IATA Travel Pass: Това ли е спасението на авиоиндустрията?

В приложението ще се съдържат всички сертификати за ваксини
Обновена: 24 фев 2021 19:18 | 24 фев 2021 19:00, Нели Христова
21
IATA Travel Pass: Това ли е спасението на авиоиндустрията?
Снимка: БГНЕС

В тези несигурни времена авиоиндустрията се надява на ново приложение, което ще помогне за възобновяването на туризма. Чрез него пътниците ще могат да съхраняват и управляват своите сертификати за тестове и ваксини за COVID-19.

IATA Travel Pass се разработва от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), глобалната търговска асоциация, в която членуват 290 авиокомпании. То трябва да стартира следващия месец.

IATA се надява, че безплатното мобилно приложение ще бъде ключът към повторното отваряне на границите и приканването на света да лети отново - без необходимост от карантина.

Според създателите му, приложението е "глобално и стандартизирано решение за валидиране и удостоверяване на всички държавни разпоредби относно изискванията за пътуване на пътници в условията на COVID-19".

Приложението Travel Pass работи по четири начина.

Първо - то има глобален регистър на здравните изисквания, така че пътниците да могат да проверят каква документация е необходима, за да посетят желаните дестинации.

След това пътуващите могат да проверят глобалния регистър на центровете за тестване и ваксинация, за да могат да запазят часове преди да заминат.

След това оторизирани лаборатории и тестови центрове могат безопасно да споделят сертификати за тест и ваксинация с пътниците чрез приложението.

И накрая, пътниците могат да управляват своята цифрова самоличност за безконтактно пътуване: създаване на цифрова версия на паспорта на телефона си, получаване и споделяне на сертификати за тестване или ваксинация срещу коронавируса, както и управление на друга документация за пътуване.

"За да отворят отново границите без карантина, правителствата трябва да бъдат уверени, че те смекчават
рискът от внос на COVID-19. Тестването или доказването за имунизация е решението", пише IATA на своя уебсайт, "Каквито и да са плановете на правителствата, ще бъдем готови да им помогнем с IATA Travel Pass", заяви наскоро изпълнителният директор на IATA Александър де Джуниак в своя блог.

Тази нова цифрова платформа представлява модернизация на съществуващата система от хартиени тестове и сертификати за ваксини. В момента се занимава само със сертифициране на документи в сферата на COVID-19, но има потенциал да бъде разширен в бъдеще според нуждите.

"Правителствата решават изискванията за пътуване; авиокомпаниите и пътниците трябва да се съобразяват с тях", казва IATA на уебсайта си, подчертавайки, че самата асоциация не задължава пътниците да имат ваксина срещу COVID-19, за да пътуват.

IATA Travel Pass ще бъде безплатен за изтегляне и използване от пътниците, а стартирането на iOS и android е планирано за края на март.

На този етап Singapore Airlines ще бъде партньор за пускането на първия пълен тест, който ще бъде последван от тест на International Airlines Group (IAG) и изпитания с около 20 авиокомпании, включително Qatar Airways, Emirates, Etihad Airways, Copa Airlines и RwandAir.

IATA Travel Pass не е единственото решение в разработка. Има множество пропуски за пътуване, подготвени за влизане на пазара.

Проектираният в облак CommonPass на неправителствената организация Commons Project Foundation вече се използва по ограничен начин от авиокомпаниите, докато гигантът IBM има световен екип, който работи върху Digital Health Pass от девет месеца

IATA Travel Pass се изгражда с помощта на четири оперативно съвместими модула с отворен код, които могат да се използват заедно като цялостно решение или в комбинация с решения, създадени от други доставчици.

"Искаме да бъде възможно най-гъвкав", казват от IATA.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мръсотии отивам днес даси плащам една карта се едно съм на разпит в полицията.Пет пъти ме пита за номера след това забележете се пробва да ме зарежи да си сменя оператора.Уважаема госпожо аз преценявам а не вие има такива карти като моята продават се ако искате вземете си но не ми тровете нервите знам че сте добра жена познавам ви от години аз така съм решил така съм преценил оста накити нее ваша работа не ми плащате вие това е от моя жоб
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чича Ви МиткоЕ, доста опростяваш нещата, но принципно си прав. Да кажем, че доста по-вярното твърдение е следното:1) Медицина и фармация2) Социални придобивки
18
0
 
