Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина

Писателят казва, че не е ясно каква е перспективата на протестите
27 сеп 2020 17:25, Нели Христова
487
Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина
Снимка: БГНЕС

Има нужда интелектуалците да бъдат на предна линия на протестите. И в предишни протести те бяха на предни линии, аз съм посрещал всеки протест с много добри чувства, ако не с възторг, и съм участвал, макар и косвено в тях, заяви пред БНР Стефан Цанев, писател, поет, драматург, а от вчера и носител на отличието „Златно перо“ за принос към родната култура и изкуство.

„Този протест отблъсква интелектуалците по две причини – поради своите средства, които не са много естетични, да кажа много меко. Не може срещу простотията да се бориш с простащина – тези средства, които използваха като вид на протест – замеряне с яйца, с развалени продукти. Малцина помнят понеже са по-млади, но същите атрибути се използваха против враговете на народа, когато разкулачваха 50-те г. на миналия век. Заобикаляха къщите с тъпаните, с ковчезите, на които беше изписано името на човека, когото разобличават, и му казваха: влизай в ковчега или в ТКЗС-то. Това повторение, не знам който откъде го е изкопал, може би бащата на някого, участвал в тези ремсистки хайки. Това ми напомня доста, защото и нашата къща бе заобиколена по този начин. Политиците бъркат в България много, че те не се състезават с идеи, а се оплюват един друг. Лошата дума е бумеранг – тя се връща към този, който е изрича“, коментира Цанев.

Според него втората причина, поради която протестът отблъсква интелектуалците, е перспективата на протестите: „Защото е ясно срещу кого са насочени, а никъде не стана ясно към какво - какво ще стане след тези протести?“.

„Има един показателен случай – когато приемат Търновската конституция през 1879 г., Дондуков-Корсаков присъства на веселието по този случай и запитал Антим I: „Ваше блаженство, след като България вече е свободна, освободихме ви от турците, защо не се радвате, защо сте тъй умислен?“. „Ваше сиятелство – отговорил Антим I, вие ни освободихте от турците, това е хубаво, но си мисля – а кой ще ни освободи от вас?“, разказа писателят пред БНР.

И допълни, че протестиращите са се сетили днес да направят концерт за целите си – ще използват изкуството, ще бъде нещо приятно, нещо, което да привлича хората, а не да ги отблъсква.

„Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да поемат кормилото на държавата…Тези млади хора трябва да се престрашат“, отбеляза Стефан Цанев, който даде за пример как Финландия се управлява от 30-годишни момичета.

„Съвременната демокрация е измислила своите цивилизовани средства – това са изборите и нищо друго…Изключително сложно ще бъде, ако не се организират младите хора, за съжаление не може без партия. В България има нужда действително от една нова лява партия, но не тази, която се нарича Българска социалистическа партия, тя носи върху раменете си греховете на старата, която наследи - БКП“, подчерта Цанев.

„Свободата и щастието не могат да се постигнат със злост, с омраза, простащина, със заплахи, бесилки, ковчези и черни знамена. Трябва да намерим сили да се обичаме един друг“, обърна се задочно Стефан Цанев към протестиращите и към тези, към които са насочени антиправителствените демонстрации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
11
 
15
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Този винаги е бил нечистоплътен подмазвач.
329
12
 
12
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
АБЕ ЦАНЕВ КАКВО СИ СЕДНАЛ ДА МЪДРУВАШ БЕ !!!!. Външния дълг на БЪЛГАРИЯ е вече над 30 милиарда. Тази цифра дава пълна оценка на управлението на държавата. ВЕЧЕ НЯМА МЯСТО ЗА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ, КАТО ТЕЗИ ТВОИТЕ. МЛАДОСТТА НА БЪЛГАРИЯ БЯГА ОТ ВАС !!! НАРОДЕН СЪД И ПОСТАВЯНЕТО ВСИЧКО НА МЯСТО !!!! НИКАКВИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ПОВЕЧЕ - ПИШЕТЕ СИ ТАМ ПРИУМИЦИТЕ И НЕ ЗАНИМАВАЙТЕ ХОРАТА С ТЯХ. НА ПРЕДЕН ПЛАН СЪС ВСИЧКИТЕ ДЪРЖАВНИ ПРОТЕКЦИИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ ЛЕКАРИ,ИНЖЕНЕРИ, ИКОНОМИСТИ, ВСИЧКО ЩО Е КРЕАТИВНО.
328
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво говори тоя дърт изкуфеляк?
327
4
 
23
 
! Отговори
Димитър Димитров преди 3 години
Г-н Цанев, безкрайно ви харесвам и уважавам! И искам да ви кажа, че интелектуалците не трябва да бъдат привличани или отблъсквани от протест на народа срещу наглата и корумпирана власт. Интелектуалците трябва да предизвикат и поведат такъв протест, преди всички останали!
326
9
 
10
 
! Отговори
До гробокопач преди 3 години
Я кажи на всички кога лично ти живя по-добре от сега ? При кой премиер и управление ? Ще сверим БВП,безработица,инфлация,МРЗ,покупателна способност. Имам официални данни за всяка година,а и съм съвременник на демокрацията и помня всичко .Давай да те видим
325
2
 
