710 лв. минимална заплата предлага кабинетът с новия бюджет

Ще бъде заложен и ръст на детските добавки с 20%
169
710 лв. минимална заплата предлага кабинетът с новия бюджет
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата догодина да е 710 лева, предлага служебното правителство в проекта за бюджет за следващата година.

Сред предложенията са още да се повишат детските добавки с 20 на сто, като всички Covid мерки за подкрепа да се запазят през първите 6 месеца на годината, съобщи служебният финансов министър Валери Белчев.

По думите му въпреки забавената към момента бюджетна процедура за догодина, новото НС трябва да я приеме до края на тази и да има нова бюджетна рамка.

"Да направят своите компромиси и да приемат рамката такава, каквато е. Оттам нататък, всички реформи могат да предизвикат актуализация. Тя винаги ще е възможна, но важно е да обезпечим финансовата година, така че много настоявам това нещо да бъде погледнато сериозно и бюджетът да бъде приет още в рамките на годината", каза той, цитиран от БНР.

От ръста на минималната работна заплата на 710 лв. ще се възползват 750 000 работещи, които в момента получават минималното възнаграждение. При заложения ръст на детските добавки за едно дете увеличението е от 40 на 50 лева, а за две - от 90 на 110 лева, като прагът за достъп също се увеличава от досегашните 450 на 510 лева на всеки член от семейството.

Втората година на майчинството да е 650 лева, предлага служебното правителство. В разработената рамка е планирано запазване през първите шест месеца на следващата година на всички мерки в пандемията, включително и бонуса за пенсиите.

Ако сценарият на служебното правителство стане факт, към минималната пенсия , която от 25 декември ще е 370 лева, ще се изплаща бонус от 120, или общо - 490. Средното увеличение от преизчисляването на пенсиите от 25 декември се пресмята на 84 лева, а с бонус от 120 лева отгоре ще се постигнат по-високи нива от настоящите размери на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господи помилуй!Амин
123
1
 
6
 
! Отговори
Милтън Фридман преди 2 години
Административното качване на МРЗ ще доведе единствено до още повече инфлация!
122
0
 
7
 
! Отговори
Бегайте от тука преди 2 години
Ако искате увеличение от бизнеса трябва да си го вземете със революция( мирна ...да не ме арестуват ,че дебнат ) -- във цялата история няма извоювани социални придобивки за работници със добро ,аз не съм чел за такова нещо !А българския бизнес е особено дащен и много бързо забогатяващ ( ходеха със анцузи защото са спортисти ) сега са със костюми !И винаги е твърдял ,че българина е мързелив некфалифициран и лаком за пари ,но не може да произвежда .
121
0
 
4
 
! Отговори
Бегайте от тука преди 2 години
Всеки който не е на държавна работа трябва да избяга -- защото със минималната заплата от 710 лв догодина ще можете да купите една трета от това което сте купили 2021 г--- пък ако ще мошенниците да ви разправят ,че инфлация няма или ,че е 3% ! А какво да кажа за пенсионерите на който пенсиите им почти стигат 400 лв или социлални или за старост това са живи умрели хора ! Това е положението .От 1-ви 01. 22 започва поскъпването и няма скоро да спре .
120
0
 
