От парламента до фермата: Яне Янев загърби политиката и гледа телета

Нищо от предишния живот не ми липсва, признава бившият депутат
12 май 2022 17:30, Анисия Иванова
71

Свикнали сме да го гледаме в парламентарната зала, виждали сме го в най-близкото обкръжение на бившия премиер Бойко Борисов, чийто съветник беше. Днес обаче откриваме Яне Янев сред крави и телета в покрайнините на родния му град Сандански.

"Така, както съм потомствен политик, съм и потомствен скотовъд. Моите деди и прадеди са имали и дребни, и едри преживни животни и още от малък познавам проблемите до ден днешен. Политиката в България, правена по този начин, е изключително мръсна и воняща игра, нямаща нищо общо с тази чиста природна действителност тук. Когато се кача на коня и тръгна сред говедата, забравям за всички проблеми и не ми се иска дори да си помисля за политици, парламент и Министерския съвет", казва Яне Янев.

Връзката с обществения живот не е скъсана напълно, но изтънява. Въпреки че в момента е общински съветник в Сандански, Янев признава, че прекарва все повече време сред животните. Бившият народен представител отглежда специална порода телета за месо. Според него секторът се намира в най-тежката криза от 30 години насам.

"Това, което се случва в българското животновъдство, няма аналог като геноцид. Поголовието е драстично намаляло и ако така вървят тенденциите само след 2-3 години домашните животни ще ги виждаме само в зоопаркове, защото ще са изчезващ вид. Така, както тази година животните се закараха на кланици и масово се изнесоха за Албания и Румъния. Тази тенденция ще продължи, защото се отварят възможности за износ за Турция, за там ще заминат последните говеда и тук ще приключим с родното производство на чисто телешко месо", посочва Янев.  

Според него България вече е в състояние на тежка продоволствена криза. Основният проблем е сбърканото финансиране от страна на държавата.

"Виждате при какви условия всеки Божи ден работим ние, за да може тези хубави животни, които са 100% био да дойдат на вашите маси. И ако искаме българинът да яде здравословно, ако искаме да не са пълни раковите отделения на болниците с млади хора, трябва да направим, така че да стимулираме със законодателство, което е поощряващо българското животновъдство, а не с постоянни рестрикции, които доведоха до тотално унищожаване на родното животновъдство", изтъкна Яне Янев.

Оплаква се, че разходите на фермерите растат главоломно, докато цената на млякото и месото не се покачва със същите темповете.

"Едно теле за доугояване от породата "Лимузин" или "Абердин Ангус" в последната фаза изяжда на ден 10 кг фураж по 80 стотинки са 8 лв. Ако добавим цената на тока, цената на горивото, цената на работната ръка, на водата, ще видите, че на практика себестойността на един килограм телешко месо е 14 лв., а ние сме принудени да го продаваме за 9 лв., тоест губим по 5 лв. на килограм всеки Божи ден. По отношение на телешките кожи – в съседна Турция това е работеща индустрия, от която се печели много. Но тук никой не пита реалните животновъди как стоят нещата, а питат хора, които са близо до властта или по едни или други схеми винаги гледат да правят компромиси за сметка на редовия животновъд", каза бившият народен представител.  

Според Янев някой има интерес животновъдите да не са единни, а разделени в различни организации.

"В момента ви казвам, че е тотален фалит. Не само в нашия регион, а в цялата страна. Аз не искам по никакъв повод да има конфронтация между различните животновъди. Ние като държава трябва да направим необходимото това, което произвеждат зърнопроизводителите като суровина да бъде преработено през храносмилателния тракт на животните, да има добивна стойност, да бъде реализирано на българския пазар, после да бъде реализирано през туристическата индустрия и така да се затвори кръга и да остане в страната, а не да се бием в гърдите, че ние сме нетен износител на зърнени култури. Това го няма никъде, в никоя европейска държава", коментира Янев.

Извървял пътя от жълтите павета в София до зелените поляни край Сандански, Яне Янев твърди, че нищо от предишния живот не му липсва.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янето този път изтегли късата клечка :) Еврог.ейския свива потреблението и хората най напред спират да купуват месо и плодове . Да си купи въже . Като се инвестира се прави някой друго проучване. Бил Гейтс и фолксваген избягаха в съседна Турция защото в ЕС няма свободен пазар много намеси на пазара и капитала е в опасност . Ще има доста фалити . Все пак ще остане и някой но няма да е за дълго . Важното е да се знае какво ще става след разпада на ЕС . Тази несигурност води до неустойчивост .
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янев не гледа телета. Той притежава телета, а работниците му гледат телета. Тия с работническо-селски произход не могат да схванат разликата.
40
0
 
0
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Поредния откривател , че има и по-достойни занятия за преживяване от собственния труд.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко е долен :) Ах, ако ми паднеш, как ще те мъча
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много мъдър ход. Обзалагам се, че всичките селяни все още го обожават, и се чувства добре сред електората си.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
станал общински съветник и веднага фермер , ще умрат около него всички животновъди, общинският съвет раздава пасищата , той за себе си ли гласува , ей така е по цяла България общински лица на служба животновъди. Питайте го колко пасища има и откъде ги е взел и може ли друг освен него в района да вземе това е основния проблем ама и журналиските са верно *** , що не го пита ти ли си даваш сам пасищата
36
0
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 година
А субсидии взима ли още?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чудесно Ти колко пари изкарваш на село?
34
0
 
7
 
! Отговори
Субсидии преди 1 година
Тоя колко нагуши от политиката? От субсидиите?.... Егати демокрацията.... мухахаха
33
4
 
9
 
! Отговори
чудесно преди 1 година
До ВъзрожденецДобре се е ориентирал. Живее сред природата, изкарва добри пари, не харчи много там. Само не казаха колко телета, крави има. Може да му се подигравате, но той е много по-умен от вас, защото вие си седите затворени в малките си апартаменти и се чудите как да си платите сметките, а може да се изкарат на село добри пари, който има акъл, разбира се.
32
0
 
8
 
! Отговори
Възрожденец преди 1 година
Прав беше дядо ми на тоя викаше и свинар му е много за интелекта!Ама те в България само такива ги избират та лесно да си прокарват далаверите и ако се обърка обере калая като вальо топлото!Абе за рапъра нищо не пишете ,много се умълча момчето!
31
1
 
1
 
! Отговори
Историческо колело преди 1 година
До Анонимен26. Дълбоко грешиш. Всичките партии, посочени от теб са отрочета на БКП-БСП. Бе-Ка-***!!!!!БСП. БКП-БСП!!!
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още в парламента му личеше, че си е за село.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам и на други кравари, свинЯри и текезесари от политическия живот да открият истинското си призвание.
28
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
ТКЗС "РЗС" - ред законност и справедливост за кравите :)))
27
4
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Да рине тор да му доди акъла :)))
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минетчиев и той гледа беройски телетаЛапа 300 бонаБунаци 300 лева взимат
25
4
 
4
 
! Отговори
Яне преди 1 година
а кажи с кое мъжко теле спиш.ха.ха
24
3
 
11
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
Най-после телето отиде при телетата.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Телето в мен!