5-годишните българчета средно с по 3 кариеса

18-годишните младежи пък имат по 6
10 дек 2020 13:20,
19
5-годишните българчета средно с по 3 кариеса
Снимка: БГНЕС

5-годишните българчета имат средно по 3,5 кариеси на временните си зъби, 12-годишните деца са с по 3 кариеса на постоянни зъби, а 18 годишните - с по 6. Това каза пред "Монитор" председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, като цитира последното проведено изследване, което е за 2010-2011 година. Все още няма по-нови данни.

"Беше планирано ново проучване, но заради епидемиологичната обстановка, беше отложено. Надявам се следващата година да се проведе такова. Но все пак трябва да изтъкна, че по отношение на денталната грижа при децата нещата се подобряват - бавно и постепенно. Има още какво да се желае, но се наблюдава положителна промяна", коментира д-р Шарков.

Според експерти грижата за детските зъби всъщност започва още от бременността на майката. Тя трябва да изгради здрав организъм още от вътреутробното развитие на детето. Често обаче акушер-гинеколозите пропускали по време на консултациите да уведомят бременните жени, че имат право на допълнителен дентален преглед. Още през третия месец от бременността организмът трябва да получава 18 важни аминокиселини. Те се набавят предимно чрез месото в менюто ни и трудно могат да бъдат доставени от други заместители. Това помага за изграждането на правилна костна система и зъби.

В същото време въглихедратната храна по време на бременността не е препоръчителна. Тя дава енергия на организма, но в петия й месец от бременността започва интензивно отлагане на калций. За да бъде набавен, е добре да се увеличи приемът на млечни продукти като мляко и сирене. След раждането пък майката трябва да продължи да се грижи за правилното хранене на детето и устната му хигиена. Затова се след кърмене се препоръчва и обтриване на устната кухина с памучен тампон със силно разредена кислородна вода. Целта е да се премахнат остатъците от млякото. В противен случай се създава киселинна среда, която е предпоставка за развитие на т.нар. млечница.

Майките трябва да имат предвид и че нощното кърмене е вредно за зъбите на детето. Нощното подаване на биберон също е опасно и може да увреди горните фронтални зъби. Много баби пък продължават да дават биберон с мед, което е бич. С появата на първите зъбки започва и четкането. Използват се специални бебешки пасти, както и напръстници четки.

Чистенето на зъбите от плака е трудоемко занимание-изисква време и умение. Тя представлява биофилм, който съдържа микроорганизми. Те обаче се хранят с въглехидрати и по този начин отделят киселини. Това може да разруши емайла и да доведе до появата на кариес. Бялата захар е най-големият бич за зъбите, смятат експерти.

Децата трябва да придобият навик да четкат и езика си, а когато пораснат - и междузъбните пространства. За целта се използват конци. Често обаче майките не са запознати с това. Когато детето е в рискова група от развитие на кариеси, специалистите прибягват до гелове и лакове, в зависимост от възрастта на детето. Това са професионални средства за профилактика на зъбния кариес. Родителите трябва да имат предвид, че зъбната плака не уврежда само зъбите, но и венците. Едно възпаление на венците води до доста сериозни последствия и ако не се вземат мерки навреме, може да прерасне в пародонтоза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
факт преди 3 години
Трябва зъбите да се мият пъти дневно с четка от косми на диво прасе, нарича се четина. Пастата се приготвя от преситена пепел от върбови клони, липови клони и пепел от дъб. Към пепелта се добавя вода, бърка се докато стане на гъста кашичка, слагат се 10 капки ментова тинктура, и веднъж седмично се слагат 3 щипки хлябна сода бикарбонат. Проблемът е, че всичко това се прави по около 5 минути преди всяко миене на зъбите. Не може да се приготвя повече от 1 доза.
16
6
 
5
 
! Отговори
Ами преди 3 години
На 5 годинки това са им млечните зъби, не са постоянните, какво се тръшкате толкова?
15
5
 
