Янев за македонска агенция: Да седнем на масата и да се разберем

Въз основа на общите интереси да градим общо бъдеще, иска премиерът
17 юни 2021 11:37, Елка Василева
77
Янев за македонска агенция: Да седнем на масата и да се разберем
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания не е предмет на спор и България винаги ги подкрепя, заяви българският премиер Стефан Янев в специално интервю за информационната агенция на Република Северна Македония МИА. Премиерът посочи, че позицията на София по отношение на европейската интеграция на Скопие е ясна и е потвърдена от българския парламент през есента на 2019 г.

"Това, което е създадено като отношения между Република Северна Македония и България в момента, е наследство от най-малко четири-пет години назaд. Знаете, че през 2017 г. бе подписан Договорът за добросъседство, който би трябвало да бъде този инструмент, който да направи възможна бързата европейска интеграция на Македония. За съжаление, аз не обвинявам едната страна, и двете страни имат вина, че този договор, колкото и добронамерено да е написан, не предпостави необходимостта от някакъв ясен механизъм за оценка на напредъка по отношение на проблемите, които би трябвало Договорът да реши", каза Янев.

Още по темата

Той подчерта, че се радва, че днес ще бъде домакин на премиера Зоран Заев и ще могат да се видят, както каза, "като приятели, като съседи и като братя" и да разговарят за неща, които зависят от тях.

"Трябва да седнем на масата и да се разберем. Трябва ни диалог, трябва ни разбиране за отношенията ни и за това, което искаме да постигнем в интерес на нашите граждани, за да намерим общите си интереси, къде е пресечната точка на тези интереси. И въз основа на общите интереси да градим общо бъдеще", добави Янев.

Той подчерта, че е отговорност на двете правителства да седнат и да работят прагматично по варианти как да се излезе от сегашната ситуация.
"Имаме предложения, предполагам, че и македонската страна ще донесе свои предложения, ще седнем и ще разговаряме. В близко бъдеще, да сме живи и здрави, изборите са през юли, към края на юли или през авуст ще имаме парламент и ако сме направили нещо по време на служебното правителство, парламентът ще каже да или не и да вървим напред", изтъкна Янев.

В специалното интервю за МИА премиерът Янев говори и за работата на Смесената комисия по историческите въпроси, за ползите от Коридор номер 8, за американския поглед към положението на Балканите и заповедта на президента Джо Байдън относно заплахите за стабилността на Балканите, както и за ситуацията в България, преди всичко от гледна точка на борбата против корупцията, предоставянето на българско гражданство и последиците от Закона „Магнитски“, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно! Янката е получил нареждане за действие и се надяват излъгаха този народ да се коалира с онези, с които не пожела да секоалуеа, за да направи правителство, което да завърши спуснатото нареждане!Само не разбрах, Янката имал ли предвид роднински отношения с думата "братя" и Зайката дали така ще ги я разбере?Не на Македония, докато не признаят, че са българи, отделени от нас по политически причини!
51
0
 
0
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До Гуфу 56Не е работата в митовете. Ще обясня - точно това, което помага на гърците да присвояват чужди културни модели/постижения/митове/герои и да ги представят за СВОИ, а те го правят от памтивека, им помага и сега - да бъдат "чишкани" - от ЕС/САЩ и да водят преговори. Има само две такива държави, правещи от нищо нещо - те и онези в Близкия изток. Притежават някакво рядко умение, непознато на останалите. Дано сега да си ме разбрал.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде няма да сядаш, Янев, че пак сичко ще опескаш.
49
2
 
1
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До Пян_Гъ. Не те разбирам. Обсъждаме факти или митология? Или вярваш, че богинята Афродита е помогнала на Елена да избяга с тракиеца Персей. Дори така да е Ахли е тракиец не Българин. тогава българите са били нейде в степта много на изток. Но спора ни е безсмислен.
48
0
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До Гуфу 53Гуфу, не съм доволен от отговора и знаеш ли защо? Защото още т. нар. "старогръцка" митология е всъщност заета от другаде (да не изпадам в шовинизъм!), Троянската война е между траки и данайци (ахеи), като последните са подкрепени от тракийското племе мирмидони на Ахил. Най-големият герой е БЪЛГАРИН! Въпреки това "Илиада" минава за изцяло гръцка. Ами сега? Дългове, корупция и т.н., но ЕС/САЩ казват "Гърция, та Гърция". Е за това те питам - какво владее тази семитска нация?
47
1
 
