30% скок на заплатите искат в НОИ, готови на безсрочна ефективна стачка

В цялата държавна администрации зрее напрежение заради доходите
26 май 2023 08:37, Анисия Иванова
53

Над 2000 служители на НОИ излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Те настояват възнагражденията им да се увеличат с 30%. За да стане това възможно, е необходимо да има редовен бюджет, изчислено е, че са необходими 30 млн. лв.

"Има как. Въпрос на разчети и приемане на бюджет е. За приемането му настояваме още от миналата година - да започне да се готви и да бъде приет от месец януари, но това не се случи, затова сме в такава патова ситуация. Проблеми има не само в държавната администрация, но и в редица сектори, които са на бюджетна издръжка, опасявам се, че ще последват стачни действия и в други сектори, които ще създадат огромно напрежение в обществото", каза председателят на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова в студиото на "България сутрин".

"Средствата могат да бъдат взети с приемането на новия бюджет, в него със сигурност има буфери, второ нашето предложение е да се преразгледа данъчната политика", подчерта тя.

Ако няма средства за исканото 30% увеличение, работниците и служителите са готови на безсрочна ефективна стачка, те може да не изпълняват своите задължения с всички включени рискове от това - спиране на работа, спиране на изплащане на пенсии, майчинство.

"Когато процедурата за стачни действия стартира, тя винаги минава през тази едночасова предупредителна стачка, оттам нататък хората показват, че тяхната чаша вече е преляла и че няма да търпят подигравка с техния труд. Не мислете, че те стачкуват, за да разнообразят сивото си ежедневие, а защото са изчерпали всички останали механизми", обясни Атанасова.

Още по темата

"Очаква се да има редовно правителство, което трябва веднага да се заеме с ремонта на бюджет, очакваме до средата на юни да имаме яснота. В цялата държавна администрации зрее напрежение заради замразяване на доходите през последните няколко години. Средата на месеца мисля, че е разумен срок, в който трябва да знаем какво решение ще вземат онези 240", категорична е тя.

По нейни думи е много трудно да се води диалог с работодатели в държавната администрация, за които се знае, че нямат въпросните средства. "Дори и управителят на НОИ да иска и да смята за справедливо да направи увеличение на заплатите, той просто е с вързани ръце с оглед липсата на бюджет. Ние се въртим в един омагьосан кръг", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

"Именно защото си даваме сметка, че управителят на НОИ сам по себе си не може да удовлетвори тези искания, те са изпратени и до Министерството на финансите и до МС. Очаквахме в проекта на бюджета да бъдат заложени въпросните средства, от началото на годината артикулираме и в публичното пространство и с официални писма, че има проблем", обясни Атанасова.

"Около 50% от бюджета на НОИ идва от държавния бюджет. НОИ се финансира отдавна през данъците, които аз и вие плащаме. През миналата година при актуализацията имаше някакво увеличение, но то беше крайно недостатъчно. Комулативно от 2021 до 2023 има заплати, които общо са увеличени с 4%. За две години и половина 4% увеличение няма как да бъде удовлетворително", призна тя.

Гледайте видеото с целия разговор.


