Кога да търсим връзка между алергиите и ваксините срещу COVID-19?

При съмнения хората трябва да се консултират със специалист, обясни проф. Тодор Попов
17 мар 2021 18:37, Ния Христова
13
Кога да търсим връзка между алергиите и ваксините срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС
Кога можем да търсим връзка между появата на алергии и ваксините срещу коронавируса. Темата коментира пред БНР проф. Тодор Попов, алерголог и интернист в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски".
 
"Колкото по-отдалечена от момента на ваксинирането е една реакция, която считаме, че може да бъде алергична, толкова по-малка е вероятността тя да е свързана с конкретна специфична алергия към ваксинирането."
 
"Трябва да считаме, че най-вероятни са истински някакви връзки между ваксинирането и появата на реакции, когато са максимално близко до момента на самото ваксиниране. Това трябва да бъде водеща идея, когато разсъждаваме по този повод. Това е принцип, разбира се за всеки конкретен човек нещата изглеждат по различен начин. Има много тънкости, които само специалистът би могъл да прецени, специалистът алерголог."
 
"Когато човек има съмнение, че това което му се е появило е алергия, или пък, който има съмнение, че би могла да се появи алергия след ваксинация трябва да направи консултация със съответния специалист, като се има предвид, че вариантите са много и различни."
Още по темата
 
На въпрос решение ли са ваксините проф. Попов отговори:
 
"От година и половина вече насам сме в средата на една игра на догатки. За това какво следва, какво ще стане с пандемията. Моята идея е, че тези ваксини правят нещо, което до известна степен наподобява ефектна на вируса върху организма, въпреки че би трябвало това да бъде по един съвсем контролиран начин."
 
"Виждате, че след ваксиниране обикновено се появяват ден-два на неразположение, на локални реакции, евентуално на повдигане на температурата на тялото. Това подсказва, че ваксината действа."
 
"Идеята е проста, че ваксините, които в момента се използват, са изградени върху антигенните свойства на парпрапрадядото на сегашния вирус, а пък за тази над година история на пандемията, се оказва, че се появяват хиляди нови варианти, някои от които би трябвало да са по-различни, някои се оказва, че започват да са различни от гледна точка на ефективността на старите ваксини върху тях. Говори се за намалена ефективност по отношение на бразилския, южноафриканския, нигерийския вариант, така че обстановката в голяма степен се променя. И тук е важно да имаме нещо, което да може да ин каже практически дали една ваксина върши някаква работа, или не."
 
"Нямаме кой знае колко свобода на действие в момента от гледна точка на възможностите. Докато нямаме сигурно лечение, което да може да лекува веднъж попадналия в тялото вирус, трябва да се съобразяваме или с този вид профилактика – да се пазим от вируса или да създадем съпротива срещу новопоявил се вирус и по този начин да сме сигурни, от една страна за себе си, а от друга страна самото общество да може да разчита, че като се създадат голям брой резистентни към вируса хора, ще прекъсна порочния кръг, който ни кара да се чувстваме като заложници."

13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Срещал си вируса , но не си боледувал. Не си го ,,искарал,,.
Затова се правят тестове с измерване на количеството антитела,което показва дали си ,,защитен,, от сериозно заболяване.
11
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 1 месец
Абсолютно прав си.....................100 %!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Клетката е много сложна система. Повечето от процесите в нея не са още изяснени. Така, че всеки има глава на раменете и нека сам риши.
9
1
 
2
 
! Отговори
До Въпрос 9 преди 1 месец
Помним за тия ваксини от Турция.............в тях имаше живак, а ги инжектираха на БГ-деца.............осъдени и виновни няма.........разбира се!!
Но имаше един здравен министър...........Петър Москов.......един *** от ДСБ............демократ ........много пари смъкна от тия отрови турски с живака вътре!!!!
Тоя е за съд.............за престъпления със здравето на БГ-деца..........гадината ***!!!
8
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Какво стана със ваксините внесени от Турция преди 3 години. Опасни ли бяха. Да има ли осъдени не. Май забравихте за това.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Връзката между ваксината и страничните ефекти може да я усетите и след 5 години,свети Петър няма да ви откаже подслон под мотото че сте закъсняли!!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2
След месец два няма да имаш. Произвежда ги организма известно време след среща с вирус. После вече при повторно заразяване се справя леко. Но антитела след малко време няма да имаш, защото просто не са му нужни при липса на външен агресор.
5
1
 
5
 
! Отговори
вирусолог преди 1 месец
Ех............да бяха само алергиите проблема............но след ваксиниране ще има и по-лоши неща..................рак, Алцхаймер, Паркинсон................с лоши и калпави ваксини като на Астра Зенека...........това ни чака!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човече, не антигенен тест, а за антитела!
Нали това искаш да кажеш?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След всяка ваксина ги търсете. За това децата са масово с алергии в днешно време
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правих си антигенен тест. Излезе че имам антигени. Не съм се ваксинирал. Дори не съм разбрал кога съм го изкарал ковид-а.
По едно време бях малко настинал. Явно това трябва да е било.
1
0
 
2
 
! Отговори
вирусолог преди 1 месец
Да не съм лош пророк, но след ваксиниране с някои ваксини (особено от най-лошите като тази на Астра Зенека) очаквам бум на рак, алергии, Алцхаймер, Паркинсон и други гадни болести!!!