Новият проблем наесен – кой болен от грип и кой от COVID-19

Доц. Любомир Киров очаква коронавирусът да поддържа постоянни нива
19 юли 2020 09:40, Красимир Ангелов
79
Новият проблем наесен – кой болен от грип и кой от COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип, заяви за предаването "Събуди се" по Нова телевизия председателят на Националното сдружение на личните лекари доц. д-р Любомир Киров.

"Безспорно колкото повече се тестват хората, толкова повече положителни за коронавируса ще се откриват сред тях, но това не е основен показател, защото главно се тестват хора с оплаквания или контактни на вече доказани случаи или такива със симптоми. Би било интересно да се отделят данните, колко са заразените сред тези, които сега си правят тест заради запазена в Гърция почивка", смята още Киров.

Още по темата
Според него случващото се у нас в момента е нормалният ход на епидемията. Д-р Киров е категоричен, че термини като пик, спад  и други подобни не бива да се използват, както и не бива да се сравняват ситуациите в отделните държави.

"В САЩ например заразените са вече над 3 млн., като това е една от най-засегнатите държави. Но в последните дни те още спорят дали да въведат задължителното носене на маски", аргументира се той.

Според медика политиката, която се провежда у нас в борбата с COVID-19, е правилна.

"В началото всичко беше затворено за 3 месеца, но това не може да продължи вечно. Да, има покачване на случаите сега, но това не е бум или пик и не трябва да се крием, защото този вирус ще поддържа едни постоянни нива наесен и проблемът тогава ще бъде как да разграничим хората с кой вирус са", допълни доц. Киров.

На въпрос дали се притеснява за пациентите си, след като нощните заведения останаха отворени, а рискът от заразяване там е голям, доц. Киров каза: "Бих посъветвал да пазим останалите около нас и ако някой има оплаквания, там, където има по-голямо струпване на хора, нека да се носят маски, за които се доказа, че помагат".

"Мисля, че в момента режимът е почти свободен, но нямаме нито бум, нито пик. Имаме покачване и спадане. Мисля, че не трябва да се крием. Смяташе се, че през лятото вирусът ще намалее, но това не се случи, което го прави по-различен от останалите. Това може да ни доведе до извода, че тази инфекция ще поддържа някакви нива. Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип. Вероятно ще има случаи на инфектиран и с двата", смята още специалистът.

Според него в е логично по определени критерии личните лекари да могат да назначават изследване за коронавирус. Той смята, че това ще скъси пътя на пациента до установяване на диагнозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Случаен гражданин преди 3 години
Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип..... А ДОСЕГА КАК ГИ РАЗЛИЧАВАХТЕ ? Или работите на принципа - За каквото Европейския съюз дава по големи помощи .
64
0
 
1
 
! Отговори
умолявам те преди 3 години
Боже прибери тая планета в джоба си и без това ние сами се унищожаваме,с алчност, войни,лъжи,грабежи,и измислени вироси.Ти поне имаш силата да го направиш.Грешката ти Боже че създаде,най-големият ***, човека
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема да ги чакаме пети месец за срам сме
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка до дупка на всички лекари в държавата искаме кадърни доктори не калпави вън
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смотани доктори вън
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус сложен живот сложен идват избори замислете се дали ще сте вие тъи като гледам не щете заради вас ще фалираме бре есен зима болни лято болни ми цял живот сме болни
59
2
 
3
 
! Отговори
кон Стипаций преди 3 години
до НаблюдателНе искаме тестове за влизане в България , защото Боко му е през оная рабокта колко от нас ще се заразят По същата причина не затегна контрола в пика на кризата , та сулю и пулю шареха навред по Родината като биооръжия ! Боко го интересува само да се направи възможно по-велик (като всеки т.пак ) , само и само да остане на власт !
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи да различим КОВИД-19 от грип? Това е като да различиш гозба от яхния.
57
0
 
1
 
! Отговори
Да,да,ама не преди 3 години
До 43Не се е разбрал, напляскала го е! Както тримата сенатори напляскаха Орешарски и Южен поток замина в небитието! Майк Помпейо направо каза да го духаме! Казаха, че няма да дадат компресори за компресорните ни станции-това е! Казаха да плащаме на Байдън за транзит през Украйна!
56
0
 
6
 
! Отговори
Пенкилер преди 3 години
Цъ. За толкоз месеца само с триста починали. Ако щът да ни слагат и в пембени списъци, ние сме най-яките и тва е.
55
5
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
При настъпването на всеки грипен сезон предполагам никой от нас няма нужда да се осведомява за него от масмедиите, защото около всеки един от нас има достатъчно кихащи и кашлящи хора, за да разберем, че е дошъл грипния сезон, но откакто дойде тази ''епидемия/пандемия'' единственото място от което можем да разберем за нея са масмедиите, защото около нас няма никакви признаци за нейното съществуване!
54
0
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
ББ се биеше в гърдите как сме пример за всички, а сега сме в черните списъци. Питам аз при условие че искат тестове за влизане в другите държави защо ние не искаме такива като се влиза в България? досега всичко беше внесено, излизащите от БГ после как се връщат? и БГ туристите с отрицателни тестове към Гърция как ще влязат обратно след 8-10 дни в Гърция? ако са се заразили? къде е контрола?
53
0
 
4
 
! Отговори
до 51 от славянин преди 3 години
''Пълно е сплатени промоутъри на пандемия. Обречена кауза, достатъчно е да излезеш на улицата за да разбереш, че всичко е фалш и измама.''Дали са платени не знам, но със сигурност са фатално д.билизирани тези промоутъри и наистина улицата е мястото, където с най-голяма сигурност са разбира, че тази ''епидемия/пандемия'' е най-големият фейк за цялата история на човечеството!
52
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-смешни са маскираните. Все едно са сложили банер на устата си, на който пише: Аз съм проста овца.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какви вируси точно говорим? Снощи на тържествата за Левски се видя, че никой не вярва на измислици. Хората не търпят намордници, не ги е грижа за дистанция и подобни безумия. И по света е така. Всеки може да види кадри от Европа и Великобритания, никой не спазва дистанция, нито слага маски. В магазините все още е различно, но и това ще е до време.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно е сплатени промоутъри на пандемия. Обречена кауза, достатъчно е да излезеш на улицата за да разбереш, че всичко е фалш и измама.
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наесен ще излезнат онези 150 000 дето ги напускахте през границите без никакви тестове. Тогава ще настане Веселба. А тези 150 000 още колко са заразили само оня с Пачките знае. Абе ще задминете Испания и Италия може и Американците да ги стигнете.
48
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва по големи глоби за маски. Хората масово ходят без маски . Ако не може глоби то може пак затваряне да има.
47
5
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
На есен ще има бунтове за по-високи заплати на бедстващо градско население. Трябва РАДИКАЛНА ДАНЪЧНА РЕФОРМА. Прогресивен данък Капитал, Огромен данък Недвижима собственост, Прогресивен Данък Земя, Данък Моторна лодка, яхта и автомобил. Никой няма да помни Ковид
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще живеем с вируса без да спазваме мерките.Тогава ще заприличаме на индианците по времето на Колумб, които точно така си живеели със сифилиса, без да спазват мерките.