Държавни бази във Великотърновско няма да настаняват бежанци

Близо 600 са украинци са намерили подслон в областта
25 май 2022 14:39, Анисия Иванова
17
Държавни бази във Великотърновско няма да настаняват бежанци
Снимка: БГНЕС

Частни хотели, общински бази и студентски общежития в област Велико Търново са в невъзможност да продължат да приемат украински граждани по новата държавна хуманитарна програма за настаняване на разселените бежанци от 1 юни.

Близо 600 са украинските граждани, избягали от войната и намерили подслон в област Велико Търново. Най-много от тях са в Горна Оряховица - 169 жени и деца, настанени в два от хотелите. "15-те лева за нощувка, закуска, обяд и вечеря не са опция, защото за 5 лева не може да се осигури храна, различна от мазана филия и купичка постен боб“, категорична е Цанка Димитрова, собственик на хотел „Раховец“ в Горна Оряховица. Двата хотела в Горна Оряховица кандидатстват за помощта от 10 лева без ДДС само за нощувка, но при условието да си запазят точно тези украински граждани, а това на този етап се оказва невъзможно, коментира Цанка Димитрова:

"Близо 30 украински бежанци са настанени в трети блок на Стопанската академия в Свищов. Общежитието е на Министерството на образованието и разполага със 110 стаи и 300 свободни легла. Академията инвестира над 20 000 лева, за да повиши мощността на електрическата мрежа, в електроуреди и ремонти преди да приеме първите бежанци около 10-и март. Темата с включването в новата държавна хуманитарна програма е обсъждана на ректорски съвет. „Не можем да продължим при тези финансови условия“, заяви ректорът проф. Марияна Божинова:

„Категорично не можем. Сега храненето ни е над 15 лева, защото е в ресторант, така че е абсурд. По принцип нямаме желание, защото ние сега затворихме реално втори блок, хотелската ни част, за да изпратим там персонала, но в краен случай, ако се наложи, само тази по 10 лева без да ги храним. Обсъждахме на ректорски съвет. Тези 15 лева са абсурдни, ние за 15 лева не можем да ги изхраним, да не говорим за тока и всички други разходи. Тук, из града няма и работа, защото идеята е те да започнат работа и да могат да се самоиздържат до някаква степен. Няма как. Заключваме и спираме ток и всичко от 1 юни, ако не получим ясна информация и сигурност по какъв начин ще ни бъдат плащани разходите“, допълни тя пред БНР.

Община Велико Търново има 10 свободни легла в социална база в село Балван. 10 украински бежанци са настанени в кризисния център в квартал „Зона В“ в града, свободни са 5 места, като първите украински семейства трябва да напуснат след изтичане на трите месеца престой, с хората са сключени договори за социална услуга, която се плаща от държавата, поясни Росица Димитрова, директор на общинската социална и здравна дирекция:

„Насочени от дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес, на който се намират, с договор за услугата. Реално погледнато,  кризата е овладяна при първите, които постъпиха още месец март. Времето изтича за трите месеца, което е един от вариантите за кризисен център, и максимумът е шест месеца. Така че първите, които и работят онлайн, и децата са обхванати в образователната система според възрастта, екипът на услугата вече ги подготвя за излизане на свободен наем. Принципно им търсим работа. Капацитетът ни е 15 места, той е социална услуга. Не търсим нищо от тези 15 лева, защото така или иначе държавата финансира“.

В област Велико Търново няма държавни почивни бази, които да могат да приемат разселени украински граждани. Има решение на областния координационен щаб спортната зала „Сава Величков“ в гимназията по електроника във Велико Търново да бъде превърната при необходимост във временен център за настаняване на украински граждани. Създадена е организация временният център да заработи в рамките на 24 часа. В него бежанците от Украйна ще престояват за няколко часа, докато бъдат пренасочени към други места.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
8
 
! Отговори
Баба. преди 1 месец
България я чака голям х.й!Без армия.Само робокопи по сащ мода!Без човешки ресурси ! Само "жизнени" пенсионери крепящи " падналия" таван на България!
15
0
 
14
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Хайде сега питайте болниците как хранят пациентите си с по малко пари!
14
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Незнам как е като цяло,ама укрите във Велико Търново масово се движат със скъпарски джипове и килограми злато по врата и ръцете!
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не разбрах бежанци ли са оли курортисти
12
3
 
25
 
! Отговори
туззеленски преди 1 месец
ТЕ СА БАНДЕРОВЦИ .ДА СИ ОТИВАТ ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ
11
0
 
26
 
! Отговори
Горна Оряховица преди 1 месец
Г-жа Димитрова да провери как с 3 лв на ден се хранят пациентите в Общинската болница.
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, ако ролите бяха разменени, дали украинците щяха да настаняват българите в най-луксозните се хотели?
9
0
 
19
 
! Отговори
Dazy преди 1 месец
Във Великобритания баща на две деца напусна семейството си с украинска бежанка само десет дни след като той и съпругата му я приеха в дома си, пише <url>.И това е само това, което стана известно, началото. Скоро западните жени ще проклинат своите политици, пуснали толкова млади, сексапилни и сръчни украинки, които мечтаят да се вкоренят на Запад.
8
3
 
13
 
! Отговори
До анонимен 3 преди 1 месец
А що не вземат да реквизират собствеността на наште мутри и политици, дето не са си платили данъците и на чуждите концесионери дето само изсмукват българските природни богатства?
7
2
 
15
 
! Отговори
до 6 преди 1 месец
И тези същите руснаци ли са им разрушили апартаментите, на които ти искаш да отнемаш техните, законни придобити или да ги даваш за "временно ползване". И да бяха същите, пак няма правно основание да "обезщетяваш" така. Урко любците правото за нищо го нямате.Ми то утре ще дойде някое маке и ще каже: "Те българите са фашисти и са ни тормозили (факт, че го твъдят), дайте ми на анонимен 6 апартамента, може и за временно ползване, аз ще му платя такса смет.".
6
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 3 и какво като са ги платили бе, тия хората в Мариопол, Харков, Николаев, Ирпен, Буча не са ли си платили апартаментите, и те са си ги платили ама руснаците им ги разрушиха, после никой не казва че ще се отнемат, мобилизират се за временно ползване, опрощава им се данък сгради и такса смет за периода и това е, а пък в края на крайщата нали искат СССР-2, то така е при сесесерето, частна собственост няма:)
5
5
 
29
 
! Отговори
до 3 преди 1 месец
"има 200-300 хиляди апартамента на руснаци, като сложим и базата в Камчия мисля проблема ще си се реши без никакъв проблем"Ти умствено изостанал ли си? Руснаците са си ги платили тези апартаменти. За право и за частна собственост чувал ли си? Дано след време на теб някой да дойде да ти вземе апартамента, за да настани пакистанец (примерно) и пет "дечица".
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В западна Украйна няма война,защо не се прибират в Родината си? Толкова млрди получава постоянно Украйна,ще си храни народа лесно.
3
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да се реквизират недвижимата собственост на руснаци и там да се настаняват безплатно, има 200-300 хиляди апартамента на руснаци, като сложим и базата в Камчия мисля проблема ще си се реши без никакъв проблем, пък и си е справедливо руснаците разпалиха тая война
2
0
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Не е хубаво,Както не е хубаво, че много българки семейства след плащането на разходи тръбва също да се оправят с5 лв на ден за всичко останоло.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що така? Настанявайте ги, нали са злощастни бежанци. Къде ви е състраданието?