60/40 се разширява, няма да се изискват платени данъци

За засегнатия от кризата туризъм мярката става 80/20
13
60/40 се разширява, няма да се изискват платени данъци
Деница Сачева. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мярката 60/40 се разширява за повече сектори и изискванията за нея са облекчени, стана ясно на брифинг в МС.

В нея са включени зъболечението, балнео и спа центрове, тъканни и кръвни банки, частни детски ясли и детски градини, центрове за професионалната квалификация и други.

Общините и общинските предприятия също могат да кандидатстват за помощ по тези мерки.

Още по темата
В следващия тримесечен период няма да има изискване работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година. Те обаче трябва да бъдат декларирани като дължими, за да могат след време сумите да бъдат събрани, съобщи социалният министър Деница Сачева.

За туризма мярката става 80/20, защото се дават допълнително по 290 лева на заето лице, каза ресорният министър Николина Ангелкова. Тази помощ ще се ползва съвместно с мярката "60/40" и отчита всички специфики на туризма.

От помощта могат да се възползват и хора, които са наети от първи юни и не са свързани със сезонния характер на обектите. Отделно се дават 50 млн. лева за хора, наети от бюрата по труда, като всеки работодател ще получава по 610 лева на човек, каза Ангелкова.

До този момент по мярката "60/40" са изплатени около 130 млн. лева, които запазват работата на 150 000 души. Общият брой на заявленията за тази помощ са от 17 000 фирми за около 300 000 души. С новият дизайн на мярката ще бъдат обхванати отново 300 000 работни места, като парите за тази мярка ще бъдат около един милиард лева.

За хотелиерите и ресторантьорите няма да има изискване да се запазва заетостта на новоназначените служители, а само изискване за запазване на работното място, защото това работно място ще съществува и следващия сезон, каза Сачева.

От петък ще може да се кандидатства по разширената мярка 60/40, но от 14:00 часа днес ще може да се кандидатства по мярката за наемане на безработни. Тя е с общ бюджет 160 млн. лева, от които 50 млн. лв. са за туризма.


13
Още от Общество
И сме най-красиви... 72% от българите доволни от външния си вид
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Разширени мерки преди 1 седмица
Разширява се трътката на социалния министър.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От вчера ни заливат с информация, че плажовете са се напълнили и всичко работи на 100%. Защо тогава е необходимо да продължава тази мярка?
11
1
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Когато държавата се управлява от бивш комсомолски секретар, а главният прокурор е червен милицонер, се получава ТАКА.

Комсомолският секретар беше най-долното и най-гадно същество.
Подбираха ги по подлизурство и низост, така че като пораснат, да станат истинска комунистическа из мет.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми те хотелиерите от самото начало бяха преобладаващо ченгета.
9
0
 
1
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 седмица
Чиновника и чеборашката един път да ми хареса мнението ви
8
2
 
13
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 седмица
Ще се раздават пари на калпак с цел спечелването на изборите. Няма да имат никакъв реален ефект върху заетостта тези мерки. Наесен ще има нова вълна на масови уволнения.
7
2
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 1 седмица
В хотели и заведения не само, че НЕ трябва да се наливат държавни пари, ами трябва да им се съберат данъците и осигуровките, които са укрили поне за 5 години назад. И с тези пари да се подпомагат бизнесите от реалната икономика.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хотелиер да си в България! Вече дори и туристи няма да обслужват, а направо от държавния бюджет ще взимат милионите! Няма и да се пънат да симулират дейност, няма и данъци да плащат и пак ще са недоволни! Ще искат мярката да стане 150/0 за пропуснати вземания! Е, наистина няма такава държава, т'ва е хотел Балкантурист!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бизнесът мина на социални помощи. Станаха като ромите.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абсурд!
Да виждаш, че нещо не работи и пак да го прилагаш.
Да виждаш, че туристическият бранш НЕ прави нищо, за да се съвземе и пак да му наливаш пари.
Колко пъти хората трябва да подават сигнали, че с действията си хотелиери и ресторантьори ОТБЛЪСКВАТ туристите, че да се замислят управляващите над грешната стратегия на туризма? Разбират ли изобщо, че с наливане на пари и сваляне на ДДС няма стане? Тоя туризъм тежи на бюджета.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"За засегнатия от кризата туризъм мярката става 80/20"

Направо 180/0 я направете мярката за туризма. И пак ще реват, щото са крили данъци като невидели. Ей, писна ми да събират пари от мен и да ги дават на мутрите. Аз не им ходя на морето, ама те пакми вземат парите. Бетер топлофЕкация!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Късно е либе за китка туризЪма умрЕ.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха, значи мафиотите бизнесмени няма нужда да си плащат данъците, но цървулко ще го гонят за една глоба. Стадо, събуди се!