Заради онлайн обучението - скок на децата с късогледство

Родителите разумно да позволяват дигитални устройства на децата си
17 сеп 2020 22:00, Нели Христова
11
Заради онлайн обучението - скок на децата с късогледство
Снимка: БГНЕС

"Само за няколко месеца от март до сега се е увеличило на късогледството при деца, които са ползвали дигитални устройства", съобщи пред БНР доц. д-р Александър Оскар, началник на клиника по очни болести в "Александровска болница".

И през тази учебна година на около 400 деца ще им се наложи да учат чрез електронни устройства.

"Не може да пренебрегнем факта, че дистанционното обучение изисква допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко часа на компютър. В голяма част от случаите на дигитални устройства. А именно мобилните дигитални устройства са изключително опасни. Изключително натоварващи както за зрителната система, така и като цяло за детския организъм", посочи още доц.Оскар.

"Истината е, че човешкото око, човешкият мозък трябва да се адаптира към реалността. За нас някак е странно и ние залитаме от едната на другата крайност, докато намерим разумния баланс между това изобщо да не използваме дигиталните устройства или изцяло пък да използваме дигиталните устройства."

За тези месеци, когато имаше дистанционно завършване на учениците се наблюдава пик по отношение на късогледството - посочи още доц. Оскар.

"Имаме сериозни наблюдения върху причините за прогресия на късогледството, един от най-сериозните рискови фактори е прекалената употреба на мобилни дигитални устройства. Като само в рамките март-май месец тази година, в рамките на два до три месеца, имаме десетки случаи на деца, които значително увеличиха късогледството си. Което дори достигна до два диоптъра и половина увеличение само в рамките на три месеца. Ако е бил, примерно, минус два диоптъра късогледство, изведнъж става минус четири и половина", посочи специалистът.

Съветът към родителите е , когато се налага да се използват дигитални устройства, да се използват разумно. Компютърът, десктопът винаги е за предпочитане пред мобилно устройство. А не таблет и още повече телефон.

"Телефоните изобщо не са удачни за такива неща. Телефоните са най-опасни в случая, защото децата доближават екрана непосредствено пред очите си. Изключително много натоварват и зрителната система, и нервната система. Като цяло мобилните телефони въобще не само не са препоръчителните, те въобще не трябва да се използват за такива цели". Но за нуждите на преподаване, на учене - настолен компютър е несравнимо по-добре се отразява на детето, отколкото в мобилното дигитално устройство"., обясни офталмологът.

Той посъветва, когато детето е 180 минути под една или друга форма пред компютъра, задължително трябва да излезе навън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
по-*** статия не бях чела. Не е виновно онлайн обучението, тва късогледство се е развивало все пак известно време. Децата масово висят на компютрите, на игри, на чатове, гледат филми, щото на никого не му се занимава с тях.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен изброеното от 9, много сериозно пострада им дневния им режим: късно лягане, късно ставане. Масово децата стоят до 1-2 след полунощ... Аз всяка вечер водя война да си е в леглото най-късно в 22.30... Питам го: Ще излезеш ли да се видиш с приятеля си?Той: Аааа, ами ние сега си чатим и играем онлайн...
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е само късогледството и проблемите със зрението. Работя с деца и мога да кажа, че това затваряне за месеци пролетта доведе да много тревожни промени при тях - обездвижване и надебеляване, затваряне в т.нар. дигитален свят и отказ от контакти навън, тревожност и стрес. Ако продължим с издевателството над децата и тази учебна година... не знам ...
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали от 3м онлайн (псевдо) обучение? Или по-скоро от мобилните телефони които вечно са им в ръцете яслата още и се занимават с глупостите от тубата, тик ток и постване из соц. мрежи?
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми дай сега, за да не им се развалят очите, да им рискуваме живота като ги пуснем масово да се заразят с коронавируса.
6
4
 
7
 
! Отговори
за момент преди 3 години
да си помисля, че някой наистина ще се хване на тая нескопосана пропаганда. Но виждам от постовете, че има хора дето мислят.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще им казват натази ковид генерация lowIQ snipers ясно е :)))
4
6
 
14
 
! Отговори
Аха за 3 преди 3 години
месеца и им се развалиха очите...тотална лъжа. И без това киснат пред екрана.
3
6
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
И затлъстяването скокна. За два-три месеца домашен арест се допристрастиха към устройствата. Моята вече не ще да излиза да играе с другите деца. Предпочита да си общува с тях онлайн. Пълен ужас!Оня Плешояд, където го видя, ще го заплюя в лицето.
2
5
 
17
 
! Отговори
Стига преди 3 години
Глупости!!! Иначе не стоят пред монитори, телевизори и таблети.
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска му работа