710 лв. минимална заплата предлага кабинетът с новия бюджет

Ще бъде заложен и ръст на детските добавки с 20%
169
710 лв. минимална заплата предлага кабинетът с новия бюджет
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата догодина да е 710 лева, предлага служебното правителство в проекта за бюджет за следващата година.

Сред предложенията са още да се повишат детските добавки с 20 на сто, като всички Covid мерки за подкрепа да се запазят през първите 6 месеца на годината, съобщи служебният финансов министър Валери Белчев.

По думите му въпреки забавената към момента бюджетна процедура за догодина, новото НС трябва да я приеме до края на тази и да има нова бюджетна рамка.

"Да направят своите компромиси и да приемат рамката такава, каквато е. Оттам нататък, всички реформи могат да предизвикат актуализация. Тя винаги ще е възможна, но важно е да обезпечим финансовата година, така че много настоявам това нещо да бъде погледнато сериозно и бюджетът да бъде приет още в рамките на годината", каза той, цитиран от БНР.

От ръста на минималната работна заплата на 710 лв. ще се възползват 750 000 работещи, които в момента получават минималното възнаграждение. При заложения ръст на детските добавки за едно дете увеличението е от 40 на 50 лева, а за две - от 90 на 110 лева, като прагът за достъп също се увеличава от досегашните 450 на 510 лева на всеки член от семейството.

Втората година на майчинството да е 650 лева, предлага служебното правителство. В разработената рамка е планирано запазване през първите шест месеца на следващата година на всички мерки в пандемията, включително и бонуса за пенсиите.

Ако сценарият на служебното правителство стане факт, към минималната пенсия , която от 25 декември ще е 370 лева, ще се изплаща бонус от 120, или общо - 490. Средното увеличение от преизчисляването на пенсиите от 25 декември се пресмята на 84 лева, а с бонус от 120 лева отгоре ще се постигнат по-високи нива от настоящите размери на пенсиите.


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господи помилуй!Амин
151
1
 
6
 
! Отговори
Милтън Фридман преди 1 месец
Административното качване на МРЗ ще доведе единствено до още повече инфлация!
150
0
 
7
 
! Отговори
Бегайте от тука преди 1 месец
Ако искате увеличение от бизнеса трябва да си го вземете със революция( мирна ...да не ме арестуват ,че дебнат ) -- във цялата история няма извоювани социални придобивки за работници със добро ,аз не съм чел за такова нещо !А българския бизнес е особено дащен и много бързо забогатяващ ( ходеха със анцузи защото са спортисти ) сега са със костюми !И винаги е твърдял ,че българина е мързелив некфалифициран и лаком за пари ,но не може да произвежда .
149
0
 
4
 
! Отговори
Бегайте от тука преди 1 месец
Всеки който не е на държавна работа трябва да избяга -- защото със минималната заплата от 710 лв догодина ще можете да купите една трета от това което сте купили 2021 г--- пък ако ще мошенниците да ви разправят ,че инфлация няма или ,че е 3% ! А какво да кажа за пенсионерите на който пенсиите им почти стигат 400 лв или социлални или за старост това са живи умрели хора ! Това е положението .От 1-ви 01. 22 започва поскъпването и няма скоро да спре .
148
0
 
1
 
! Отговори
В първия момент се преди 1 месец
притесних,не четох добре,викам си,с такива пари как се служи на държавата?Но после се сетих,че това е за нас,избирателите,а тези,които сме избрали да служат на държавата,вземат не минимална,а средна заплата и не една,а три и не брутна,а основна,към която се начисляват още много проценти и става както във вица за ***,отишло при шивача и му дало едно копче,на което да пришие балтон. Основната заплата на висшите ни чиновници е като копчето на ***,а бюджетът е шивача с балтона.
147
2
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 1 месец
Аз предлагам да е поне 800 лв., но работника да ги плаща на работодателя. Така ще имаме силна икономика.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До "моето мнение": Така е, но трябва да са не 1000, ами поне 2000 лева чисто. И пак ще сме от последните в Европа.
145
2
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 месец
Няма таква животно - минимална работна заплата.Ами да сложим и максимална!Заплатата е определя работодателя, когато има търсене, както е сега, почти във всички сектори.А работодателя при условия на висока ефективност, ниска енергоконсумативност и конкуренция произвежда повече и плаща повече.Има куп страни където това понятие не съществува ,и към повечето от тях се стремят от цял свят, и от БГ също.
144
0
 
8
 
! Отговори
моето мнение преди 1 месец
До АнонименФирма която не може да плати поне 1000 лева чисто няма място в ЕС. Да се изнася в Сибир. Там може и да си намери балъци на които да плаща малко! Трябва да се сложи край на практиката аз го лъжа, че работя, а той ме лъже че ми плаща. Такава парктика няма място в ЕС.
143
1
 
5
 
! Отговори
ужас преди 1 месец
Как очаквате да влезете в еврозоната с тези нива на пенсии и заплати? Та вие сте за рублозоната! Там заплатите са такива! И като си помисля, че нашите крадливи работодатели ще привличат кадри от чужбина! Може от африка или афганистан някои да дойде да ви работи за тези заплати! Няма нормален човек който да се съгласи да ви работи за такава заплата!
142
1
 
5
 
! Отговори
ПРАГА В БРУТО ОСТАВА преди 1 месец
ТОЕСТ ГЛАВНО РОМИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ТЕЗИ ДЕТСКИ > А ЧЕСТИТУ
141
0
 
4
 
! Отговори
ЛЪЖАТ преди 1 месец
ЧЕ ПРАГА БИЛ 450 лв. И СЕГА ГО ВДИГАЛИ НА 510 лв. > И ДОСЕГА БЕ 510 лв. БРУТО
140
0
 
8
 
! Отговори
ПРАГА ОСТАВА В СИЛА преди 1 месец
ПАК ГЛАВНО РОМКИТЕ, КОИТО НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 75Точно както шефът не го интересува сметките ти за ток, вода, отопление колко са, имаш ли кредити или не, колко ти струва да пратиш детето на училище и т. н.Щом шефът не му пука дали ще имам пари да си напазарувам храна, тогава мен защо дами пука за неговата печалба?!
138
0
 
9
 
! Отговори
1997 се повтаря преди 1 месец
вдигали заплати и пенсии..ха.ха.ха а цените на храните,горивата, тока... що ли удобно не споменават..ха.ха
137
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те не са и толкова, трябва да имаш 10+ години трудов стаж за да вземеш толкова.
136
1
 
11
 
! Отговори
Говорит Москва преди 1 месец
710 лв, а като идеш а теглиш показва 500 чисто.
135
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да я увеличат и на 1000 лв въпроса е дали ще има оцелели фирми които да я дават?
134
3
 
5
 
! Отговори
Ами, да така е... преди 1 месец
Нищо не произвеждате и нищо не изнасяте, нито правите нещо заБългария.... ХАХАХААА... САМО ПАРИ ИСКАТЕ И РАЗДАВАТ НА СВОИ ХОРА. ЗА КАКВО ДА ВИ РАБОТИМ И РОБУВАМЕ.... ПО- ДОБРЕ ЗА ТИЯ КОИТО УМЕЯТ ДА ПЛАЩАТ НА ЗАПАД----ТАМ Е ИСТИНАТА...
133
1
 
8
 
! Отговори
Аууууу преди 1 месец
Много бе, не мойм ги изхарчи.. !