1
 
! Отговори
В първия момент се преди 2 години
притесних,не четох добре,викам си,с такива пари как се служи на държавата?Но после се сетих,че това е за нас,избирателите,а тези,които сме избрали да служат на държавата,вземат не минимална,а средна заплата и не една,а три и не брутна,а основна,към която се начисляват още много проценти и става както във вица за ***,отишло при шивача и му дало едно копче,на което да пришие балтон. Основната заплата на висшите ни чиновници е като копчето на ***,а бюджетът е шивача с балтона.
119
2
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
Аз предлагам да е поне 800 лв., но работника да ги плаща на работодателя. Така ще имаме силна икономика.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "моето мнение": Така е, но трябва да са не 1000, ами поне 2000 лева чисто. И пак ще сме от последните в Европа.
117
2
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Няма таква животно - минимална работна заплата.Ами да сложим и максимална!Заплатата е определя работодателя, когато има търсене, както е сега, почти във всички сектори.А работодателя при условия на висока ефективност, ниска енергоконсумативност и конкуренция произвежда повече и плаща повече.Има куп страни където това понятие не съществува ,и към повечето от тях се стремят от цял свят, и от БГ също.
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 75Точно както шефът не го интересува сметките ти за ток, вода, отопление колко са, имаш ли кредити или не, колко ти струва да пратиш детето на училище и т. н.Щом шефът не му пука дали ще имам пари да си напазарувам храна, тогава мен защо дами пука за неговата печалба?!
115
0
 
9
 
! Отговори
1997 се повтаря преди 2 години
вдигали заплати и пенсии..ха.ха.ха а цените на храните,горивата, тока... що ли удобно не споменават..ха.ха
114
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не са и толкова, трябва да имаш 10+ години трудов стаж за да вземеш толкова.
113
1
 
11
 
! Отговори
Говорит Москва преди 2 години
710 лв, а като идеш а теглиш показва 500 чисто.
112
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да я увеличат и на 1000 лв въпроса е дали ще има оцелели фирми които да я дават?
111
3
 
5
 
! Отговори
Ами, да така е... преди 2 години
Нищо не произвеждате и нищо не изнасяте, нито правите нещо заБългария.... ХАХАХААА... САМО ПАРИ ИСКАТЕ И РАЗДАВАТ НА СВОИ ХОРА. ЗА КАКВО ДА ВИ РАБОТИМ И РОБУВАМЕ.... ПО- ДОБРЕ ЗА ТИЯ КОИТО УМЕЯТ ДА ПЛАЩАТ НА ЗАПАД----ТАМ Е ИСТИНАТА...
110
1
 
8
 
! Отговори
Аууууу преди 2 години
Много бе, не мойм ги изхарчи.. !
109
4
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
"бизнеса"на доганя и боко ще ревне...не ни стига...не пройзвеждащите нищо,огралбили икономиката ни...животите ни...ало..."бизнеса" по догани боко отказваме грабежите ви...създайте продукт...излезте на пазара и печелете...плащайте данъци и достойни заплати...и ще ви признаем за "бизнес"...пенсионер българин-турчин...на 200 лв пенсия бре...ги държахте доган-боко,зависими да ви гласуват...престъпници сте,г-н Рашков Министър МВР в редовното...или избори...другото е предателство!
108
10
 
14
 
! Отговори
това преди 2 години
трябваше да стане още преди 5-6 години.Пари има.Но бибитковците умишлено дърржат заплатите надолу.Така се пълнят чекмеджета,офшорни сметки,така се купуват на пиклювци и карачки поршета и мерцедеси.Така се купуват яхти-АБЕ,колко пъти и с колко се вдигаха цените за последните 5 години?А заплатите?Е като дигат цените,КЪДЕ отиват парите???Да е станала по-чиста водата,да са станали по-кацествени стоките и услугите?Да е купено нещо за държавата-ЕЙ,РАЯ българска,я вземи да мислиш!!!!!!!!!!!
107
7
 
2
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Дават ви по 710 лева на седмица, или месечната ви заплата е 710 х 4 = 2840 на месец. Тези пари са достатъчни за ваканции, пътувания по света и купуване на най-необходимите продукти. Не е чак толкова зле ситуацията. За какво протестирате не ви разбирам.
106
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След нова година ще има пак увеличение на храни, горива, и. т. н. Ич не ми е за вашите 50-100 лева, даже да си ги наврът нейде. Те отдавна са изядени от инфлацията.
105
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, в Германия е 2000 евро, при същите цени, на два часа път от тук. Дано ромите да се навият да ви охраняват заводите за тия пари. Едва ли някой ще иска да работи за толкова.