От СДС: Във всеки протест има емоционални и рационални искания

Натрупаното напрежение - с два резултата, според Кабаиванов
Обновена: 30 юли 2020 22:30 | 30 юли 2020 22:29, Веселина Йорданова
19

Антиправителствените протести продължават. София е полублокирана от недоволните граждани, които за пореден ден искат оставката на кабинета "Борисов 3". СДС подкрепя протестите, но иска промяна в Конституцията.

"Във всеки един протест има рационални и емоционални искания. Те са смесени, както и в момента. Това напрежение, което се натрупа в обществото, се дължи в голяма степен на проблемите, които показа Конституцията, приета 1991 година. Ние мислим, че този модел е изчерпан и Конституцията има нужда от промяна. За нея се изисква дългогодишен дебат в обществото. Коя е институцията в момента, която може да събере на този дебат парламентарните и извънпарламентарните сили", каза зам.-председателят на СДС и кмет на Карлово д-р Емил Кабаиванов за "Денят ON AIR".

Според него напрежението, което се е натрупало, може да има два резултата.

"Ако нервите на управляващата коалиция не издържат, те могат да подадат оставка. Ако протестът не е достатъчно устойчив, той може да се размие във времето и да отидем на извънредни избори. В никакъв случай и двата няма да успокоят политическото напрежение. То ще се натрупва и затова сме убедени, че промяната в Конституцията ще даде възможност ние да коригираме неблагополучията през последните 3 десетилетия. В отношенията между институциите, проблемите, които са се натрупали и в съдебната власт", допълни кметът пред Bulgaria ON AIR.

Кабаиванов смята, че всичко е въпрос на нерви и на тактики от двете страни.

"Участвал съм във всичките 30 и няколко дни на протести от 97-а година. Беше студена зима, тогава протестът повече от тежкия живот и недоимъка. Сега протестът има друг характер - неудовлетвореност от развитието на младите хора в България, от изоставането на другите страни от ЕС. Ние от СДС уважаваме протеста, а какво може да събере хора, като протестът от 97-ма? Или политически катаклизъм, или икономически такъв", категоричен е зам.-председателят на СДС.

Той коментира, че всички очакваме криза, но се надява не е в този размер, в който някои политици я представят.

"Да, ще бъде тежко, ако икономиката не работи. Ако има яростно напрежение на улицата - също ще бъде тежко. Ние имаме нашите тези какво ще успокои напрежението - двукамерен парламент, избор на президента от Народното събрание. Колегите от ГЕРБ все още не могат да възприемат нашата теза или имат други разбирания", добави д-р Емил Кабаиванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
5 преди 3 години
До АнонименТя не беше ли от Ихтиман !
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй СДС откъде изпълзя от нафталина ?!?Помня ги отпреди 30 г, когато обещаваха "светло бъдеще", ама тогава бях млад и зелен...
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свят ше ви се завие, ако разберете колко бивши и настоящи политици са свързани с комунистическата Държавна Сигурност!И да - в ГЕРБ също е пълно с такива. ГЕРБ също са комунисти, както ДПС и БСП. СДС също! И ГЕРБ и СДС можеха да приемат закона за лустрация и да ИЗТРИЯТ БСП и ДПС от властта. НЕ ГО НАПРАВИХА, ЗАЩОТО СА СЪЩИТЕ!ЛУСТРАЦИЯТА е закон, който забранява на подобни лица да заемат държавни длъжности. Липсата на ЛУСТРАЦИЯ е причината Прехода в БГ да не свършва 30 години.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе къде се скри мижавата Самоковска мишка?Нали уж цяла София я избирала 4 мандата.Защо не излезе на площада да се срещне с избирателите си?
9
0
 
13
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Мобилизирали са 3та си ЧЛЕНА от СДСто и са напраскали 3х1минуса. Браво, не знаех че още имат поддръжници!
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов муртизира СДС и оттогава е мафиотска структура.
7
4
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Като чуя с-д-с,и ми се повдига.Със тези пребоядисани другари започна разграбването на България,та мненията могат да си ги заврът някъде.
6
4
 
22
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Тези дано НИКОГА да не минат бариерата за влизане в парламента. Хората няма да забравят как се разграбваха части и гуми от трактори, как се връщаха земи по 5дкр в "реални граници", как се разсипаха хиляди предприятия и цели индустрии-УМИШЛЕНО.Дано и побратимите им от БСП да не влязат следващия път. Този ако има смелост да отиде като автентичен седесар, с шапка, байряци ..и да агитира за СДС на протестите, сигурен съм че няма да се измъкне в добра форма от там
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подло ги на мафията!
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СДС е изчерпана абревиатура без никакъв авторитет. Човекът на снимката е свтовно неизвестен.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СДС - патериците на ГРОБ.ОСТАВКА!
2
4
 
14
 
! Отговори
Участвал бил преди 3 години
Студена зима на 97. Пълнеха им гушите от едно посолство. Ние зяпахме и вярвахме на тези продажници.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този е от "невинните" престъпници. Присвоява, а после съда казва, че не е направил нищо нередно. Правилно, в тая държава кражбата е нещо в реда на нещата.