КЗП: Нарушенията са в грамаж, изкуствено високи цени и промоции

Инфлацията забавя темпове, а разходите не намаляват, каза Ангел Джалев
20 фев 2023 10:41, Анисия Иванова
143

След разпореждане на Министерския съвет започнаха проверки по хранителните магазини срещу изкуственото завишаване на цените. Основната цел е да се провери спазват ли се оповестените промоционални цени на някои продукти и дали умишлено на са били оскъпени преди това.

"От 15 февруари КЗП в координация с БАБХ и НАП започнахме широкомащабна кампания във връзка с прилагането на нелоялни търговски практики от страна на търговците. Акцентът е върху хранителните вериги, с цел предотвратяване изкуственото завишаване на цените. Кампанията обхваща територията на цялата страна. Проверките засега са на много ранен стадий, не може да се направи обобщена информация. За съжаление, се наблюдава тенденция, че почти няма проверен обект, в който да няма констатирано нарушение", каза Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите в студиото на "България сутрин".

Те проверяват всяка една информация, която може да заблуди потребителите и ги кара да купуват стоки, които иначе не биха купили, ако знаеха реалните им качества и стойности.

"Следим промоциите, грамажите... Получаваме сигнали от страна на потребителите. Това е във връзка точно с тези промоции, които реално не съществуват и за които нашият състав на комисията е обърнал специално внимание. Това е основен проблем на пазара, който води до едно изкуствено завишаване на цените. Едно от най-често срещаните нарушения от страна на търговците е грамажът, също така цените и несъществуващите промоции", допълни Джалев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сред честите нарушения той спомена и периода за обявената промоция.

"При хранителните стоки е по-специфично, тъй като те са по-бързо развалящи се. Там периодът е по-кратък. На всеки гражданин вече е ясно, че някъде по веригата от производител до крайния потребител стоките са оскъпяват неколкократно и неоснователно - нещо, което не е резултат от икономическите инфлационни процеси в страната. Инфлацията вече забавя своите темпове, разходите би следвало да намаляват. За съжаление, това не се случва. Самите търговци признават, че всяка седмица цената отива нагоре, което не е нормално", подчерта той.

Джалев отбеляза, че правят проверки и в нехранителните магазини. Попитан какви са санкциите, гостът в студиото отговори: "Когато се установи, че се прилага нелоялна практика от страна на търговец, санкциите достигат до 50 000 лв. Не може изкупната цена на млякото да бъде под 1 лев, а в магазина да стига почти 4 лв."

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
българина преди 1 година
се *** в същество което само унищожава нацията и държавата си. Хора който нямат чувство за вина, емпатия, морал и не ги интересува нищо освен собствената облага се наричат психопати. Ние се превръщаме в нация от психопати които се самоунищожават, тва е положението
134
0
 
0
 
! Отговори
направете, преди 1 година
нещо-СТИГА САМО ПРИКАЗКИ-ХОРАТА ЩЕ ВИ СЕ ДОВЕРЯТ АКО УСЕТЯТ ГРИЖАТА ЗА ТЯХ-,,ИДВАТ ИЗБОРИ,,
133
1
 
4
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
И КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ Е ВСЕ ПО ГНУСНО.ДАЛЕЧЕ ОТ ТОВА КОЕТО ПРОДАВАТ СЪЩИТЕ ВЕРИГИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА.ДЪРЖАВАТА ИМИТИРА ДЕЙНОСТ,И ВЕРИГИТЕ СЕ ГАВРЯТ С НАРОДА
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте им двойните и тройни печалби, нека се видят цифрите и после да говорим как се печелят стотици милиони по време на война, същото важи и за Лукойл, за банките и мобилните оператори, всички са на помощи но с рекордни печалби защото комунизма тук не е свършил и на всеки се дава по равно.
131
3
 
