Ковачева: Държавата подпомага мобилните оператори за скока на цените

Омбудсманът с аргументи срещу индексацията на цените
Обновена: 1 фев 2023 11:27 | 1 фев 2023 11:18, Анисия Иванова
27
Ковачева: Държавата подпомага мобилните оператори за скока на цените
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Гълъб Донев и служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, в което, в резултат на множество жалби, настоява държавата да защити правата на потребителите на мобилни услуги.

Припомняме, че миналата седмица омбудсманът поиска от председателя на Комисията за защита на потребителите да направи проверка по компетентност дали двата мобилни оператора, които са заявили, че ще индексират през 2023 г. цените си - „Йеттел България“ с 15,3% и „Виваком България“ с до 2 лв. за услуга, упражняват нелоялна търговска практика по смисъла на Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

Междувременно стана ясно, че и третият оператор - А1 също е заявил увеличение на цената на услугата си от 1 март, като месечните тарифи на А1 между 7 и 25 лв. ще поскъпнат с 15.3%.

Преди седмица в писмо до мобилните оператори проф. Ковачева ги призова да преосмислят решението за увеличението, въпреки, че формално имат законово основание. Повод за поредното писмо на омбудсмана отново е предстоящата индексация на цените на мобилните оператори от м. февруари т.г. и приключилата на 23 януари обществена консултация на Проекта на Постановление на МС за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения.

„Предлага се намаление на таксите по Тарифата средно над 40%, като част от мотивите за това са: насърчаване на инвестициите; стимулиране на иновациите; осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н. Поради същите причини мобилните оператори предстои да индексират цените на услугите си, например Йеттел с 15,3%“, пише проф. Ковачева.

Тя обръща внимание, че ако бъде прието решение на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата, мобилните оператори ще получат нова подкрепа от държавата чрез намаление на таксите. Омбудсманът обаче  подчертава, че в същото време през цялата 2022 г. телекомите са получавали държавна помощ и под формата на компенсации за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година.

„На практика държавата оказва финансова подкрепа на тези мощни компании за изпълнение на задълженията им. За втора поредна година Йеттел и Виваком обявиха, че ще индексират цените си. На този етап, дори и на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации на 26.01.2023 г. в Народното събрание, не представиха конкретни икономически данни и обосновка за необходимостта от повишаване на цените на мобилните услуги“, акцентира националният обществен защитник.

Диана Ковачева подчертава, че клиентите на тези мобилни оператори ще бъдат принудени да плащат увеличените цени без право да предоговорят условията по договорите си в посока по-ниски тарифи, както и без възможност да прекратяват договорите си без неустойки.

„Това смятам категорично за несправедливо, правата на гражданите не са защитени в  достатъчна степен, няма равнопоставеност между договарящите се страни -  клиентите на мобилните оператори не могат да влияят на съдържанието на договорите. Съгласно чл. 3, т. 2 от Директива 93/13/ЕИО на Съвета от 5 април 1993 година относно неравноправните клаузи в потребителските договори: „Не се счита за индивидуално договорена клауза, която е съставена предварително и следователно потребителят не е имал възможност да влияе на нейното съдържание, по-специално във връзка с договори с общи условия“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева информира още, че вече се е обърнала и към заместник министър-председателя и министър на транспорта и съобщенията, както и към председателя на Комисията за регулиране на съобщенията за становище относно необходимостта от изменение на таксите по Тарифата на мобилните оператори на фона на поредното предстоящо увеличение на мобилните услуги.

„Във време на кризи и висока инфлация е необходимо да бъде оказана подкрепа и защита на българските граждани, като бъдат предприети конкретни, спешни мерки, с цел да не се повишат цените на мобилните услуги. Смятам, че когато държавата дава финансови компенсации на бизнеса, срещу това трябва да има изисквания за провеждане от тяхна страна на съответна социална и икономическа политика“, категорична е Диана Ковачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задължително трябва услугите да се отвържат от ползването на мобилни телефони. В момента онлайн банкирането, куриерските услуги и редица други не могат да се случат без човек да има мобилен телефон. Защо е необходимо това? Така се оказваме вързани към монополист, който дори не е българска фирма.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 19-ти е било по-добре преди 2 години, защото може да е бил близък до властта. Но свърши тая.. Не може вече да взимаш пари и да редиш тротоари като змии на водопой..
19
7
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
А препдишните 12 години викаш, по улиците течаха реки от мед и масло, в които плуваха златни кюлчета.
18
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
От 2 години, милата ни държава непрекъснато подпомага бизнеса, даже и най-печелившия, а българският народ умира в мизерия! Управляващите извършват изключителен геноцид, по-жесток и от този в Третия свят! Кога ще се събудим?!
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените са спекулативни. Госпожата симулира дейност.
16
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде се беше покрила тая, когато спекулантите от ГЕРБ и ДПС надуха двойно цените на едро по борсите и оттам рефлектираха и върху цените на дребно.
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая гербава ко кош ка няма ли да се скрие най-после. ПР й коннкурира този на Каскетлията.
14
2
 
25
 
! Отговори
Mногознайко преди 1 година
Объркана работа. Спрете да подпомагате бизнеса, подпомагайте хората и семействата. Бизнеса е достатъчно богат вие му наливате постоянно пари. Пари за газ, пари от ДДС, пари на кръчмари, хотелиери, сега на мобилни оператори, постоянно им йналивате пари на бизнеса. А на хората кой помага, нали сте държава на хората и работите за тях. Май работите за бизнеса, време е да ви изметем всичките и да идва така мразения от богатите и крадливи бизнесмени "НАРОДЕН СЪД".
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дрън дрън ярина" - думи на политик.
12
5
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
За 3 лева на месец се направиха на големиЗа двойното поскъпване на хранителните продукти се правят на приятно разсеяни. Важно е да се отчита дейност от нищоправещи
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай да видим кво ше стане. Много шум за нищо. Фактурите ще излязат всеки момент. Трябва да можем да се откажем от договорите без да плащаме неустойки - това трябва да иска омбудсманката!
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизайте бързо в Еврозоната, че трябват ба къ ци за стригане! Действително матрялът не е добър, както казваше един бивш сега неуважаван политик!
9
5
 
5
 
! Отговори
Сйтиктир преди 1 година
Ами за Ради шенгеня колко ще вдигат застраховките 600? 700? В Евро? Да ходя до село ?
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо държавата да налива безброй пари на тия koжoдepи, да бе помислила че с тия пари може сама да си построи мрежа и да стане техен конкурент подбивайки цените.... ама нали трябва да обслужва тях, не гражданите
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е така,защо Мобилните оператори си вдигнаха таксите и услугите??? Защо???
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карат варат все цените нагоре , нали си сключил договор , такса ,цени на услугите защо го променят без наше съгласие ,политиците са страшно корумпирани
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България освен престъпници друго нищо не може да вирее. На мен от А1 принудиха да направя нов договор защото окончателно закриват БоБ там за 200 минути за 7г плащах 5.90лв сега за 50мин ми спират 14лв и това ако не са престъпници здраве му кажи, сега значи от март сигурно ще стане 18лв за 50мин
4
2
 
15
 
! Отговори
от Бузлуджа преди 1 година
къде е нинова боркинята за по добър живот на българина ?
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са им разходите? Колко ток харчат тея антени и сървъри? Какво се промени за 2 години? Аз нямам нищо против, да съм на 4G/LTE вмесо 5G, ако ще м скмъкне сметката с няколко лева. Ама кой ли ме пита ...
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия пазарджик ходят с големи подметки