Днес е Черешова задушница, молим се за покойниците

Службата днес е заупокойна
18
Днес е Черешова задушница, молим се за покойниците
Снимка: БГНЕС

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 3 юни.

Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости".

Задушницата се нарича в България "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: черешова задушница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Черешова задушница, но без череши... никой няма да дава по 8 лв / кг. - много грешиш. Днес бях на панихида в църквата и беше трогателно, как възрастни пенсионерки с мизерни пенсии подаваха найлонови торбички с по 2 мънички сладки и 2 (две) черешки в торбичка за Бог да прости техните починали близки. Аз купих за 3 лв половин кило череши от Кауфланд и ги оставих в църквата се оставят подавките, не на гробовете.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 11 Точно това трябва да се прави. Но в нашите обичаи е здраво вкоренена езическата традиция да се оставя храна и на гроба. Това не бива да се прави, защото заради тази храна гробищата стават сборище и развъдник на безстопанствени кучета.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Череше се подават, т.е. дават се на съседи, на близки, заедно с друга храна, но не се оставят по гробищата. Храна се освещава в църква, не се подхвърля.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 12 На повечето гробове имаше оставени череши. Някъде по цяла купичка, другаде само по няколко черешки, кой колкото може да си позволи. Българите държат на традицията.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Черешова задушница, но без череши... никой няма да дава по 8 лв / кг.
7
1
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 10 месеца
Не знам какъв точно надгробен паметник са снимали, но имай предвид, че по едно време беше станало модерно вместо паметник да докарват от Витоша камъни от Морените. Възможно е да е нещо такова. За храната (подавката) си прав, тя не бива да бъде оставяна на земята, така само събира в гробищния парк бездомни кучета и котки и става мазало. Да не говорим за екзотичните ни сънародници, които ежедневно обикалят, за да събират от гробовете каквото им хареса и създавати някои други видове безредици там.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бог да прости покойните ни близки.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Растението вляво на камъка с листа, подобни на магданоз, е силно отровно. Това първо. Второ, по гробовете не трябва да се оставя храна, ние не сме езичници. Трето, на снимката НЕ е православен гроб. Отделно, че не теренът не е поддържан. Явно мързели.
4
2
 
2
 
! Отговори
Молитва- продължение преди 10 месеца
Един Ти, Господи, си без грях: Твоята правда е правда вечна, и Твоето слово е истина. Защото Ти си възкресението, животът и покоят на починалите Твои раби, Христе Боже наш, и затова на Тебе отдаваме слава, с безначалния Твой Отец и пресвятия, благ и животворящ Твой Дух, сега и всякога и във вечни векове. Амин.
3
2
 
4
 
! Отговори
Молитва за починали преди 10 месеца
Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят! Сам Ти, Господи, упокой душата на починалите Твои раби (... казват се имената) в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка.Всяко съгрешение, което са сторили с думи, или дело, или мисъл, прости, като благ и човеколюбив Бог,тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши.
2
5
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 10 месеца
Мъртвите, не са ти врагове, пази се от живите!
1
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
умрелите да стоят умрели и да не тормозят живите