Психолог: Негативизмът пристрастява

Хората се страхували да се върнат към живота
25 ное 2021 08:55, Ния Христова
24
 
Ежедневието на всички ни е изпълнено с негативни новини като част от информационния поток. Как хората ги възприемат и как се справят?
 
"Едва ли може да кажем еднозначно дали тези новини се приемат или не. Не е лесно да се приемат, но има няколко начина, по които хората реагират на подобно нещо. Едното е, че сменят канала, това са по-малката част от хората. Има едно нещо в психологията, което се казва "пристрастие към негативизма". Обръщаме по-голямо внимание на негативните неща, които ни се случват, защото по-лесно може да забележим заплаха и да я избегнем", каза психологът Владимир Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Трябва да си дадем сметка за контекста, в който тези новини се случват. Ако приемем, че в последната година и половина контекстът е доста тревожен, то тогава новините за последните събития, които ни сполетяха, вероятно хората ги приемат още по-трудно. Проблемите, които могат да се случат, са най-различни - проблеми със съня, с храненето, емоции", посочи Иванов.
 
На въпрос как едновременно да сме информирани, но и да не се натоварваме, той обясни: 
 
"Едно е да сме информирани, съвсем друго е да сме претоварени и да четем непрекъснато новините, които бълват отвсякъде. Наши приятели постоянно споделят и генерират новини, но част от информацията не ни е полезна. Едно от нещата, които може да направим, е да си дадем определено време, в което да четем новини. И такова, в което да не четем."
 
"Това не е удачно да се случва сутрин или вечер преди лягане. Хората, които биха били по-сериозно засегнати от новините, са хора, които могат да разпознаят част от себе си в тази новина. В голяма част от статиите, които чета, коментарите отдолу са заключени. В това има огромна логика, защото знаем хората какво пишат понякога, но от друга страна се натрупва общ емоционален фон, който остава неизказан. Хората имат нужда да говорят и да бъдат чути", подчерта Владимир Иванов.
 
"Има хора, които се страхуват да се върнат към живота, страхуват се от вируса, страхуват се да излязат навън. Не е никак лесно да се върнем към живота, който беше преди това. Не съм убеден, че сме и близо до това", коментира още той.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на света какъвто го познвахме! REM-1987г.
16
0
 
9
 
! Отговори
факт преди 2 години
Добре че живях в соца та съм ваксиниран срещу медии!
15
2
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи нека го кажем така в днешно време просто хубавите неща до голяма степен на изчезване! И преди не беше добре, но точно сега когато се чудиш абе утре дали ще имам работа и какво да ям, и моля ви не се заблуждавайте един голям процент от хората в БГ, че и по света са точно в това положение, при положение, че всеки ден ти казват 300 умрели вчера 4000 заболели, та как да имаш оптимизъм!? Не казвам, че не е възможно, но въпроса ми е как да го постигнеш!!!???
14
0
 
2
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Щом като г-н Мар ин Димитров се занимава все още с проблемите на енергетиката предвиждам МРАЧНО бъдеще на нАшата държава!
13
0
 
14
 
! Отговори
Тука е така преди 2 години
Докато журналистиката се вълнува основно от рейтинг и сензации ще е така. Човек еволюционно се интересува преди всичко от лошите неща. Това се знае отдавна и ни се сервира от медиите. Резултата от постоянната отрова която се лее от телевизора е оскотяване на хората и приемане на неприемливото за норма. Резултата се вижда в нашата "държава" - кражби, неграмотност, тарикатлъци на дребно, егоизъм, демографски срив.
12
3
 
7
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Очаква ни пета,шеста и не знам още колко вълни на корона вируса+ваксинации през 6 месеца.Здравей,светло бъдеще,в което само за измамниците ще има места! Със страха,който ни се насажда от радев,рашков и всички други посмешища в политиката ни се напомня за най-мрачните години на комунизма.
11
0
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
аз съм против медииите - много изкривявате нещата в днешно време и репутацията за това Ви е на лъжци и продажници! всеки е журналист вече и разказва нещо! това е пристрастение за изява а на това му викам - болест!!!! няма да никажат нещо хубаво в тези новини или предавания! нямам телевизор и Ви съветвам да си ги изключите съвсем! от там идва и мързела заложен в човека!!! наготово!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Смелостта да обиждаш не е пряко следстивие на самостоятелното мислене. Можеш да обиждаш без никаква мисал' ----- да си добър и послушен не се иска мисъл, даже се наказва. Да обиждаш и рушиш е творчески процес и показателно за изключително висок интелект, самостоятелност и култура. Не бъркай псу.вните на потомствения роб-бачкатор на полето или във фабриката с този на Индивида.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, управлението чрез страх,дава резултати.Лъжите,тип сандвич ги прилагат подобни психолози.
8
1
 
16
 
! Отговори
Пристрастени сме към преди 2 години
кофите с помия,с които ни заливат от ТВ,особено сутр. блокове,за събуждане и тонус.Колкото е по-зле,толкова по-въодушевени са водещите,а ако някой поканен иска да разясни(затова са го поканили,че е специалист,нищо че въртят едни и същи муцуни),щом не се вписва в тезата им,го спират веднага.Пристрастени сме към политиците,правени в един ***,които въртят-сучат,анонсират промени,а после виждаме,че промените са само в това кой да седи на държавната ясла и как да си увеличи дажбата.
7
5
 
0
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
До Анонимен 7: Смелостта да обиждаш не е пряко следстивие на самостоятелното мислене, дори на мисленето като такова. Прос.то казано, като за теб, Можеш да обиждаш без никаква мисал, нито своя, нито чужда...
6
0
 
10
 
! Отговори
В. преди 2 години
Много сме пристрастени към новините за цената на тока и за заводи, които са пред затваряне, хора които са пред уволнение заради некадърни управници. Новините с които ни плашат и раздухват истерията и измамите с Ковид. Само че на нас ни поднасят новини, пък едни хора си правят пачки.
5
0
 
13
 
! Отговори
селянин преди 2 години
сещам се за едно наводнение ората нямат едно одяло да си метнат они им пращат психолози
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
който го страх да обиди другите не е способен да мисли самостоятелно в никакво друго отношение
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
напротив, той овластява. няма нищо по-приятно от това да покажеш, че си над нещата.
2
0
 
9
 
! Отговори
истината преди 2 години
СКЪСАЙ СИ ДИПЛОМАТА - НИКАКЪВ ПСИХОЛОГ НЕ СИ! СЛУГА!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то затуй добрите позитивни джорналисти цензурират, трият и баннват лошите коментари - за тяхно добро