"Пирогов" съветва: Симптомите и как да се предпазим от коронавируса

Съветите и препоръките са събрани на база 7-месечния опит
Обновена: 5 ное 2020 10:20 | 5 ное 2020 08:40, Нели Христова
69
"Пирогов" съветва: Симптомите и как да се предпазим от коронавируса
Снимка: БГНЕС

Свои насоки и препоръки за препоръчителна профилактика при съмнения за зараза с COVID-19 публикува най-голямата спешна болница в страната “Пирогов”.

Вътрешният документ е насочен към работещите в болницата лекари, медицински сестри и санитари, но може да бъде ползван за самонаблюдение реално от всеки човек.

Съветите и препоръките са събрани на база 7-месечния опит на “Пирогов” в лечението на пациенти с коронавирус. Спешната болница бе от първите, които започнаха да приемат и лекуват хора с COVID-19.

Паралелно с черните рекорди на заразени с коронавирус през есента нарастват и типичните сезонни вирусни инфекции, а симптомите често се припокриват, предупреждават от “Пирогов”. Заради това и техният основен съвет и при най-малкото съмнение да се търси консултация с лекар, а да не се изчаква влошаване.

Много хора обаче преувеличават симптомите си при телефонна консултация, за да извикат екип на Спешна помощ, който да ги прегледа, а това затруднява изключително много здравната система. От друга страна пък, са тези, които при наличие на обоняние например, (липсата му е един от отличителните белези на SARS-CoV-2) решават, че става въпрос за друг респираторен вирус и понякога търсят лекарска помощ твърде късно. Трета е групата на хората, които го прекарват много леко, но не обръщат внимание на симптомите, не се самокарантинират и разнасят вируса.

Симптомите, типични за коронавирусната инфекция, са разделени в няколко групи - ранни, леки, средно тежки и тежки, и са насока хората да се самонаблюдават за проявата им. Това не означва, че те не може да са сигнал за друга вирусна инфекция, но съчетаването им може да бъде ориентир и за личния лекар, когато бъде потърсен за съвет дори и по телефона.

Ето и насоките на медиците от “Пирогов”:

РАННИ СИМПТОМИ:

Конюнктивален дискомфорт - смъдене на конюктивата, сърбеж, сълзене, напрежение в очната мускулатура при движение на очните ябълки, тежест и болка при движение на очните ябълки

Назофарингален дискомфорт - смъдене и/или съхнене на назофарингеалните лигавици, хрема, промени в обонянието, загуба на обонянието, заглъхване на ушите, неповиляващо се при преглъщане

Орофарингеален дискомфорт - промяна във вкусовите усещания до поява на променен вкус, умерено изразена болка в гърлото, промяна на гласа

Тези ранни симптоми са характерни за множество грипни и грипоподобни заболявания и служат само като първоначален алармиращ сигнал. Последващото развитие ограничава COVID-19 инфекция и следва да се направи консултация с интернист и/или лабораторно изследване, съветват от “Пирогов”.

ЛЕКИ СИМТОМИ:

Спорадично главоболие, бързо повлияващо се от аналгетици

Разбитост и мускулни болки

Повишаване на температурата до 37,5°С без втрисане

Пренебрежимо безапетитие с променлив характер

Пренебрежима отпадналост

СРЕДНО ТЕЖКИ СИМПТОМИ:

Повишаване на температурата над 37,5°С със или без втрисане, бързо и продължително (за 6-8 часа) повлияваща се от антипиретици; обилни изпотявания, предимно нощни

Спорадична кашлица със или без отхрачване (негноевидно)

Поява на задух при минимално физическо усилие

Чувствителна отпадналост, водеща до промяна на обичайния двигателен режим

Продължително и трудно повлияващо се от аналгетици главоболие

Трайна загуба на обоняние и трайно безапетитие

ТЕЖКИ СИМПТОМИ:

Температура над 38°С с постоянен характер, със или без втрисане, трудно повлияваща се и за кратко време (за не повече от 2-3 часа), или неповлияваща се от антипиретици

Постоянна отпадналост, прерастваща в безсилие (дори безпомощност) по време на пристъпите

Упорита продължителна кашлица (включително “подкашляне” като проява на безсилие), със или без отхрачване

Гръдна болка с опасващ характер

Задух и в покой, посиняване на ноктите, устните и “висулката” на ухото

Сърцебиене

Сънливост, унесеност.

