Минималното обезщетение за безработица вече е 12 лв.

Срокът за получаването му се увеличава на 7 месеца
Обновена: 1 окт 2020 12:24 | 1 окт 2020 12:23, Веселина Йорданова
25
Минималното обезщетение за безработица вече е 12 лв.
Снимка: Dnes.bg

От днес влиза в сила новият минимален дневен размер на обезщетението за безработица.

Той се повишава от 9 на 12 лв. Увеличението ще се отрази благоприятно на между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември.

От 1 октомври срокът за получаването му се удължава от 4 на 7 месеца. Промяната важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври.

Новата разпоредба ще се отрази положително на между 13 000 и 15 000 души средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември.

Двете мерки са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия.

За тяхното изпълнение е необходим допълнителен разход в размер на 14 млн. лв. за 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тази сума я отпуснете,и за всеки гласувал дупетат,за нея,и след месец,ги питайте,как са изкарали месеца с тях
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две хиляди и осем пъти я пускате тая историческа новина. Барем един път пишете, че в Германия е 95 лева за да видим къде сме.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Откъде искате да има пари за обезщетения при безработица, след като 60-70% от хората са със заплати под масата?"Пропускаш най-важната сметка, а именно стотиците хиляди държавни служители, които дърпат най-много от бюджета!!!
16
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Животът е нещо много "ПРЕХОДНО" -разберете го това,,живот на еднодневки -дали пенсия или без пенсия- все тая,,-радвайте се на хубавите моменти и това е,,Не напразно Фараоните още на 18г възраст почват да строят своите Пирамиди за отвъдното! важното по темата е -хората да не се страхуват и изнерват с тези мизерни хартиики-Да си пазят нервите и да вярват в себе си-ДЪржавата с нищо няма да им помогне или даде -ТЯ даваше по 1400лв на бежанци -а на "децата си" едно голямо НИЩО!!
15
2
 
10
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
До ТарикатАз от 12 години съм така. Като видях колко е справедлива системата ни фалира фирмата си и от тогава на черно си работя същото. 2 апартамента закупих като втория е в София. Отделих 30 хиляди за магистратура на дъщерята в Англия. Нищо не ми дава държавата нищо не и давам. На лекар и зъболекар си плащам кеш и е малко по скъпи от това да си осигурен здравно, но съм по съгласен така. Заплати на нищоправещи чиновници не искам да плащам.
14
0
 
8
 
! Отговори
Тарикат до 14 преди 3 години
Баьо, не са 1200 евро, 1200 ЛЕВА ми е дохода месечно. Ама за сиромах човек като мен - стигат. Не ги знам тия студенти дето вземали по 3к месечно, но се радвам за тях! На мен ми стига, че не изхранвам с осигуровки и данъци непознати за мен хора. Пък живот и здраве, като пукна, имотите остават за децата ми. Пък ти се осигурявай на каквото си искаш. Дълъг живот да имаш, че да се радваш на пенсия от .... ох, то май таван имало някакъв. Все ми е тая :)
13
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Трябва да има смисъл от човешкият живот- не само плюскане и пиене както правят повечето богати-Трябва да се твори -да се мисли ! Ако това не можете -поне посейте 2-3 дървета- пак ще има някакъв смисъл от вашето лентяйско съществуване!! 8 милиарда човека -ако всички посеят по едно дърво -ще има някакво значение ! Сега си патим заради липсата на гора -Вода НЯМА!!
12
0
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Не си правете "сметките")) Има един ГОРЕ на Небето който въобще не се интересува от вашите сметки))
11
4
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Като ти слушам жалките суми, на които се радваш, ми става болно за тебе, честно... Студентите вече взимат по 3+ с 2 езика из чуждите компании, той седнал някакви жалки сметки за някакви смешни 2 помещения по 600 евро да прави. Падам... Да ти стигнат за храна тия 1200 евро месечно, може. Ама за друго- не.
10
0
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
до12 --в Бг който не работи много и е тарикат -винаги е явно пак на далавера!! Държавата на МУшенниците! защо сурвакаха новите пенсионери с МИНУС 20% от пенсията от НОИ?? защо не им казаха че тайно са направили срокът 5 ГОДИНИ за да могат си прехвърлят частните пенсии към Държавата?? защо?? Били взимали частни пенсии -и затова държавната ин пенсия -МИНУС 20 %? И да не забравяме че това е ГЕРБ!!
9
10
 
6
 
! Отговори
Тарикат преди 3 години
За 20 години здраво бачкане не знам дали имам и месец официален трудов стаж. Бачка се здраво, парите кеш, на ръка, никакви осигуровки и данъци! Спестените парички стигат за купуването на две търговски помещения /в моя случай/ и гарантиран наем от 600 евро месечно. Не ми дреме за обещетения за безработица. Ако реша, още днес ще се пенсионирам с 1200 лева доход на 40 години. Не е кой знае какво, ама на фона на тия 12 лева си е прилична пенсия. Пък вие си се осигурявайте. Ваша си работа.
8
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ако някой безработен с 200лв от Борсата на месец -си намери работа --какво следва? Медицинско 25лв -от личен лекар поне 15-20лв- свидетелство за съдимост? Бележка че не сте следствен? бележка от психото че сте нормален ? ксерокопия на всичко? - накрая поне 70лв за започване на работа- и Оставате с едни 170лв? Ами транспорт за тези бележки? ами почване на работа закуски обяд?? Общо взето всичко е пълен Абсурд!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер, но на другите? Минималното беше за 4 месеца, хората с до 7 години стаж имаха право на 6 месеца, тези до 11 години - на 8 и т.н. нагоре. Сметнато ли е да не се ощети някой, който реално си е внасял осигуровки върху някакви не особено впечатляващи заплати, т.е. най-вече хората в провинцията? То не че цялата система не е едно голямо ощетяване, вкл. тези 12 лева на ден, ала остава само да почнем да се ядем едни други кой колко харизани стотинки заслужава или не заслужава и разпадът ще е пълен
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде искате да има пари за обезщетения при безработица, след като 60-70% от хората са със заплати под масата? Същите тези пликаджии ги изритаха от работа по време на кризата и сега реват по борсите защо взимали минимално обезщетение. И ще си седят бая по борсата, защото в плик обикновено взимат заплати неквалифицирани хора. Осигуряват ги на половин работен на половин минимална, ама се фука как взимал 2000лв. под масата и метнал лошата държава. Каквото си си посял, това ще пожънеш.
5
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До 9 -Мда -прав си! То и без храна може да се живее -спомням си в едно село-Един туземец тъкмо научи магарето си да не яде-,,,и ТО взе че Умря! Направо Трагедия!!
4
0
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
12 лв са си ЦЕЛИ ДВА ДЮнера в Бургас!! направо си е далавера)) ао ги ползвате тези 12 лв за да си търсите работа- ще ви стигнат дори за 8 билетчета за автобуса!!
3
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Кой каза че с 200лв не може да се живее в БГ?? КОЙ КОЙ КОЙ?? хахахахахаах
2
2
 
18
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Не прави 360 приятелю. Тези пари се дават на работен ден. При максимално 22 работни дни по 12 лева е 264 лева. Доста под прага на бедността
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко, но от сърце