Не може да се види целта на социалните мерки, смята Иван Нейков

Според бившия министър реформите у нас са закъснели
Обновена: 31 юли 2020 22:08 | 31 юли 2020 22:03, Красимир Ангелов
14

Ще ни спасят ли от кризата новите социално-икономически мерки, които предприема държавата? Темата в Денят ON AIR коментира бившият социален министър Иван Нейков.

"Онова, което не може да се види в мерките е, че не може да се види целта - какво искаме да направим и какъв резултат гоним с тези мерки", коментира той. Според него, ако целта е да се постигне икономически ръст, то има много резерви, че такъв ръст може да бъде постигнат с тези мерки.

Още по темата
"За тези мерки бяха отделени 1 млрд лева, а до момента са използвани едва 17-18%. Ако ти си отделил едни пари и казваш, че тази мярка е много важна, логично е да разбереш защо ще се използват само 17-18%", каза още Нейков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи нямаше да е проблем, ако парите не се похарчат, но и няма нови безработни. "Данните на НСИ сочат, че от началото на кризата имаме над 230 хил. безработни, което означава, че бизнесът не може да опази тези работни места", добави Нейков.

Той обясни, че през есента и началото на зимата винаги има движение нагоре в кривата на безработица и че натискът върху бюрата по труда и социалното министерство ще бъде много силен.

"Данните сочат спад на БВП между 10-15% в Германия, Франция, САЩ. Имаме ръст на безработицата. Партньорите, на които разчитаме да създадат работни места, също имат огромен спад", добави бившият социален министър. Според него хората имат усещането, че увеличението на заплатите е в резултат на протестите.

Нейков смята, че управляващите не са се опитали да видят какви са интересите на младата генерация. "Хората не вярват на това, което се прави и имат усещането, че са излъгани", подчерта гостът.

"Опитваме се да сравняваме как работи администрацията в нормална обстановка, с темповете в момента. Това е грешно сравнение, в такава ситуация бизнесът иска помощ веднага", заяви Нейков и добави, че е загубено доверието вътре в самата администрация.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Социален мерник преди 1 година
В тикволандия социални мерки просто няма. Социалното министерство от дълги години се занимава само и единствено с развъждане на ромбоиди и безмислени и скъпи програми. Безработицата и преди коронакризата беше над 200 000, въпреки розовите статистики. След като хората започнали работа в началото на 90-те, без осигуровки и без да им се зачита стаж, започнат да се пенсионират, и цялата пенсионна система ще рухне.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когата наизлизат съратниците на заврения зет, значи ще се краде. Този защо не кажа за участието си в приватизацията и по-точно завода за хладилници
8
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Сега е моментът да извадим от нафталина всички ..заслужили другари,които всячески ни "подобриха"живота.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** то няма държава бе!Какви социални мерки ви бият вас по главите бе???Хайде кога ще ходим на избори та да имаме нормална държава, че тая "държава" е само на хартия?На практика сме някакво родово племенно общество с местни вождове...
6
0
 
6
 
! Отговори
R преди 1 година
До АнонименТози е при всичките :)
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този при Виденов ли беше или при Станишев?
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целите са чисто политически. Разбира се, че който търси някакви икономически или социални цели в мерките, няма да ги открие.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е ясно видима за който вижда. Опитват се да си купят малко време, за да довършат мандата и да организират следващите избори. Организират ли следващите избори, това означава да ги фалшифицират и отново да са на власт, а тогава ще си върнат това, което сега са раздавали.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и сегашните управници и бившите ни управници,всичките са за затвора,трябват ни млади хора които да изградят всичко на ново,и да не забравят 4е не вси4ко е $
1
2
 
9
 
! Отговори
сачева = МАФИЯ преди 1 година
и то НЕКЪДЪРНА