“Не изчаквайте появата на тежка симптоматика, а направете своевременна консултация с лекар”, съветват от “Пирогов”.

Още при първите симптоми човек трябва да уведоми началника си и да не ходи на работа до изясняване на причинителя на неразположението.

Консултация с лекар по вътрешни болести и стриктно изпълнение на неговите препоръки, изследвания, режим на лечение и какви са правилата при домашно лечение препоръчват още от спешната болница.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ТЕРАПЕВТИЧНА СХЕМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА

Лекарите от “Пирогов” посочват и конкретна схема на лечение, която включва съдоразширяващ и антивирусен медикамент, ацетилсалицилова киселина, растителен лекарствен продукт срещу синузит, кашлица и бронхит и медикамент, съдържащ стандартизиран миртол.

Препоръчва се терапията да стартира веднага след предполагаемия контакт със заразен или да се провежда продължително при спазване на съответния дозов режим и схема на приложение. При липса на противопоказания и добра поносимост профилактиката се провежда за курс от 6-9 месеца без прекъсвания, като всички медикаменти се приемат непосредствено преди храна (“със сядането на масата”), независимо от предписанията в съпътстващото опаковката указание, допълват медиците.

Тъй като тази информация е предназначена за медици обаче, лекарите препоръчват немедицинските лица да не пристъпват към самолечение, защото то е рисковано за здравето.

Извън това е препоръчително в ежедневното меню да се включат 50-100 г сурово тиквено семе за период от 6-9 месеца (по възможност за целия есенно-пролетен период).

Допустим е приемът на витамини и хранителни добавки, но след консултация с интернист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 38.5 вирусът започва да умира. Тази температура не я сваляйте с препарати. Много вода, чай...антибиотиците лекуват бактериални инфекции, не вирусни. Задачата е да стане бактериална инфекция. В руски сайтовеима видеа какво се прави...Сода хляб, инхалации, кислородна вода....четете
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БондПрепоръчват ТИКВЕНО СЕМЕ!!!Тиквата ще го доставя директно в устите!Браво, виж колко си поумнял откакто ти го доставят директно :)
61
0
 
8
 
! Отговори
До откак започна преди 3 години
Чувството за Хумор е доказано здравословно средство!)Не го губете!
60
1
 
6
 
! Отговори
Откак започна преди 3 години
истерията с ковида мъжа ми, дето цял живот кашля неудържимо, защо е алергичен към прах, рязко спря да кашля. Сега много рядко се позакашля тихичко, па се огледа и веднага ме пита как съм.
59
1
 
12
 
! Отговори
до дисциплиниран преди 3 години
Ми стой си в къщи, бе, човек!И аз съм в рисковата група - астма и стомашна язва.Ако ти се наложи все пак да излезеш (неминуемо е), маска, еднократни ръкавици и дезифектант в малките джобни тубички, аз го използам дори върху ръкавиците, плюс строителни очила.По възможност отбягвай обществения транспорт!По принцип аз паля колата и пазаря яко през.... малките часове, правя дълги разходки без маска по плажната ивица в раните часове и след това си седя в къщи.Не гледам ТВ, чета Книги!
58
0
 
6
 
! Отговори
До днес, но не от 59 преди 3 години
И като за начало спри непрекъснато да четеш, слушаш и гледаш новини свързани с вируса. Или поне ги ограничи до веднъж на ден. Да, вирус и болни има, но не е нужно да си причиняваш останалото...
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язе ползвам ракия и мастика за гаргара и червено вино става.Мия си очите със спун.
56
0
 
