НАП отчита рекордни приходи за 2021 г.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък
8 дек 2021 12:46, Анисия Иванова
50
НАП отчита рекордни приходи за 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Над 25,7 млрд. лева са приходите, постъпили в НАП от началото на годината до края на ноември. Това са с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., съобщиха от приходната агенция.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – над 80%, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП

"Уверени сме, че с тези темпове ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията ни. Увеличението на доброволното деклариране и плащане от бизнеса и гражданите се дължи на партньорския подход от страна на НАП, фокусът ни  върху големите данъчни рискове и единното прилагане на закона", каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 14,7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 3,9 млрд. лв., над 3,1 млрд. лв. е корпоративния данък и 7,5 млрд. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 10,5 млрд. лв. в това число над 6,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
До Някой преди 1 месец
Защото и тази година е блокирана от същата пандемия, ако не и по-зле. Други въпроси имаш ли?
47
3
 
3
 
! Отговори
dano преди 1 месец
Тоя бухъл от снимката дали си е платил най-накрая ДДС - то от прехвърлената на брата ром фирма или си харчи със здраве държавните пари?
46
5
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Защо сравняват със същия период на миналата година, като всички помним , че цялата икономика беше блокирана от пандемията?
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да разбираме ли че герб не са си събирали данъците а са купували ф16 със заеми ?
44
0
 
7
 
! Отговори
Батко ви преди 1 месец
''Общият размер на приходите от осигур. вноски до края на ноември надвишава 10,5 млрд. лв. в това число над 6,2 млрд. лв. са за държавно общ. осигуряване'' ДОБРЕ ЛИ ВИЖДАТ ОЧИТЕ МИ? При 10 млрд. осигуровки, 6 млрд. са на държавните търтеи. Разбирай тия 6 млрд не са внесени от тях, ами пак от плащащите данъци. Егати и процентното отношение! Фирмички и работници на частно едва смогват да си плащат осигуровките върху 650лв, а тези дето лежат от пон. до петък 17:00 тлъсти заплати и осигуровки.
43
3
 
5
 
! Отговори
Еми преди 1 месец
Като събират толкова къде са им парите и теглят заеми всяка седмица тези от служебното правителство
42
4
 
6
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
СПЕЦОВ Е СПЕЦИАЛИСТ ПО КУХИТЕ ФИРМИ С ДДС !!!!!!!!!!!!!
41
2
 
2
 
! Отговори
Минтеко Минетков преди 1 месец
Инедин мармот завива шоколад. Важното е дебилните анонимковци като 39 да се радват. Алооо, не знам Тиквуний, но кучето мине по умно от тебе ба каиш.
40
0
 
4
 
! Отговори
мислете преди 1 месец
То хубаво, че има ръст, ама нека се замислим малко: бензинът миналата година беше 1,80 лв., сега е 2,45 лв. При едно и също количество /литри/ продадено гориво, приходите от ДДС и акциз са поне 30% повече. С тази инфлация, това е почти навсякъде. Има и друг момент. Едно от условията за получаване на помощи за фирмите, покрай пандемията беше, да нямат задължения към НАП. Нормално е фирмата Х, която има задължения за 15 хил.лв. да бърза да ги плати, за да може да прибере един подарък от 50 хил.лв.
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре беше при Тиквун - крадяхте кой колкото може и никой не ви търсеше сметка. Беше важно само наеррме да отчитате в Чекмеджето 40% от откраднатото.
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като са рекорди приходите кво е това теглене на заеми всяка седмица по половин милиард и все не им стига
37
3
 
13
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
До 34. Всъщност тази статистика само показва, че има здрава инфлация, която надува номинално събиранията. Че тези пари аз и другите от стадото няма да ги видим нито днес, нито след 5 години също ми е ясно. Но защо ме правят на по-глупав отколкото съм, това не ми е ясно.
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен, не подценявай културиста, не само, че има умения, но и лично е гепил 1,8 мил. от БГ територията/ако имахме държава, щеше да е в затвора/ с проста данъчна измама. Е, сега ще гепи 1,8 млрд. за него и зеления чорап, който го сложи на този пост.
35
5
 
5
 
! Отговори
Обран Бостан преди 1 месец
Невиждам какъв е проблема да теглим кредити от Европа,те и гърците теглиха,живяха си и нищо не върнаха, а на тоя нашия обран бостан како ще ни вземат
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До "Хм"Тези пари няма да ги видиш от днеска за днеска.Но това само показва в какви размери са били кражбите на ГЕРБ!
33
4
 
11
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
И къде са тези пари? Защото се чува за някакви заеми. Пък ГЕРБ вече не са на власт и не могат да ги откраднат, нали така?
32
1
 
17
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 месец
Постъпленията от данъци и квадратилиони да станат, пак няма да има пари за елементарни обществени блага като тротоари, пътища, площадки(детски, спортни и за отдих), защото ще се излеят в мазните пазви на групата крадци, които имат достъп до тях. Така че такива новини са безмислени, ако след тях няма ... и подменихме всичко в държавата с чисто ново и чисто новото всеки ден се поддържа като ново.
31
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев ще избяга в Турция. Чака Рашков и Минеков да се присъединят към хомодружинкатра им и заедно да наемат вила в турски курорт.
30
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко ще избяга в Турция. Чака Гешев и Цацаров да се присъединят към хомодружинкатра им и заедно да наемат вила в турскли курорт.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да му мислят тия дето са платили повече, аз не съм от тия, така че всичко е точно.