Финансист: Бюджетът е грешен като посока и политика

Управляващите играеха собствената си игра, смята Любомир Дацов
3 сеп 2022 21:50, Анисия Иванова
35

11 млрд. дефицит за догодина - да затягаме ли коланите?

"Бюджетът е грешен политически. Фактът, че има дефицит за следващата година, който е изненадващо висок, е второстепенен фактор. По-важното е, че е сгрешена посоката и политиката. Дефицитът е вследствие на това, че някои хора не знаят какво правят или много добре знаят, но играят собствената си игра. Възползваха се от това, че бюджетът беше консервативен и в него има резерви. Чисто политически се заиграха с избирателите, опитвайки се да правят социална политика", заяви финансистът Любомир Дацов в студиото на "Опорни хора".

По думите му за изминалата година има увеличение на заплатите за някои ведомства в рамките на 200%, а на други има само 20%.

"Не сме минали разходите за тази година, които бяха обявени. Асен Василев постави под съмнение влизането в еврозоната. Той игра с това, че тази година имаше дерогация на фискалните правила, тоест той не беше длъжен да спазва правилата. От догодина фискалните правила ще имат тежест и не може да има дефицит повече от 3%", посочи финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че партиите трябва да бъдат така добри да адресират този съществен проблем.

"Това, което чувам от политическите лидери, е, че все едно тези хора не живеят в България. Една от причините да има по-висока инфлация е затова, че ние планираме дефицити и надуваме доходите", допълни Дацов.

И заключи, че България влиза в процедура, която ще трябва да се приложат структурни промени, които да върнат бюджета към балансирана ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Уважавам го Любомир Дацов като финансист. Все пак, ако разгледам идеалния случай при пазарната икономика, самото понятие бюджет е погрешно. Именно това не разбират сегашните безработни, които се кандидатират за депутати. Особено тези от ДПС, които си мислят, че от почетния им лидер или от Данчо Ментата зависи нещо. Листовете им и имената в тях ги подрежда лично Мустафата.
24
0
 
3
 
! Отговори
Петъръ преди 1 година
Някой като започне да ми говори за "нашите пари" и започвам да се развеселявам. Парите не са наши, те са винаги на някого - на Иван, на Драган, на Петка или на държавата. Те не са наши. Същите тези хора след това започват да философстват как е най-хубаво да се изхарчат "нашите пари" тоест парите на някой друг.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв бюджет ? Гълаба опрости 800 милиона на буларгаз за да не си плащат парното софиянци . Тоя да не се мисли за папа ? Кой е този да опрощава дълг към всички нас ? Никой не е гласувал за него. Ние плащаме кредит за милиарди за Ф16 които даже нямаме а парите връщаме. Как този човек ще прави бюджет ? Той раздава нашите пари за да не си плащат парното . Това ли е важното ? Парното , бизнеса ,членството и за всичко това плаща едни народ който изчезва за да плаща чужди сметки.
22
1
 
11
 
! Отговори
Бълб преди 1 година
Времето на фалшивите хора свършва. Това е положението. Финансист ставаш след като финансираш РЕАЛНИ обекти на обща стойност поне от двеста хиляди лева и тези обекти могат да се видят и пипнат от всеки желаещ. Такива виртуални финансисти като Дацов отиват в небитието.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намаляхме,защото в училище ни учат как на Запад са развити държавите,което автоматично води до извода как ние сме някакви бавно развиващи се.Кой иска да стои при бавно развиващи?Мечтата на всеки ученик е да се уреди да учи и работи на Запад или в САЩ,защото там плащали добре,а тук е все криза.През тези години при управлението на ГЕРБ се улесни излизането и хората хванаха пътя да си осъществяват мечтите.Някой ден ще се върнат.
20
2
 
