БАБХ: Ако има насекомо в храната, търсете името му на латински

На българския пазар засега няма такива храни, обясни д-р Иван Генчев
1 фев 2023 09:51, Анисия Иванова
116

Миналата седмица ви съобщихме, че според приета директива на ЕС, в различни хранителни продукти вече може да се използва прах от смлени насекоми.

"Нямаме информация да има продукти с насекоми на българския пазар. Ако има вложени, те трябва да бъдат обявени на етикета", заяви д-р Иван Генчев от БАБХ в студиото на "България сутрин".

По негови думи вида на насекомото се изписва в състава с латинското му наименование. На етикета задължително се изписва и в какъв вид е вложено - замразен, изсушен или прахообразен.

Още по темата

"Европейското законодателство индивидуално позволява разрешаването на нова храна. Когато тя се публикува в списъка на Европейската комисия, тогава има част, която се изписва задължително в кои храни може да бъде влагана. Може да бъде влагана произволно в производителите, които са изрично упоменати", обясни той пред Bulgaria ON AIR, като допълни, че тепърва прохождат производителите на насекоми като източник на протеини.

На въпрос дали производителят трябва да иска разрешение, ако иска да влага прах в насекоми, директорът на дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти" отговори, че е нужна регистрация, ако производството е специфично.

Миналата седмица проверка показа, че брашно от щурци вече се е появило по рафтовете на супермаркетите в Румъния. Цената за сто грама е 96,25 леи (38,34 лева), тоест 962,5 леи (383,5) струва един килограм.

Д-р Генчев обясни, че ако е свободна търговия от ЕС, не можем да я спрем като държава членка, разпространението е същото като в България.

"Ако е от трети страни, трябва продуктите да бъдат одобрени от ЕК и подлежат на строг граничен контрол. У нас каквито са изискванията за производителите на конвенционални храни, същите са и за новите храни", обясни той.

"Регистрите, които създава Агенцията по безопасност на храните, са по спецификация на Европейската комисия и там се включват предприятията съгласно тази спецификация. На този етап няма изискване за отделен регистър за тези, които влагат или не влагат. Производителят трябва да гарантира на потребителя, че това, което е вложил, го е обявил на етикета. В противен случай ще претърпи санкции, съгласно законодателството", коментира още директорът на дирекция Контрол на фуражите и страничните животински продукти.

По негови думи потребителят трябва информирано да може да закупи храната, която е избрал и да не бъде подведен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
12
 
! Отговори
Blaberus Giganteus преди 1 година
като видите горното на етикета, по-добре почнете да си ги ловите из къщи и сами да си ги пържите, поне ще са пресни.
37
0
 
30
 
! Отговори
УУУУ преди 1 година
Европростаците имат твърдата идея да ни унищожат!Спирайте да им купувате отровните салами!Друго спасение няма!
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното безобразие с храната, този път привнесено от вън, оправдано от дъжравните чиновници. Утре може експериментално да сложат някаква друга химия и да следят за реакциите на населението. При положение че преди няколко дни експертът по хранене каза че човешкият организъм няма ензими за разграждане на подобни вещества, и вероятоно това ще доведе до автоимунни болести.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане като в серията ресторантски вицове за мухи и косми - "просто е кацнала да си почине" и "а вие за толкова пари персийски килим ли искате в супата?" Извън шегата, вече ще купувам с повишено внимание само необработени храни!
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАХБ досега понеже съвестно си върши работата, та съвети за насекоми дава. Сиренето оводнено с над 60% вода, с неизвестно колко сухо мляко и други съставки неспесифични за продукта, месата и те кой знае с какво са третирани, че като почнеш да ги запържваш пускат вода, хлябът - например черният и типовият дали не са оцветени и от фуражно брашно. Та същите тези вместо да си вършат работата успокояват хората и ги призовават да четат на латински и да си превеждат съставките на храната. Нагло!
33
1
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Що,на село как го пишете?
32
0
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
до IQ -то: Ти понеже си компетентен, явно си убеден, че храните ще се продават с листовка с активни съставки и странични действия :) Прав си - не искам да съм "читател", когато вляза да си пазарувам, пък нека да съм "чукча" :)
31
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храната не е лекарство, че съставките и да се изписват на латиница! Трябва ясно и точно да бъдат посочени, не сме аптекари да знаем латински. Има и хора с алергии, които трябва да знаят за алерген опасен за тях. Иначе имаме безброй институции които уж следят за храните, а тук ни съветват да сме знаели латински едва ли не. Наглост и безобразие!
30
0
 
18
 
! Отговори
::: преди 1 година
Тоя чичка дали знае латинските наименования на всички насекоми.Борбата с мароканските скакалци ще се води, като ги ядем.Но първо ще се третират с инсектициди .
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже, господи. Сега трябва да проверявам етикета за латински наименования, които да вкарвам в преводача за да не ям noмиите на евромалoyмниците.
28
1
 
3
 
! Отговори
До Евразин преди 1 година
Докато дойдат сотаджиите имам 3мин да разбия няколко глави, да обърна всички маси из заведението и да се разкарам оттам.
27
1
 
19
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Браво! ЕС се изгаври с България за пореден път. Чудя се откъде имат толкова въображение. Да ядем насекоми. Превърнаха ни в Шри Ланка.
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По негови думи вида на насекомото се изписва в състава с латинското му наименование"---------------А защо вместо това не слагате картинка на насекомото? Да видим кой ще ви купува продуктите.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тв и досега ги слагаха. Кучето ми не отказва саламите дето ни ги продават. А балъчковците си мислят че соя се слагало. Соя от буболечки не въм чувал да се прави.
24
0
 
21
 
! Отговори
младен преди 1 година
Сигурен съм че нашите търгаши веднага ще се възползват и ще почнат да ги бутат тия насекоми. Кремвиши и салами и сега не ям, а в месото което се продава няма как да го бутнат. Май само каймата остана и ще я спра и нея или ще искам да я мелят пред мен.
23
0
 
15
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Направете си, експеримент - изберете си лекарство и покажете наименованието на основната съставка (написано е с големи буквички) на магистър-фармацевт . Ще ви хъмка, ще ви "да"-ка, ще ви обясни всичките му ползи, ама идея и няма да си има какво всъщност е това... Та за етикетите - ще слагат надписи, защо не. Те са си свършили своето, пък баба ти Пена и с 2 см букви да го напишеш ще си го купи, че е по-евтино. Чисто и честно, нали? Нагляри.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има насекомо в храната ми забивам чинията в главата на този дето ми я е донесъл
21
1
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Трак в германия вече има хора в панделата за организиране и разпространяване на "антисемитски коментари от случайни посетители" на различни форуми. после да нема "ама разбрали сте ни неправилно" и "аз изразявам личното си мнение", че тия в посолството са бая кибритлии
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАБХ няма ли да организира онлайн безплатен курс за изучаване на латинските имена на буболечките, че да се ориентират потребителите правилно дали да си купят брашно от летяща или от пълзяща гадинка?
19
0
 
30
 
! Отговори
марги - християнка преди 1 година
ЕС се подиграва с нас! Какво чакаме? Да ни предложат кости от трупове на прах? Пак гласувайте за "евроатлантиците", за да довършат започнатото!