6
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 3 години
По-големият проблем е че българинът отива на зъболекар, когато зъбът е трудно(и скъпо) спасяем и като го брулнат 200-300-500 кинта реве какви са скъпчии. Аз посещавам всеки 6 месеца и са 40-50лв пломбата.
14
1
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Ами така е като махнаха зъболекарите в училищата. Сега има само 5 човека, които имат уж групови практики в различни училища и източват по хиляди левове месечно от здравната каса. Ама хич не са случайни хора. А такава " групова" практика е нонсенс, защото въобще не е групова, а е на съвсем различни места в градовете, в някои определени училища.
13
0
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Защо не споделиш, ако не е тайна?
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Аз писах че има хора, които си мият веднъж в седмицата зъбите и нищо им няма, не писах че въобще не си мият зъбите :)) Точно до генетика си е, дори и да си миеш редовно зъбите, все някога ще се развалят, не си мисли че хлора ще те спаси, просто отлага :)
11
1
 
10
 
! Отговори
нал тъй преди 3 години
държавата е виновна , тя трябва да учи децата да си мият зъбите , мама и тати са у фейсо !
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генетика, ама друг път. Хранене и орална хигиена. Ако миеш зъбите редовно, включително вода за уста, не ядещ сладко (или поне по- малко) и най- вече не пиеш газирано (фосфорната килелина в колата буквално разяжда зъбите и костите, всичко е ок.Няма човек, който не си мие зъбите, не ходи на зъболекар и всичко да му е наред.
9
1
 
7
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА преди 3 години
И ЦЕЛИЯТ НИ НАРОД Е С ПО ТРИ БОЛЕСТИ, КОИТО ПОЧВАТ ТОЧНО ДО 7 ГОДИНКИ И ПРОДЪЛЖАВА НЕВЕЖЕСТВТОТО ДО 40 ГОДИНИ, КОГАТО МАНТАЛИТЕТЪТ НИ ПОГУБВА ЦЕЛИЯ ОРГАНИЗЪМ ! НАРОДЪТ НИ Е БЕЗ ЗДРАВНА КУЛТУРА ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ! ! !
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беззъба нация!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, то си е и до генетика. Аз също имах доста кариеси, що зъболекари съм обиколил :)) Също е важно да ги миеш всеки ден, аз понякога пропускам, за тинейджърските години да не говорим :) Но пак всичко опира до гените, има хора дето си мият веднъж в седмицата зъбите, няма кариеси, няма нищо :)))
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ползвам едни билки каза ми ги един дядо на, 70 с всички негови зъби в устата аз не вярвах но 15 години като ги ползвам не съм отишъл на зъболекар
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каво се очаква от *** силиконки, кото по погрешка са станали "майки". Тези кухи неща с тъпите им партньори от мъжки пол, тотално неграмотни и ограничени, няма как да знаят за зъбна хигиена и здравна грижа. В МОЛ-овете няма ограмотяващи програми.Лошото е, че тези грешки на природата след 20-30 години ще управляват т.нар. 'държава" България и ще трябва да разчитаме на тях.... Кариесите са им най-малкия проблем.Цели поколения след 90-та са граноломи.....Трагедия....
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека фа споделя и аз опит, понеже моето 4-годишно му мием зъбите откакто са 2 броя, и увисна с 5 кариеса изведнъж. В София децата зимно време масово се лекуват с инхалации с Пулмикорт, чат пат лотейл и с Вентолин. След всяка инхалация детето трябва да се жабурка и после да му се мият зъбите! Иначе този масов препарат просто ги разяжда! Бибероните с мед и липсата на миене не са водещите според мен, не знам защо този стоматолог не споменава други източници
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето имаше зъболекарски кабинет във всяко училище.
2
1
 
25
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Малко са , като гледам какво се дава на деца на годика-две: вафли, бисквитишоколадкифлиторти/пасти сокчета с неизвестен произход и състав....
1
2
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЗА КАКВО ИМ СА ТИЯ ЗЪБИ ДА НЯМА ДА СА ДАЯТ С КУЧЕТАТА