Бенчев: Цените на горивата се стабилизираха

За сектор "Транспорт" няма написана стратегия
Обновена: 23 мар 2023 21:46 | 23 мар 2023 21:39, Анисия Иванова
6

"Винаги, когато има проблеми с финансите на бюджета, най-лесното решение е да качим акцизите. Нека да видим какво ще се случи с всички тези мерки. Практически какво ще стане? - Премахване на нулевите ставки за акциз на пробан-бутан и втечнен нефтен газ и увеличаване на ДДС-то за метана. В числа - 0,18 стотинки акциз за пропан-бутана, 6 стотинки ДДС - това прави 24 стотинки за литър", коментира главният юрист на Българска петролна и газова асоциация Светослав Бенчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му по отношение на пропан-бутана около 110 млн. годишно ще влязат в хазната. "Това ще се отрази на потребителите, това са обикновено по-бедните. По-добре е този нулев акциз да се запази. От друга страна, цените на горивата се стабилизираха", каза още Бенчев.

Той подчерта, че пазарът е приел войната като нормална даденост в продължение на няколко месеца.

"Доларът поевтинява, което означава повишаване на курса на суровия петрол. Цените от 85 долара за барел Брент са сравнително нормални. Очаквам да се задържат, защото няма фактори, които да качат цената. Проблемът по-скоро ще дойде есента или зимата, ако тя е студена", смята гостът.

Бенчев коментира и регламента за търговия с емисии в транспорта и сградите, според него той ще стане ясен в рамките на дни. "Общ нормативен акт, който ще даде възможност на Комисията да разработи цялостна схема. Това ще бъде нещо подобно на схемата за търговия с емисиите за въглищните централи. Лошото е, че няма да започне със свободни квоти и това ще се отрази върху пазара", посочи той и изрази притеснение, че държавата няма стратегия какво ще правим в транспорта през следващите години.

"Надявам се да получим някакъв вид дерогация от прилагането на тази схема. Другите нормативни актове, които се готвят, са да се намери най-добрият начин те да работят за българската икономика. За сектор "Транспорт" дори няма написана стратегия. От три години предлагаме на министерствата да кажем какво е нашето становище. Такава е обстановката", обясни главният юрист на Българска петролна и газова асоциация пред Bulgaria ON AIR.


6
Още по темата: гориваbulgaria on air
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 2 месеца
Експерти да сметнат : преди години при долар лев 1: 2.20 и барел нефт 130 $ нафта и бензин максимално струваха 2.45..Сега долар лев 1: 1.95 барел 87 $ нафтата 3.20 ДА СЕ ЗАЛОВЯТ КРАДЦИтЕ и на остров БЕлЕНЕ на КУРОРТ няма комари няма риба
4
0
 
0
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 2 месеца
Крадат МИЛИАРДИ ОТ НАРОД АИ БИЗНЕСА С ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА И ТОКА..ПОДставени на власт ограбват с милиарди допълнително бюджета с цел СПОКО за крадците.. Плащат компенсациики на ограбваните ..При лихва реална 28 % по огромните заеми по ефтино излиза да се ликвидират всички доказано впредтъпни министерства и ведомства ДО КРАК.. Да се направят оперативни звена за управление с до 21 човека.. максимум..
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво става с отстъпката за горивата, питам?! Април наближава, правят се на разсеяни.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голяма "стабилизация" на 2.50.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Heмa 'a ce kaxъpиш! Ckopo иge koзяшko npaвитeлcтвo и шe ce вgиrнaт...