде, да си мием ръцете и да подсилваме имунната система с витамини и добавки.
19
3
 
9
 
! Отговори
Вигвам преди 1 месец
Тук има само мисирки лековерни и разни тулупи, не е като европейска държава.
Трите В - великият вожд Винету.
18
3
 
4
 
! Отговори
Билл Гейтс Ваксинато преди 1 месец
Барановирусници...,как сте??
17
2
 
5
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 1 месец
Аз Вярвам само на Император Жи и на ЦК на Китайската Комунистическа Партия, а и без друго в Брюксел получават инструкциите си от Другарите си в Пекин!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По публикацията работи: ***


Абе ти като копира таа Статия не видя що за сглобено Заглавие има

ЕС според теб Държава ли е?

Я кажи кога за последно си писал собствена Статия?
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
05 Ноември 2009:
През настоящата седмица заболеваемостта продължи да нараства. Това е основание да прогнозираме, че до края на седмицата заболеваемостта в страната ще достигне граничната епидемична стойност от 198 заболели на 10 000 население, т.е. около 150 000 лица в страната ще са с клиника на грип.
При всяка грипна епидемия у нас умират между 2500 и 3000 души".
mh.government.bg/bg/novini/parlamentaren-kontrol/kakva-e-aktualnata-epidemichna-obstanovka/
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната фалшива анкета ни се пробутва като универсална истина. Универсалната истина е че 70-80 искат разпадане на политическия съюз ЕС. ЕС трябва да има правомощия само в стандартизиране на търговията, митата и общите граници. Дори не трябва да има обща валута !! В днешно време всеки може да тегли във всяка валута от банкоматите, освен това за по-запознатите има криптовалута. това е бъдещето - независимост от банките и диктатурата на модерния Вавилон, и връщане на сувереността на държавите.
13
3
 
18
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Хората вярват на очите и интуицията си. Разбраха че политиците и медиите ги будалкат.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хаха това ли измислиха умниците,дайте да направим нов СССР ,че да се справи другаря сталин.Отрепки.
11
3
 
19
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
Всички държави се минаха като въведоха излишни мерки, които не помагат с нищо, а само задълбочават кризата с коронавируса. България не остава назад от тези държави и прави същата грешка. Най-големите издънки стават точно в Българя, така че ако другите държави вървят зле, то България върви още по-зле.

Нямаше смисъл от маските, затварянето на обекти, ограниченията на хората и т.н. Всичко това си противоречи с международното право на свободата на хората. В

Вирусът не изчезва с мерките!
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
21.06 - 117 нови - 322 в болница.
22.06 - 33 нови - 322 в болница
23.06 - 79 нови - 341 в болница
24.06 - 130 нови - 362 в болница.

Общо за периода : 359 нови - 40 от тях в болница.
Това прави 11% хоспитализирани, 89 % лежат в къщи.

Като вземем предивид, че от щаба признаха, че не всички в болница са за в болница, но няма къде да се изолират....
Ще се опитам да направя съпоставка с 2 мес. назад....