На първо място сме в ЕС по аборти, докога?

Какви рискове крие прекъсването на бременност?
Обновена: 12 ное 2020 21:41 | 12 ное 2020 21:30, Веселина Йорданова
50

България остава на първо място в Европейския съюз по брой прекъснати бременности. Според официалната статистика ежемесечно над хиляда българки извършват аборт по собствено желание.

Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Статистиката отчита само легално регистрираните манипулации, което означава че броят им може да бъде значително по-голям.

За първото тримесечие на 2020 година в България са регистрирани над 3 хил. аборта по желание от общо 5472. Въпреки че за същия период през 2019 година абортите са били с над 400 по-малко, България продължава да запазва челна позиция по този показател в ЕС.  

Според данните за периода януари-март миналата година регистрираните аборти са 5800, от които 3600 са прекъснати по желание.

Броят на манипулациите отчита спад за периода на извънредното положение от април до юни включително, когато са извършени над 2600 по желание от общо 4721. За третото тримесечие на 2020 г. картината е сходна – повече от 2600 жени са решили да сложат край на бременността си от общо 4665.

Историята на България показва, че през 1948 година, когато не е бил извършен нито един аборт, в страната са проплакали за първи път 176 хил. деца. За сравнение родените бебета през 2019 година у нас са над 61 хил.

През 1956 година прекъсването на бременност по желание на жената става законно и в следващите години виждаме драстичен ръст на абортите у нас, като пикът е през 70-те. През 1972 година абортите са дори повече от родените деца – 154 хил. операции срещу 131 хил. родени бебета.  

Какво ни говорят всички тези данни и какви са рисковете, които крие един аборт? Разговор по темата с д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) и д-р Иван Диков от СБАЛАГ "Майчин дом" в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.


50
Още по темата: АбортИван Диков
Още от Общество
Нарушения в кухни, осигуряващи храна за детски градини и училища
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
една жена преди 1 седмица
Стига сте лъгали бе ИД.....! Точно вие не искате презервативи, на кого ще ги разправяте тези!
38
4
 
5
 
! Отговори
Една Жена преди 1 седмица
Може да звучи консервативно, не искам да кажа аборт не трябва да се прави изобщо, защото има ужасни обстоятелства. Но според мен не трябва да се прави сред първият месец, когато плода вече има сърцебиене, просто е твърде късно. Ако за 2 седмици не може жена или двойка да се реши и чака и се чуди това е вече безотговорност граничеща с убийство.
37
0
 
1
 
! Отговори
Рапид Отевел преди 1 седмица
Maja koga she poeme otgovornosta she stanal bashta?Zashto neq pazi? Zashto e iskal tazi jena da mu rodi deca.Absolutno celenasosheno tq da bade mama na decata mu! Dori da ne izpitva nishto prosto izka pokolonie ot nqkoi jeni.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой е луд да ражда и отглежда в мъки и лишения нови роби на мафията, в този прекрасен свят?
35
2
 
0
 
! Отговори
:-) до 38 и 39 преди 1 седмица
Ами явно си от третия пол.
34
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 седмица
Виц: Баба води внучката си 15год.тийнейджерка при гинеколог и му казва.Докторе май някой и и откъснал цветето.Доктора прегледал девойчето и казал на бабата.Не само ,че и откъснал цветето ами направо и е пръснал саксията-бременна е.Ето за това сме на първо място по аборти.
33
2
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 1 седмица
Верно ли смяташ ,че съм от женски пол? Хахахах
32
1
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 1 седмица
Верно ли смяташ че съм жена хахахаха
31
6
 
11
 
! Отговори
До 20 преди 1 седмица
Като се *** без презерватив, да не би да очаквате цветен телевизор ? Не са скъпи тия гумички.
30
5
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Никой не иска да живее в тиквения рай, дори неродените
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато масово се вярва в градски легенди, че от хапчета ще напълнееш и ще станеш като ***, но виж 3 аборт не е проблем, така ще е.
Познавам момиче с 8 (!!!) аборта, което не иска да ползва хапчета или презервативи. От хапчетата щяла да напълнее, а с презерватив не било приятно, но 8 аборта преди 30 са си ок.
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да убия детето си....никога ....при каквито и обстоятелства да е заченато....не мога...може да не се хареса на много хора.....аз не мога.....
27
1
 
12
 
! Отговори
До 26 Антифеминист преди 1 седмица
Да си чувал за правата на човека, А ?! Право на избор, като ти си такъв мераклия давай раждам ти , имаш подкрепата ни. Ха ха ха недодялани *** .
26
0
 
2
 
! Отговори
:-) до Ro преди 1 седмица
Относно измислената история с приятелката, защо просто детето не е дадено за осиновяване.
25
9
 
14
 
! Отговори
Ro преди 1 седмица
Най-добрата ми приятелка забременя преди 2 години от тогавашното си гадже... тя беше изненадана, но много щастлива. Пичът беше потресен, всеки ден опяваше и я молеше да абортира. След като тя отказа, той се покри и се появи чак около 8-мия месец, защото майка му го накара. Сега се вясва с огромно нежелание, за да види детето, иначе техните му мрънкат. Пари свои също не дава, но си купи кола и разни други работи... Та не виждам защо жените са ***, а мъжете чисти като момини сълзи?
24
16
 
3
 
! Отговори
Антифеминист преди 1 седмица
Най голямата глупост която чувам е че жената има права по-различни от правото да ражда.
23
4
 
3
 
! Отговори
:-) преди 1 седмица
Честно казано, като прочета такива статии, разбирам, че проблемите, които имаме с коронавируса и мюсюлманите, са напълно заслужени! Ние заслужаваме чумна епидемия и Йелоустоун да изригне. Само се чудя защо се бави
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е безумно, явно хората не могат да се пазят. Има жени и с по няколко аборта. Това е и м о го лоша енергия която ще те следва цял живот.
21
0
 
10
 
! Отговори
До 11 Иван преди 1 седмица
Аха ," съд" , " затвор", " чудовища" , но това си е само твое мнение,което не е меродавно за милиони българи.
20
8
 
5
 
! Отговори
:-) до 17 и 18 преди 1 седмица
А бе да ви питам НПО активистките, след като абортът не бил убийство, тогава защо протестирате срещу селективните аборти на женски бебета в Китай и Индия? Второ, тук не става въпрос за вашето тяло, а за ОТДЕЛЕН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ. Чакам една жена, вили, анонимна и др. дежурни грантополучателки за отговор.