10
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Някой може ли да ми посочи нормална европейска държава, в която президента и министър-председателят да са бивши военни а три четвърти от областните управители да са военни пенсионери или бивши милиционери? В момента хунта ли имаме, полицейска държава или европейска демокрация?
46
0
 
2
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До Пян_Гъ- Просто Гърция обясни както трябва на всички и най-вече чака. Не прави нищо по различно от нас. Каза условията, предаде ги на партньорите със съответните доказателства и чака. Имаме пример, който да следваме на 100% и нещата ще се случат. А и това, че бяха единствената демокрация заобиколена от комунисти и СССР 45 години също помогна.
45
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Не е работа на служебния кабинет на Фигуранта са води подобни преговори. Народното събрание с огромно мнозинство е взело решение по въпроса. Но Радев, понеже страда от мания за величие ще разреши на Северна Македония да започне преговори за влизане в ЕС! Национален предател веднъж, национален предател завинаги!
44
1
 
0
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До А-Я Не позна пич. Нито едно от изброените. Съвсем тривиален работник в частна фирма. А ти сигурно си мързел безподобен, схемаджия и тарикат. Само те са недоволни и все някой им пречи.
43
0
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Добре де, как стана така, че Гърция си прокара интересите и сключи договор с РСМ, без да изпада в изолация, без упреци от Запад, а когато българският сиромах се хвана на хорото да преговаря, тъпана веднага се спука??? Какво направиха гърците, което ние не можем и даже не се сещаме???
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договор за добросъседство подписан от двете страни през 2017г., 2021г. (4г. по-късно) РСМ не са изпълнили нито една от точките, даже задълбочиха езика на омразата.Отговора трябва да е НЕ и те да дойдат да се молят за разговори, не ние.Що се отнася до ЕС - вие господа политици трябва да обясните на партньорите, защо една силно расистка държава с крадена до 1990г. истори, няма място в ЕС и защо няма и милиметър да се отстъпи от позицията преди РСМ да си решат проблема.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние не спираме Македония, а югокомунистите от бивша Югославия, които са на власт; те извършиха и още извършват геноцид над българите там!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименГраниците са отворени, но политиците им не искат да признаят историческите истини, че Македония е окупирана от Югославия територия на България и насила преименувана в друга държава Македония или Югославия вместо България. После се прочиства етнически населението. Вероятно е направен и геноцид.
39
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Уволнения шеф на разузнаването в прав текст каза, че "дългата ръка на Кремъл" стои зад неговото уволнение. Това означава, че Радев е Янев са агенти на Москва, изпълняват руски поръчки и пазят руските а не българските национални интереси. В интерес на истината те не са първите генерали русофили и национални предатели. Имат пред себе си кветрият пример на Радко Димитриев и Владимир Заимов!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пич пускай го Заев да си ходи тои се видя с които искаше от там натам няма какво да се коментира с него
37
3
 
1
 
! Отговори
А-Я преди 2 години
Гуфу...- програмист ли си ?Имам предвид " от европейски Програми " живееш?Защото другите програмисти са IT- мозъци.Или лепиш стиропор ? Или правиш ремонт на язовири, или си Калинчо..
36
1
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
не може да се обединяваш и да сваляш граници с този, който те мрази от 70 години, гори ти знамената и се подиграва с историята ти като я фалшифицира. Да се цивилизоват първо, пък после ще се обединяваме.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Седнете бе,той Димитър Благоев се писал македонец,а Георги Димитров участва в създаването на Македония.Защо и сегашните комунисти да не седнете с македонците,то не остана какво да се предава вече.
34
2
 
3
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
А пък Корнелия Нинова кара тротинетка с надпис "pornhub"
33
2
 
1
 
! Отговори
ники преди 2 години
До "Анонимния"! Навярно седиш по цял ден и отработваш сребърниците , с които ти плаща сикаджията боко и С.македония. Не чувстваш ли ,че вече се задъхваш от злоба и ненавист към България?! *** си ти! *** ! Ако случайно си сред моите познати ,бих ти хвърлил жесток бой ,че да седнеш на насрания си ***-предател си ти!