14
 
! Отговори
до днес преди 3 години
Направили са ти услуга с този диабет, че са те изгонили от работа. Задръж малко в къщи за две три седмици докато се поуспокои вълната. В момента е лавина, като премине , кривата спира да расте защото временният имунитет на многото преминали къса нишките на заразяване. Погрижи се за себе си, човеко, защото няма кой да го направи като закъсаш!
55
1
 
8
 
! Отговори
днес преди 3 години
Днес ме изгониха от работа, защото кашлях.Кашлицата при мен не спира, нощно време плувам в пот.Кръвното 127/92, пулс 72. Кръвна захар - 5.4, хем съм фамилно обременен с диабет.Дълбок оптимист съм в живото, поради което ми се живее и знам как се живее.Въобще не съм максималист на материалното.Не издържам от това, че медиите по цял ден въртят песента, че Covid-19 напредва, хората *** като мухи, погребалните бюра не смогват ...
54
1
 
9
 
! Отговори
Дисциплинирания преди 3 години
АЗ ТЕЗИ СИМПТОМИ ГИ ИМАМ ОТ 48 ГОДИНИ.КВО ПРАИМ,И ВИСОКО КРЪВНО ИМАМ.ПЪЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ВСИЧКО И ПАК НЕ РАЗБРАХА ОТ КАКВО Е.ПРИ ПРОМЯНА НА ВРЕМЕТО ВСЯКА ГОДИНА БОЛЕДУВАМ И 40 ГРАДУСА САМ ВДИГАЛ,НО МИ МИНАВА И ВСЕКИ ПЪТ Е С РАЗЛИЧНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ......И СЕГА ПАК ДА ПИТАМ КВО ПРАИМ БЕЕЕ.....ВТОРИ ПЪТ 150 ЛЕВА ЗА ТЕСТОВЕ НЕ ДАВАМ
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Филмите за зомби и живи мъртъвци бяха първата крачка към действителното зомбиране на населението и тя вече е направена. Следва практическата и реализация, така че стейте си хоум и гледайте телевизия с маски и скафандри.
52
9
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
егати и лъжите... еееееей идва Тръмп на власт и каза, че короната ще изчезне с неговото идване, за къде бързате да лаете за фалшиви заразени.... всички скоро на съд за геноцид срещу народа... и дано е народен съд като на Чаушеску!!!
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25Това с бромелаина е интерсно. А и с възрастта ензимите намаляват..
50
6
 
11
 
! Отговори
Бонд преди 3 години
Препоръчват ТИКВЕНО СЕМЕ!!!Тиквата ще го доставя директно в устите!
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да се предпазим? Не носи покривалки са лице. Как да се предпазим? Убий рептилите/евреите/зионистите от САЩ които биоинжинернаха тази болест :)
48
4
 
10
 
! Отговори
predictivePrograming преди 3 години
Кукловодите ви насочват мисълта в желаната от тях посока. Повечето медии се управляват от едно място и пропагандират едно и също.
47
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тези лекари наред ли са?Всичките тези изброени симптоми съпътстват човека през целият му живот от ражданет до смъртта,къде по-силно,къде по слабо,кога поединично,кога групово и през цялото време, докато човек се счита за здрав.!Това значи ли,че ковид-19 си е съществувал от време "оно" и всеки си го е преболедувал периодично през целият си живот,ей така,на крак?Или може би той е превърнат в събирателно понятие за всякакви вирусни заболявания и така му е прикачена една всеобхватна заразено
46
0
 
14
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Симптом е, режи докато е време .
45
13
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Появата на гъбичките по краката симптом ли е на ковид 19?
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви десет дни.Предстои ми пътуване в чужбина.За братята гърци тестове никой не иска,но виж българите сме друга манджа.Да се пръснеш откъм гърба.