10
 
! Отговори
честни водачи преди 3 години
Посланието на Васко Кръпката на концерта протест беше знаково и той каза:" Мечтая си да имаме честни водачи, които да не се казват Бойко Борисов, да не се казват Румен Радев, да не се казват Мая Манолова, да не се казват Корнелия Нинова, да не се казват Слави Трифонов, а да са честни хора. И никога не забравяйте кой създаде мутрите - БКП! "
324
3
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До АнонименМного си се объркал, мой човек;))) И в условията на демокрацията печели невежеството, защото то е мнозинството, а мнозинството решава изборите. Тие дет ми ги говориш тука - "труда,грамотността,квалификацията,кадърността", това е Малцинството с главно "М". Ако не беше така, щеше ли Бойко д акаже: "Аз съм *** и вие сте Прости,з атова се разбираме"? Нямаше лид а каже: "Аз съм кадърен и вие сте кадърни, затова просперираме"?А? А-хахахахахаааааааа... Не го каза! Не го каза! Каза другото
323
4
 
7
 
! Отговори
От бореца преди 3 години
Постоянството на интелектуалците ( стефанцаневчетата) поза ге цял живот, няма омръзване .!.
322
6
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Прочие предвид написаното преди малко да кажа, че протестите са разнородни. Това е първото, което трябва да се каже на глас и открито, а не да се цитира Божков и БСП през цялото време.Например на снощния концерт е пял Васко Кръпката.Това е разбираемо - рокаджия, бунтар.Та той каза, че не иска да вижда на власт лица както Бойко Борисов, така и Румен Радев.Отровното трио така и не се появи.Което развенчава легендата на ГЕРБ, че протестите са оглавени от Румен Радев и се спонсорират от Божков!
321
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Цанев- мъдър човек е! Протестиращите да правят партия спешно или с Христо да се хващат, но да се готвят за избори. С тези маймунджилъци по улиците пак няма да влезнат в парламента и после пак ще вият жално за корупция и прочие.
320
11
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Стефан Цанев нещо май се е объркал.Значи, продължавам да се чудя и не мога да разбера, кой, защо и как, се опитва да припише някаква определена групировка, сила или нещо от сорта, на всичките разнородни иначе протести.Ясно е, че ГЕРБ се опитват да изкарат всичките "лyмпeни" (клише, използвано първо от БСП), "престъпници" и "олигарси".Има ли наивници които да го вярват?Но да оставим това настрана: Протестите са разнородни.Естествено, че ще има и футболни xyлигани, ренегати от ГЕРБ и други.
319
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите трябва да знаят,че който и да ги управлява,те ще си останат на същото статукво,каквото са и сега.В условия на демокрация печели труда,грамотността,квалификацията,кадърността.Не знам защо си мислят,че някой ще ги оправи.При Борисов условията за просперитет се движат около максимума за държавата.Не може толкова лесно МРЗ,пенсии,социални да скочат драстично поради бюджетния дефицит.Защо никой от триото не говори с цифри,не говори с конкретика за бъдещето,не говори с икономика ??!
318
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, какво трябва да се направи за "интелектуалците"? Да им се осигурят дивани на жълтите павета и да рецитираме ли? И г-н Цанев говорител на интелектуалците в България ли се явява в крайна сметка (защото не всички на протеста са шофьори на тир)?
317
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прктестите няма да спрат докато мафиота Боко тиквата не бъде отстранен от властта и тя се поеме от нови хора,милеещи за народа,а не за шкафчетата...
316
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите хора бяха подведени да протестират срещу мутрите. Все едно робите да вдигат въстание срещу кучетата които ги пазят, а не срещу робовладелците. Този подмяна отблъсна интелигенцията
315
2
 
8
 
! Отговори
До 357 преди 3 години
Всеки знае какво е нужно ! Нужда от констатации и философстване няма ! Проблемът е,че ги няма младите,а и системата ше ги отхвърли !!!!И на мястото на Борисов ще седне свиреп и огладнял политик обслужващ себе си и олигархията !
314
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска им се на герберастите да компрометират протеста,но не им се получава...народа се събуди и Боко тиквата е пътник...самият Ст.Цанев каза,че са нужни млади,нови хора,необременени от от 30 годишните лъжи на задкулисието и мафията ГРОБ...но не му прави чест,че поне един път не излезе на трибуната...може би го е страх да не му се случи нещо и някоя мутра да го сгази с колата...
313
2
 
5
 
! Отговори
Доцента преди 3 години
До авторката на статията:"Лошата дума е бумеранг тя се връща към този, който е изрича".Който Я изрича, а не Е изрича. Научете го тоз български език, като ще ставате журналисти, моля ви се от сърце.
312
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, защо обиждате човека. Той казва една истина, че протестите от 2020 се различават от тези през 2013. Сега се набиват на преден план, майки с черни знамена, хора от боец, бивши политици, младежи с анцузи и подобни. Могат ли тези хора да се сравняват с хората които излязоха през 2013?
311
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходих няколко пъти на протеста и простотии не съм видяла. Е, вече се разкиснаха нещата и не ходят много хора.