20% от българите не са прочели нито една книга за година

Най-големите конкуренти на четенето са сериалите и интернет
251
20% от българите не са прочели нито една книга за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Асоциация "Българска книга" оповести резултатите от Национално изследване на нагласите за четене сред българските граждани от различните възрастови групи.

Хората на възраст между 40 и 60-65 години са най-активно четящите. Допитването е направено в края на миналата година, каза в предаването „Радиокафе“ на БНР Мая Бобева от УС на АБК.

„Най-слаб е интересът в групата между 15 и 30 години. Тази тенденция се наблюдава и през 2019 г., при подобно проучване. Най-големите конкуренти на четенето са сериалите и четенето в интернет, не на книги, а на информация“, добави Мая Бобева.

По думите й, това е световна тенденция. В Германия също е установено, че четенето намалява във възрастовата група от 44 до 54 години.

„Впечатляващо е, че 20% от анкетираните не за прочели нито една книга през последната година, голяма част от тези хора нямат нито една книга у дома“, каза Бобева.

Тя добави, че обнадеждаващото в изследването е, че 83% от анкетираните родители, заявяват че четат на децата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: интернетсериаликниги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Това е радостна новина за "мен"! Преди много години един приятел ми каза: Щом си по умен от другите, ВЪЗПОЛЗВАЙ СЕ. Послушай го и се оказа, че има достатъчно *** тука. Нека образованието у нас УМРЕ. Така цената и смисълът да си образован се покачват неизмеримо. Нека всеки свободно избира какъв да е.
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що па да четат те гледат лошо нацупени са джукичките с хуиалуронче,имат BWM, Голф. Зобят в фитнеса с шепи хапчета да са яки баце.Зобят амфети *** и тн зъбите им изпадали на 20г.речников запас от 33 думи на кръст, които включват брат,ся,копрайш.Кви книги кви 5лв вие от Марс ли сте? Койота трябва да измре за него книгата това е целуозни правоъгълници накуп и те не му говорят нищо. Докато в БГ има незаклано комунистъ Иво христовчета тъйшайтя.
154
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ей тия 20% са истинския актив на ПП:)))))))))))))) не мислещи, зомбирани хорица
153
3
 
2
 
! Отговори
До hohoho преди 1 година
Умнико, а все едно няма книги с глупости или на конспиративни теми? По твоята логика ако четеш такива си по-умен, отколкото ако гледаш видеота в youtube? Все едно всеки не може да напише нещо и да го публикува или ти твърдиш, че щом е хартия има някаква специална добавена стойност? Сериозно логиката ти е нулева.
152
5
 
2
 
! Отговори
Док преди 1 година
От училище не обичам да чета художествена литература. Просто не ме влече, дори съм се усещал, че ме натоварва психически. Особено някоя тежка драма. Някакъв ограничен ли съм, че не желая да съпреживея дерзанията на автора? А когато ми потрябва нещо, най-вече техническа литература, в нета има предостатъчно от всичко.
151
0
 
7
 
! Отговори
+ преди 1 година
Елате в Северозапда да направите реално и безпристрастно проучване и дали и 10% са прочели една книга в последните 5-10 години.
150
2
 
6
 
! Отговори
Котьо преди 1 година
Що да чета глупостите на някой от преди години, като мога да чета глупостите на много сега тук във вашият форум ? Даже мога и да коментирам глупостите им :) както и те моите
149
1
 
1
 
! Отговори
Ооо преди 1 година
От тия 20 % - 95% ги е било срам да си признаят и са излъгали! Или ще се окаже, че всяка година четат една и съща книга :)Справка - брой продадени книги в книжарниците на глава от населението бързо може да ви покаже колко тухли има в населението, което не значи че някой ги е чел! В повечето случаи са купени за подарък на някой дето не обича да чете от някой дето иска да го проворика да направи нещо различно
148
4
 
4
 
! Отговори
hohoho преди 1 година
И 90% от тия, дето не са прочели нито една книга за година, са в този форум и обясняват, как няма нужда да четеш книги, когато имаш интернет АХАХАХАХАХА. После ще отворят някое видео в тубата, да научат как рептилите и бил гейц създават ваксина, за да ги направи импотентни и да унищожи великите български гени, като така ще се домогне го златото на KLETA MAJKA BALGARIQ
147
2
 
6
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Ако статията се базира на проучвания на издателства, то не е вярна. Много хора минахме изцяло на електронни книги. По-удобно е, после не се чудиш къде да завреш този прочетен топ хартия.
146
8
 
1
 
! Отговори
! преди 1 година
Аз не чета книги, интелигентен човек съм и гледам телевизия. Ако ми трябва инфо чета в нета, глупаците четат книги а хора като мен се интересуват от конкретни неща и четат само това което ми трябва по ситуация например концерти, ресторанти, паради другото е безмислена информация и руска пропаганда.
145
7
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Странна поръчкова статия...за какво да четем в днешно време? Над 40 съм и наистина вкъщи има книги, но не са мои и няма и да бъдат. Гордея се че чета специализирана информация в интернет (главно заради работата ми) и не съм чел художествена литература от училище. Безумно и безсмислено е и наивно на някакви печатари че трябва да им купуваме безумиците. Който няма мозък нека чете!
144
1
 
5
 
! Отговори
До 206 преди 1 година
Ти не си българин! Нито имаш българско образование, нито работиш!
143
1
 
2
 
! Отговори
До 206 преди 1 година
Така или иначе не казваш какво образование имаш и къде си го завършил, така че мнението ти не е от значение. Недей да се правиш на интелигентен и образован и на различен от останалите българи, понеже си много, много далеч от класата и нямаш нищо общо с нея.
142
1
 
2
 
! Отговори
До 206 преди 1 година
Сигурно понеже това се отнася за теб самия.. хайде, отивай да нанкаш, гов.но.
141
2
 
3
 
! Отговори
До 205 преди 1 година
Не си българин, защото в българските училища не учат такива думи, каквито ти изричаш. Ти си знаеш какъв/ каква си.Нямаш и никакво образование, освен средно най-много. И не работиш.
140
4
 
5
 
! Отговори
До Хахахахаха преди 1 година
Гов.но, би ли споделил на читателите във форума какво образование имаш?! За разлика от теб, аз съм в България, живея в България и имам Българско образование - основно, средно и висше. Училищата, в които учих са посветени на българи, нещо, с което хора, завършили чуждоезикови гимназии в столицата и в България не могат да се похвалят.
139
2
 
3
 
! Отговори
До 201 преди 1 година
Не работя на бетон, имам къде по-важна работа, но нямам нищо против мaйka тu да проституира на новопостроената магистрала, изградена от нечетящи и прости българи, които така презираш, белким мaйka тu от припечеленото ти купи детска книжка. Хайде, отивай да си лягаш.
138
2
 
2
 
! Отговори
197 преди 1 година
Ама яко събираш отрицателен вот :) поне това да ти проговори :) хапчетата и марш да спиш! Утре имаш да бъркаш бетон! Нали си консруктивен :)
137
2
 
2
 
! Отговори
До 192 преди 1 година
Видяха хората колко си "начетен", освен обиди и да осмиваш хората, нищо друго - нито си начетен, нито си успял, нито си допринесъл с нещо конструктивно и полезно за хората тук, както и за България. Върви на майната си и си търси хора като тебе, на които да им се доказваш!