5
 
! Отговори
Петъръ преди 1 година
Да си министър или заместник министър, това не е професия. В БГ в новите времена е лесно всякакви случайници да стават министри, зам. министри, че даже и премиер министри. Този човек Дацов какво е направил през живота си досега, освен да дава никому ненужни интервюта, че да се кичи със званието финансист? Какво е финансирал великия финансист господин Дацов?
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвайте на ГРОБ-ДПС-арските тро лчета, че всичко е сгрешено. Че ако те бяха на власт, война нямаше да има, нафтата щеше да струва 20 стотинки, хляба 10 стотинки, заплатите 5000 лева. Нали точно последните 12 години стана масовото напускане на страната. Тогава когато света изживяваше най-големия си икономически подем, ние нищо не направихме, напротив, намаляхме с 1 000 000 заради ска паната крадлива корумпирана политика н ГРОБ-ДПС.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти две години цените на бензина и дизела се повишават и това няма връзка с специалната военна операция на Русия в Украйна, която започна преди малко повече от седем месеца. Нито пък с наречените от Севда - Кирчо и Кокорчо.
17
2
 
4
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 1 година
Червенушки не бюджета е грешен а нема хора за червените феодали. Един надник за час в строителството на запад вече е 30 евра. Без заплати Булгаристана обезлюдява и идва турската армия да го набие е дебелите червени зелки.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някогашното юпи на Мадридския иска отдавна да приемем еврото. Истината е, че България ще направи страшна грешка ,ако влезе в Еврозоната. Страните , които бяха във валутен борд, като Литва и Естония, сега са с най- високата инфлация в Европа. А Европа и светът влизат в тежка рецесия, която ще продължи 5-10 г. Всеки ще се спасява поединично Икономиките се свиват, инфлацията расте.
15
2
 
3
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Мда:))) посоката ви е грешна:)))
14
5
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Ти си срам за троловете бе.Този човек е бил зам. Министър на фимансите при две правителства и те не бяха служебни.И вместо да се вслушвате лалво ви лазват елспертоте, вие го плюете и после че чудите защо сте зле
13
6
 
12
 
! Отговори
Петъръ преди 1 година
Един човек сега като няма с какво да се занимава става или политолог или финансист. Този човек и той. С какво този човек е заслужил названието финансист? Какво през живота си до сега е финансирал?
12
1
 
9
 
! Отговори
Много им се краде бе преди 1 година
Човече сега главната цел на партйите за предстоящите избори коя е?! Идват сега по програма от ЕС между 8 и 12 милярда за това е борбата повярвайте хора. Отворете ги тия очи за толко години това беше и сега пак им повярвайте
11
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко- и на ръце да ходим те не ни искат в Шенген и еврото, че и в ЕС. Така, че няма опасност да ни вземат. Ще има подлости, естествено, и опашати лъжи, но това са си ценности, сега, преживяват се!
10
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвайте на ГРОБ-ДПС'арските тролчета, че всичко е згрешено. Че ако те бяха на власт, война нямаше да има, нафтата щеше да струва 20 стотинки, хляба 10 стотинки, заплатите 5000 лева. Нали точно последните 12 години стана масовото напускане на страната. Тогава когато света изживяваше най големия си икономически подем, ние нищо не направихме, напротив, намаляхме с 1 000 000 заради скапаната крадлива корумпирана политика н ГРОБ-ДПС.
9
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дацов се опита да стане министър чрез ИТН и сега не му остава друго освен наукоподобно да плюе по другите.
8
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финансистът изрежда факти, които всички виждаме в хладилника си след двугодишната вакханалия на "модела Грипен Ветото". "Добрата" новина е, че Решетников "изчегърта" Боко, а лошата - че след ***...на, СлаФчУ и ПростоКиро сега не знаем кого си е заплюл за следващите избори, та се чудя - дъл ше е Стйефко "Операцията", или поредният неизвестник "фризьор" на Кобилата Простакесова, за когото тепърва ще чуем?
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това, което чувам от политическите лидери, е, че все едно тези хора не живеят в България." - че ти си живеят в Канада , други пък в палати в Банкя или с асансьори до хола. Те са си добре , ние да му мислим.
6
0
 
7
 
! Отговори
msm преди 1 година
До Анонимен 9 - завършил е механотехникума у Враца, ако не вярваш, бегай питай хората там. Изпечен крадец от кариерата. Напоследък пак започна да се облизва за постове.