3
 
! Отговори
Пора преди 1 година
Бойкот на веригите - само това ще оправи цените!! Бойкот до дупка!!
130
2
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Това и без вас го знаем! Кажете какви са мерките! Смешници!
129
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По телевизията - реклами на вериги за хранителни стоки, онлайн по сайтовете, на улицата, по фасадите, по блоковете - реклами на същите тези вериги. И парите за всичките тия реклами не падат от небето, а идват от надценката им. И ги плащаме ние, та те да ни рекламират, че били свалили сиренето с два лева, ама не казват че преди това са го дигнали с пет. Много си повярваха, затова - бойкот докато се научат!
128
1
 
5
 
! Отговори
кайзер созе преди 1 година
Днес освободиха изп.директор на Държавната млекопреработвателна компания ЕлБи, защото миналата седмица разкри в ефир схемата и усвовията на големите търговски вериги . Също , че не се е съгласил да купува от "правилните" доставчици мляко , което е било със съмнително качество и на чувствително завишени цени - цитирано точно.
127
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лщтеница в Англия е по 99р на промоция, в БГ по магазините е по 6лв. Бееее беее спете още роби
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
забраниха народната мъдрост че рибата се вмир-исва от главато - защо ли - за да ни говорят за грамажите
125
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случай от днес: жена си купува лютеница намалена на промоция и казва че е спестила сума ти пари, а всъщност е купила ненужно повече лютеница на нормалната цена. Ето така ги лъжат клиентите. Увеличават цената около 100% и намалят с 30%-40% за да ги примамват и клиента си мисли че спестява пари.
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пробвам пак:Във веригите магазини продават само 2 категории продукти: торби за бо.клуци и бо.кл.у.ци за торбите.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във веригите магазини продават само 2 категории продукти: торби за бо.клуци и *** за торбите.
122
0
 
6
 
! Отговори
КЗП преди 1 година
са едни ***, които настаниха в тази синекурна комисия.
121
3
 
14
 
! Отговори
era преди 1 година
и аз да съм търговец ще си правя каквото искам с контролни органи, като този. Единствената причина за по-ефтините цени на запад са субсидиите и там е воновно Мин. на семеделието при договарянето. Да но пък тук стойността на труда е в пъти по-ниска отколкото там, така че може да говорим за някакво изравняване. А този индивид, където говори в нито едно изречение не спомена проверка на веригата от производител търговец. Така направена проверка е безсмислена.
120
0
 
20
 
! Отговори
Хайл химарс преди 1 година
М-н била, София, ул. Славянска 5, краве кашкавал Маджаров 48лв.кг.сирене 35лв.кг.Минавам на хранителен режим.
119
2
 
14
 
! Отговори
хикс преди 1 година
Глас нямате , тито права .Живеете в измислена реалност .Ще правите това което ви казват от телевизора и то на кредит ! Важно е немските банки да дават крдити , после с тези пари да си купувате немски коли , а останлите пари да харчите в немски вериги магазини .Може да си мислите каквото си искате , дори може да протестирате ако искате , това няма никакво значение , вноската по ипотеката пак *** на вратата . В колониална държава , командва друг !
118
0
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
До селянин,не е верно,даже и това не купуваш,олиото,захарта и брашното ти ги дават от рентата на земите,това,което описваш е,че БЪЛГАРИНА ХРАНА НЕ КУПУВА,това,което аз отдавна повтарям
117
3
 
41
 
! Отговори
хе преди 1 година
Спрете да купувате за два месеца и това прословуто сирене и кащкавал, ще ви го тикат в ръцете на минимална цена .Нищо няма да ви стане ,ако направите това и тези два месеца даже няма да ги усетите кога, ще минат .
116
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно пред мен един човек си взе биричка и на касата му поискаха 2,60 .Човека друго не си беше взел и каза , че на етикета бирата е струвала 1.60 и няма да я вземе .Та така ....само не им чупете магазините , бъдете разумни . Мога да си купувам храна и от малите магазини