Българите в чужбина предвидени, и за тях ще има ваксини

Университетските преподаватели също влизат в групата на учителите
19 яну 2021 19:47, Анисия Иванова
27

Националният ваксинационен щаб реши, че университетските преподаватели също влизат в групата на учителите. Това обяви в студиото на "България сутрин" секретарят на Националния ваксинационен щаб д-р Радосвета Филипова.

Междувременно вчера пристигна втората пратка от ваксината на Pfizer/Biontech, но доставката бе намалена и заради това втората фаза на имунизацията в Бургас, Сливен и Ямбол ще се забави.

"За всички ваксини зависим от доставките. Каквато доставка дойде, тя веднага се разпределя. Някои от областите са готови да преминат към втората фаза. Уверението на фирмата е, че навсякъде доставките са намалени. От Moderna първата доставка беше символична. Всяка от фирмата е дала график, че количествата постоянно ще се увеличават", коментира д-р Филипова.

По думите ѝ проблемът е, че трябва да оползотворяваме бързо дозите, но въпреки това тя се надява преди средата на годината масовата имунизация у нас да е започнала.

Още по темата
"Фазите се преливат. Ако има желаещи от същата кохорта лица, на които е предложено да бъдат имунизирани и са отказали, могат сега да пожелаят. Най-много пречи изчислението на дозировката от един флакон. България има много традиции в прилагането на задължителни имунизации, така че много добре се оползтоворяват", заяви секретарят на ваксинационния щаб пред Bulgaria ON AIR.

СЗО отчита 30%, които може да отидат в разливка, когато флаконите са многодозови. Към момента у нас те се оползотворяват на 100%, увери д-р Филипова.

Хиляди са хората, които трябва да бъдат имунизирани в домовете за възрастни и такива с тежки придружаващи заболявания. При тях планът е да бъдат поети от общопрактикуващия лекар в заведенията, които разполагат с такъв. Имунизационни екипи ще подпомагат домовете, в които липсва общопрактикуващ лекар.

"Няма да е лесен процесът, защото с тези хора трябва да се постъпва изключително внимателно. По-подробно запознаване с медицинската информация и състоянието в момента. Тези групи са най-тежки", изтъкна д-р Филипова.

Странични реакции се следят с повишено внимание, а всички разрешени ваксини са разрешени под условия и предстои да излизат нови данни, предупреди тя. А българите в чужбина са предвидени в общата бройка и за тях ще бъдат осигурени ваксини.

Връщането им не би било проблем откъм наличие на дози, подчерта д-р Филипова. Същото важи и за чуждите граждани, които са с постоянно пребиваване у нас.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
от Англия преди 1 месец
Не , благодаря ,нямам нужда от вашите ваксини .
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тия лъжи и измами никой няма да се ваксинира долни *** бог да ви накаже
22
1
 
5
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 1 месец
Мой роднина работи в завод за медицинско оборудване в Италия и на 10 дни им вземат проба за КОВИД19.Смятате ли,че този човек разчита на вашите ваксини???!!!
21
2
 
0
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 месец
Интересно дадохме ли ваксини на Македония?
20
2
 
11
 
! Отговори
Ей,терористи! преди 1 месец
Наврете си в задниците тези ваксини,какво насилвате хората,да ви купуват затворническите ваксимни и си ги бият,това са си техните тела и ще правят каквото си искат,а не каквото ги насилвате вие да правят!
Не са длъжни да ви плащат ваксините,това са техните пари,нито вие имате право да им вкарвате в телата чужди тела и вещества,това са си техни тела и те трябва сами да решават какво искат!
Свобода за народа!
19
4
 
13
 
! Отговори
Тошо Африкански преди 1 месец
Българите в чужбина си имат лични лекари там и нямат никакво намерение , да имат нещо общо с псевдо-здравеопазването в България
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5-ми за твое сведение мъжа ми е българин, ма за щастие не живеем в БГ-то
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 10
Каф тий зора уе, ***! Аре не ти изшия 2 шамара, че ще ревеш ше викаш, че сме проста мутри, като останалите селтаци и пyтьовци!
16
0
 
8
 
! Отговори
БЕЛГИЕЦА преди 1 месец
Хайде без мен а
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тестове,с болни,с излекувани,с починали, Гербавата стаКмистика успяваше да я докара на външен вид,сега обаче с Ваксините ще ви лъсне голият крадлив дирник!Към 18.010.2021 г. средно в Европа са ваксинирани 1.53% от населението в България 0.28% от населението!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Университетски преподавател:
Къде са ваксините бе? Що пак лъжете? И уж щеше да има увеличение на заплатите. Нищо няма! Торба лъжи сте всички!!! Айде цензурата, махайте я тази статия, казах ви истините!
13
2
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Уженил ли си се? Въх, как само ще им обогатиш генофонда. Уженил се.... Що остатяваш, а не си поумнял?!
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде пак подкараха в бъдеще време - ще има ваксина, почваме след 2-3-5 месеца (бройката се увеличава) и така. Въпроса е да минат изборите. Абсолютен провал! Друг е въпроса че тук хората са толкова промити че май не ги интересува - то англичани, американци, германци са все по глупави от нас че се ваксинират масово... Въобще страната на глупците от Пинокио бледнее пред БГ и туземното население!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Празни приказки на килограм!
Почти в цяла Европа страните успяха да ваксинират над 1% от населението си, средно 1.53% в България до днес имаме 0.28% ваксинирани!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 3

ТАка. Аз за това се ужених за скандинавка!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие нямате за 50 000 души, па решихте още 3 000 000 че ще оправите, отгоре ...
8
3
 
11
 
! Отговори
православен патриот преди 1 месец
Фашисти долни...никой няма да се ваксинира с вашите отрови...Явно искате да знаете какво значи истинска Съпротива от решени на всичко патриоти!?!?!?? Еми скоро ще узнаете ...някъде малко след "изборите"....
7
0
 
10
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
Да им се чудиш защо толкова пара вкалват в свирката след като тези заветни 70 % няма да се ваксинират!?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната доза ЛЪЖИ!
5
4
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Що? Дезертира и си намери германец ли? Няма такива продажни жени като българките, оставили род и родина, за да пристанах на чужденец. Петно сте вие! Бабите и дядовците ви умираха, за да запазят българското, а вие отваряте.... ръце като невидели на всеки Хасан!