53
Още от Коронавирус
108 са новите случаи на коронавирус у нас, петима са починали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Браво на хората, които искат заплащане за труда си! Борете се до дупка! България е крайно време да вдига заплати! Когато минималната стане 1000 евро, тогава може да се спре, но дотогава само стачки! Не може цените да са европейски, а заплатите африкански!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Типични нагли и *** простаци,които се смятат за началници! Такава простотия и желание да прекараш някого, която са си втълпили и вече я смятат за начин за общуване с клиенти, никъде другаде не можеш да видиш в толкова уродлив вид. Да вървят на майната си и да не се връщат! Ще се намерят нови да ги заместят и дай боже да се държат по-дружелюбно и отзивчиво. И какъв "институт" са те - най-обикновени чиновници!
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
По моите наблюдения в частния сектор са клатят краката и работят изключително некачествено, докато в обществения сектор се спукват от работа и даже не помислят да работят некачествено.
46
0
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 3 дни
Какви резултати показваш в частния сектор? Масово се произвежда калпава стока. Най- големия бранш е строителството. Масово се строи калпаво, а за пътищата да не говорим. Ама виж какви заплати се дават. Така е щото няма кой да работи, а не щото са много образовани или много работливи. Масово се подпират на лопатите.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Чиновник, в частния сектор първо показваш резултати после искаш пари. Сами такива като теб искат пари.... а за работата ... ще видим! За това ви мразят хората. Както и учители, и полицаи... успявате ли да разберете какво ви написах? Повечето сте и неграмотни... та вероятността отговорът да е "Не" е някъде около 0.99!
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
12 години ви управлява боко тиквата, вие сега се сетихте че са ви ниски заплатите.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До до 41 Платено Кенбрич Лонодн или САЩ ако искаш по-висока заплата. Това говорят сички фирми и ГЕРБ.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До до 41 Киро е с вечерен Харвар, а Лойко доктор. Това е решението за висока заплата.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аз пък искам 130% ама шефа не дава! Кво да правя? Лесно им е на тия хрантутници, по цял ден ровят в интернет от служебните телефони и компютри и си клатят краката... Откъде да дойдат тия пари, другари чиновници? Работещите избягаха на запад и внасят осигуровките и данъците си там! Който не му стига заплатата - айде в частния сектор. Търсят се работници в строителството, туризма, чистотата... Навсякъде. Даже един пазач да стане човек, пак ще взема по 40-50лв на ден минимум
40
3
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 3 дни
Както се казва ...поискай днес, за да ти дадат утре!В НОИ РЗ не са високи, но пък работат е доста!Дано се случи нещо позитивно и дамите получат по-справедливи заплати, заслужават ги!
39
2
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 3 дни
Къде са тея високи заплати в администрацията? Хората , които реално работят, обслужват хората и изнасят цялата работа са с ниски заплати. Няма длъжност с висока заплата, ако ще да си завършил Оксфорд и още 100 магистратури. Високи заплати има само по най-високите постове.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Чиновник Трябва много висока квалифилакция за заплата Нали това искат и герп и пепе че само висока квалификация за висока заплатаи. Учете още 10-15 г. за квалификация и платено. Няма друго решение. Искаш и трябва да дадеш.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И вие ли бе готованци!
36
3
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 3 дни
Като чета коментарите излиза, че трябва да закрием всички администрации - МВР, НОИ, НАП, АПИ и т.н. Всеки да прави квото си иска. Всички искат чиновниците да не са корумпирани, да са компетентни и да обслужват вежливо. В същото време пишат, че заплати от 1200 -1300лв са им големи. Такаааааааа, обява на билборд за работа в Кауфланд - основна заплата 1650лв. + ваучер за храна 200 + доп.бонус. Чудете се защо са кисели чиновниците и не искат да работят, а често се занимават с криви хора.
35
5
 
1
 
! Отговори
Прост и глупав преди 3 дни
Въпрос:Как стачкува работник в частния сектор?Въпрос:Какво ще се случи с работник дръзнал да стачкува в частния сектор?Въпрос:Как да накараш работодателя да ти вдигне заплатата в частния сектор/те всички са едни и същи.Пари не дават!/Отговор неща!
34
4
 
5
 
! Отговори
Спаска преди 3 дни
Нали убиха частния сектор? Сега ще видят високи заплати през крив макарон. Заплатите могат да се увеличат ако уволнят поне 50% от държавните и общинските. Там са само роднини и свински черва. И не вършат работа за 5 стотинки.
33
5
 
6
 
! Отговори
Джо преди 3 дни
Да напускат, какво чакат? Обаче те са свикнали да пият кафета цял ден и ще умрат от глад в реалния живот и в частния сектор.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А защо просто не учат нещо адекватно и не се преквалифицират. И без това са на работа по божията милостиня, повечето могат да бъдат заместени от средносмотан софтуер, та може би трябва да са благодарни, че живеят в държава изостанала до степен, в която изобщо някой да ги вземе на работа, вместо да мият прозорци в Германия.
31
4
 
8
 
! Отговори
БГ гротеска преди 3 дни
През годините вдигаха няколко пъти заплатите на държавните служители и повечето взимат над 1200-1300лв. В София, Пловдив, Варна, Бургас и тук - там това може и да не е достатъчно, но в останалите 2/3 от страната повечето работници взимат дори по - малко и то често без осигуровки. В малките населени места и общини положението направо е трагично, ежедневен геноцид и потъване в заем след заем, кредит след кредит. Работещите, създаващи блага изнемогват, за да хранят стотиците хиляди чиновници.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В ред ли сте? МаRионетките от НС не са гласували от миналата година Закон за бюджета, платените тRолове от МС наринаха милиарди колониален данък на САЩ и опапаха всичко, че дори и в заеми ни вкараха огромни. От къде пари за увеличения на заплатите? Марш в частния сектор, да видите как се работи! Администрацията реве за 50% съкращения, тръгнали за заплати да викат!