Лъжат ни в нета, пробутват ни спирт за горене вместо дезинфектант

За измамата съобщи Димитър Маргаритов, председател на КЗП
15 мар 2021 09:37, Ния Христова
15
Лъжат ни в нета, пробутват ни спирт за горене вместо дезинфектант
Снимка: БГНЕС
Спирт за горене, който се рекламира и продава като дезинфектант, ни предлагат в интернет. За измамата съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, пред БТА.
 
Това може да се приеме за нелоялна търговска практика, тъй като използването на това вещество може да нанесе сериозни последствия върху кожата на потребителите. Сред другите обяви може да открие и хипноза срещу заразяване с коронавирус. През интернет страницата търговецът също предлага сеанси - под формата на записани аудиофайлове, които могат да предпазят човек от коронавирус.
 
Случаи
 
"При проверките на Комисията е извършела проверки и са установени общо 31 случая, свързани с продажби от разстояние на продукти като лични предпазни средства, дезинфектанти и прочие", допълни Маргаритов. Скоро е установено и наличие на нелоялна търговска практика при продукт "Лепенки при коронавирус MFI A-COVID-19 - ХАРМОНИЗИРАЩА ЕНЕРГИЯ". За този продукт се е твръдяло, че унищожава вируси и бактерии и може да активира имунната система.
 
Отчет
 
"През миналата година са издадени общо 1203 наказателни постановления, а наложените санкции са в размер на 1,254 млн. лева. За периода преди пандемията - през 2019 година, са издадени 2026 наказателни постановления, като с тях са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 2,115 млн. лв.", съобщи Маргаритов. Броят на извършените проверки е по-малко заради обектите, които бяха затворени вследствие на ограничителните мерки. 
 
"Над 70 на сто от констатираните от КЗП нарушения са на Закона за защита на потребителите, същевременно нарушенията на Закона за туризма съставляват около 20 на сто от общия брой и 5 на сто са по Закона за потребителските кредити. Останалите 5 на сто от констатираните нарушения са по останалите нормативни актове", посочи Маргаритов.
 
Жалби
 
Потребители най-често са се оплаквали от проблеми при упражняване правото на отказ, забавени доставки, предоставяне на невярна информация. За периода са съставени 99 акта за установени нарушения, а издадените наказателни постановления са 67 на стойност около 100 000 лв. През миналата година са направени и 1226 инспекции съвместно с други контролни органи за носенето на маски в търговски обекти, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения и други. За установените нарушения са съставени 171 акта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като направиха 95% спирт по аптеките на 15 лева литъра (от 5 лева преди това), тарикатите се възползваха.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ти мани това ми кучето не ще да яде кремвирши и салам от един лев - що ли
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В българския нет е така а в западния - Не! Абе в България всичко е менте - БКП форевър! :))))))))
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ни лъжат само със спирта ще цъфнем и вържем .
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мани спирта и дезинфектантите.Вместо готварска сол ви прибутват натриев хлорид.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КАТО СТЕ ПРОСТИОпашки за банани имаше само при бай тошо текезесарски.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Плещиш глупости.ДЕНАТ значи денатуриран и освободен от АКЦИЗ.А денатуриран значи, че към същият дестилиран спирт са добавени малки количества вещества, които го правят негоден за пиене.Ти какво искаш?Да ти продадат спирт 97градуса годен за пиене на цена 4лв литъра ли?
8
1
 
5
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
И как точно ни лъжат не успях да разбера? Спирта за горене е великолепен дезинфектант!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
направени са проверки за носене на маски в заведения за хранене!Браво!И как е? Хората през маските ли се хранят?!?
6
2
 
2
 
! Отговори
КАТО СТЕ ПРОСТИ преди 3 години
Купувайте ваксинирай те се Да се наредите и на опашка за банани
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вой до небесата, че сте излъгани защото купувате съмнителни стоки от сайотве еднодневки и недоказани търговци, а после ми се правите на професори по ковид и давате акъл кое било вредно и кое било конспирация. Егати палячовците.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е спирт за горене, а т.н. спирт денат. Произведен е по хим път, а не чрез дестилация на ферментирала маса.Последния се продава като етилов спирт. Произвеждаме доволно количества, но изнася е на добра цена, а ни внасят дезинфектанти с Денат.Нарича се свободен пазар и е супер изгодно за северните Ментори, щото хим. произведения денат е по ефтин.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължителната употреба на дезинфектнат увружда коажата.
2
3
 
3
 
! Отговори
Изводьт е : преди 3 години
Никакво онлаин пазаруване ! ! !
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сте хипохондрици балъци така е