Празнуваме Лазаровден! Хиляди имат имен ден днес

Празникът винаги е в предпоследната събота преди Великден
24 апр 2021 08:19,
41
Празнуваме Лазаровден! Хиляди имат имен ден днес
Снимка: БГНЕС

Православната църква отбелязва на 24 април църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден, пише БГНЕС.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Иисус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

На този ден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди. Според вярванията в Североизточна България на Връбница "разпускат, пускат умрелите" от гробовете. За да засвидетелстват почитта си към тях, устройва се Лазарската задушница. В навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, прекадавят и преливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им рангелов кравай, жито. Същата вечер или на Лазаровден всяка стопанка раздава в селото малки просфорки съобразно с броя на починалите, но винаги нечетно число.

Вярването за разпускането на мъртвите поражда и паленето на огън при гробовете, което се извършва преди изгрев слънце на Връбница. В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите, групират се по възраст и по чети. В четата има пеячки, шеталици, една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца. Когато приключи лазаруването, лазарките си поделят събраното.

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват. Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Три обредни ритуала са свързани с него - лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването.

На Лазарова събота се поставя начало на Пасхалното тържество. По време на св. Литургия на Лазаровден Църквата прославя Христос като Възкресение и Живот, Който още преди Своите страдания и смърт, с възкресяването на Лазар е утвърдил предобраза на всеобщото възкресение на човечеството. Именно заради възкресяването на Лазар Христос бил прославен от народа като дългоочаквания Месия, Цар Израилев, като изпълнение на старозаветните пророчества.

На вечернята преди празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница, Връбница, Вайя) се четат пророчествата за Царя-Месия от Стария Завет заедно с евангелските разкази за влизането на Христос в Йерусалим.

На Цветница по време на утренята се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците. Клонки държим в ръце по време на цялата Литургия и така показваме, че и ние, както древните жители на Йерусалим, посрещаме Иисус Христос като Цар и Спасител.

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поправка:Гърците нямат буквата Б в езика си,типично за някои азиатски народи е да имат само една буква за П и Б,а не различни,например арабите,гърците и т.н
22
0
 
2
 
! Отговори
Цитат от 9 век преди 2 години
Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: Кой ви е създал азбуката или превел книгите?, всички знаят и в отговор ще рекат: Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий. И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз, и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 6363 от сътворението на света(по съвременния календар - 855 г.)
21
1
 
2
 
! Отговори
Цитат от 9 век преди 2 години
Ако ли пък някой рече, че не ги е нагласил добре, понеже и сега още се нагласяват, ще дадем този отговор: и гръцките също така много пъти са били нагласявани от Акила и Симах, а после и от мнозина други. Защото по-лесно е да се нагласи отпосле, отколкото да се създаде за пръв път.Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?, то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: Кой ви е създал азбуката или превел книгите?, всички знаят и в отговор ще рекат: Св. Константин Философ, нар
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитат от 9 век:"Но преди това елините нямаха букви на своя език,а пишеха своята реч с финикийски букви.И така беше много години.После, като дойде Паламид, започна от алфа и вита и състави на елините само 16 букви.Към тях Кадъм Милиски прибави още 3 букви.С тези 19 букви пишеха дълго време.После Симонид изнамери и прибави две букви, а писателят Епихарий изнамери 3 букви. И събраха се 24. След много години Дионисий Граматик изнамери 6 двугласни, после друг 5 и друг 3 за числата.И така мнозина за много години едва събраха 38 букви
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже на велика ви кирилица, 3/4 от буквите са гръцки- Първата гръцка държава е създадена през 18 век на Пелопонес, имат и някои български думи в езика си,също така,гърците нямат буквата Б в езика си,което е типично за азиатските народи,арабите,гърците и т.н.,а българската азбука е от 9 век и в самата средновековна българска литература пише,че дори византийската азбука е събирана от различни хора и народи,вкл. и финикийци,следва един цитат -
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велика ви уникална ракия е всъщност турска йени раки.- турците са мюсулмани и те не пият алкохол според корана,а ракията също е 100% българско алкохолно питие,за което има дори намерен средновековен надпис,още преди турците да съществуват и нахлуят в Европа,има както за вино,така и за ракия средновековни надписи
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Велико ви кисело мляко е един обикновен йогурт, какъвто имат всички."- Не,нямат,защото бактериите за киселото мляко живеят само в България,другите си купуват закваска от нас,извън България,тези бактерии умират след 2-3 месеца
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВелико ви кисело мляко е един обикновен йогурт, какъвто имат всички.- Не,нямат,защото бакатериите за киселото мляко живеят само в България,другите си купуват закваска от насВелико ви бяло, саламурено сирене е всъщност гръцка фета - Направи справка горе за закваската,сиренето е абсолютно 100% български продукт, сирене сме имали,още преди съществува гръцката държава на Балканите изобщо,а гръцкото сирене "фета"е некачествено и до днес,затопли го - то е дъвка,а не сирене
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПълни глупости си написал,а киселото мляко си е българско, по простата причина,че тези две полезни бактерии в киселото мляко,се получват само в България,от самата трева ,която пасат животните,опитвали са да задържат бактериите в други държави,но след време бактериите умират и нищо не става,ако не вярваш,питай учените! Продават нашата българска закваска в чуждите държави,но и тя е с определен срок.
14
1
 
3
 
! Отговори
хахах преди 2 години
ХИЛЯДИ имали имен ден.... Утре е Цветница, колко ще имат имен ден - милиони? Понякога статиите ви са гола вода.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес поради отсъствие на лазерите скоростта ще се мери само с Радар
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лазаровден!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лазаровден и Ладуването са си славянски езически обичаи
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пак лъжете като разпрани, дори не дочетох статията, Лазаров ден си е чисто български езически обичай,примесен с християнския празник, но се извършват езически обряди,свързани с зараждането на природата,танцуването при Лазаруването се извършва девствени момичета,които танцуват специален ритуален танц със специални костюми и венци,извършват се ритуали и т.н.,т.н.Вие вече всички езически и чисто български обичаи развалихте и ги свързвате(описвате) само с християнството,което изобщо не е така
9
4
 
4
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Празнуваме Лазаров Ден пеейки тъжната песен на робията
8
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До анонимен 3Развяването на въпросните чаршафи го има в южната част на Италия.В България не съм чувал такова нещо,то е специалитет на католиците.
7
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 7Великата ви азбука всъщност е ...финикийска.Честито,велики откривателю.
6
1
 
5
 
! Отговори
Barba Ganios преди 2 години
До Анонименdo 7 ...Ia darpai pluvkata be sklefok mindiliosan !!!
5
5
 
10
 
! Отговори
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК преди 2 години
Честит Празник на всички българи !!!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я 11 пак се изходи.И с какво твоята омраза е по различна от това което пишеш. Явно ще да си светец.