4
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 3 години
Ей, люде..... - Светът днеска е 7+ млрд. благодарение на две неща: 1)ваксини и 2)антибиотици - Ако нямаше 1) и 2), средната продължителност на живот тъдява щеше да е.....30-35 години. - Ако нямаше 1) и 2), светът щеше да е непрестанно в няколко паралелни пандемии, много по-зловещи от ковид-19. Сполайте с добро!
17
0
 
4
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Аз si имам обяснение: тези, които въвеждт нови ограничителни мерки са се добрали до позиции, за които нямат квалификация и могат единствено да налагат ограничения. А за ваксината - повече се страхувам от ваксината отколкото от вируси. Аз си имам имунитет. Преди 3 години преживях да ми сложат 3 различни ваксими в период от 2 дена и се разболях, по---връщайки ву=ътрешностите си и страдайки от жестоко главоболие, никой не може да ме накара да си сложа повече ваксина. Нито ме боли, нито ме сърби.
16
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 3 години
И откога ваксината пази от новите щамове на ков19? Те имунизациите са пълна щуротия. Гаранции няма, но пък ще раздуят персонала с проверяващи ковид паспорти.
15
0
 
9
 
! Отговори
Ira преди 3 години
Аз да ви кажа, летенето не е абсолютна даденост и гарантирано дейност. Някои сме го разбрали по най-болезнения начин и то отдавна. Други, като пътници, ше имат леки несгоди тепърва.
14
0
 
16
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Това е наистина страшно! Краят на индивидуализма. Ще се превърнем в пчелички в кошера, и която не иска да работи или има собствено мислене, което е различно от това на "демократичното множество" - хоп - навън! Всички знаем, къде са пчелите в еволюцията. Тъжно е на къде се е запътил светът! Тъжно е!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Илюзии, че няма да ти искат и там.
12
1
 
18
 
! Отговори
AcOrP преди 3 години
КОВИД-19-ВЕК :) това е без ваксина ставаш втора ръка гражданин.Сами се прострелват в краката Авиокомпаниите с подобни безумици. Колкото по-трудно правиш за хората да летят толкова повече загуби ще търпиш.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще чакам да отворят сухопътните граници, и ще си се прибирам с колата.
10
22
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Нормално е при демокрацията да се упражнява контрол и да се въвеждат имунизационни паспорти, но българите са прости и не могат да го разберат това нещо и развиват теории на конспирациите.
9
16
 
1
 
! Отговори
peter преди 3 години
До рпг-7Ами върни се в 19-ти век, ако не ти харесва настоящето.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотална контрола на всеки от всеки на всякъде и на всичко!Блаженни времена за ГЕСТАПО, ако още съществуваха! Нормалния гражданин просто няма представа, какво е възможно със съвременната техника!
7
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пред мен и семейството ми НЕ стои дилема. Отказът от "ваксинация" не подлежи на дискусия. Ще умрем както Бог ни е създал, не като ГМО. "Ваксинирането" за нас е край на живота ни, така че ако ни изправят до стената няма да умрем без бой.
6
2
 
18
 
! Отговори
Яко преди 3 години
До МиленНе Светът, а едни определени хора. Всички умни хора знаем кои са!
5
4
 
34
 
! Отговори
Милен преди 3 години
Като чете човек новините ще реши, че не грип а някаква черна чума върлува.... светът иткачи.
4
3
 
29
 
! Отговори
Яко преди 3 години
Нов Световен Ред му се вика. Прозореца на Обертон се затваря. На това му се вика "медицински" проблем. По тошово време не се пътуваше много, и сега моем да не пътувам. Ваксинираните няма да се радват дълго на живота- факт. Ще имаме две групи хора- прецакани и репресирани. Всичко ще е ясно до 2-3 години, но нормалният ви живот свърши.
3
0
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Че то и сега много хора не ходят. Инстаграм е пълен със снимки от тоалетните на нощни клубове.
2
1
 
23
 
! Отговори
рпг-7 преди 3 години
Пак за наше "добро" ще да е...А, след 20 години и до Тоалетната няма да можем да отидем без мобилно "приложение"!Пък може и по-рано!?
1
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някой говореше за теория на конспирацията и се присмиваха на хората с чуждо мнение