33% от българите купуват всеки ден мляко, само 17% зеленчуци

Всяка седмица или почти всяка седмица 65,6% са на пазар за месо
23
33% от българите купуват всеки ден мляко, само 17% зеленчуци
Снимка: Pixabay

Мляко и млечни продукти купуват всеки ден или почти всеки ден 32,9% от анкетираните в национално представително проучване на "Сова Харис". Всяка седмица мляко пазаруват 58,8 %, а едва 3,3% са посочили, че въобще не купуват този тип продукти за дома си.

Националното представително проучване е за обществените нагласи сред хората над 16 години по теми, свързани със защита на животните. То е направено между 15 юни и 12 юли тази година по метода на онлайн анкетата и е обхванало 1503 лица. Възложител е Сдружение с нестопанска цел „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (НСЦ КАЖИ) и е реализирано от агенция „Сова Харис“.

Кокоши яйца слагат на трапезата си всеки ден или почти всеки ден 4,1%, всяка седмица или почти всяка седмица -76,7%, сочат данните. „Въобще не купувам“ са отговорили 3,1%.

Всеки ден купуват месо -14,5%, всяка седмица или почти всяка седмица - 65,6% , а 9% са посочили, че не купуват.
Зеленчуци купуват всеки ден или почти всеки ден 16,6% от участниците в проучването, а всяка седмица или почти всяка седмица – 68,1%.

Общо 37,1% от анкетираните заявяват, че за тях са важни условията на отглеждане на кокошките носачки, когато избират яйца. За 28,8% от анкетираните са по-скоро важни условията на отглеждане на кокошките. За 7,1% това няма значение, сочат данните.

Според 19,7% най-разпространеният метод за отглеждане при производството на яйца в България е подово – в халета с 1 кв. м пространство на всеки девет кокошки. Други 25,5% от анкетираните посочват, че това е в клетка – по 0,06% кв. м на кокошка в клетка с тесен под. Според 7,7% кокошките се отглеждат свободно, а според 5,7 на сто – билогично. От анкетираните 41,3% са отговорили, че не знаят или са оставили въпроса без отговор.
„Изобщо не обръщам внимание“ на типа отглеждане на кокошки при покупка на яйца са отговорили 43,6%. За 21,6 на сто изборът е свободно отглеждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: яйцамлякозеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Кромид Лук преди 8 месеца
Разбира се! След провките, цената на млякото драстично спадна. Кисело мляко - 80 Ст., Прясно - 1,70. Сирене - 6 лв., Кашкавал - 12. Няма надуване на цени, няма спекула, всичко вече е ок. Само зеленчука остана да пооправим!
18
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Америка ям Чисто Биологично Органично Българско Кисело Мляко - ORGANIC White Mountain Bulgarian Yogurt Probiotic Освен това в Америка си купувам от Българска ковбойска ферма Sunnyside Farms, която разнaся по магазините BULGARIAN Cultured Buttermilk. Освен това в Америка си купувам чисто омайно ОВЧО СИРЕНЕ РОДОПА !!! Да е живо нашето Българско внуче - Америка!
17
1
 
8
 
! Отговори
тез пък преди 8 месеца
Не може всеки да яде Рибай крави.
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еххх забравих да кажа за киселото мляко... От село си купувам мляко, сварявам го три пъти до кипване и го оставям да истине до 43 градуса. След това го разливам в бурканчета и докато му дам по две лъжички подкваса то става на 41 градуса. Слагам бурканчетата в стари дрехи да си поддържат температурата и на сутринта Киселото мляко е готово... След като си го направиш сам, знаеш какво ядеш!
15
9
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 8 месеца
Слава на Америка
14
1
 
13
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
чудя се защо още му викате мляко :) я измислете някакво ново наименование
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Свинско не консумирам, понеже свинете ядат всичко и в тлъстината им и в месото си са пълни с тежки метали, които нашата пречиствателна станция - черния дроб трудно ги изхвърля...
12
2
 
15
 
! Отговори
Xa-xa преди 8 месеца
Млякото е за телета, агнета, деца и т.н. Порасналите хора нямат нужда от мляко. Някой млечен продукт за мезе може.
11
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пия по една чаша на ден Златно Мляко - мляко с турмерик(куркума) + Цейлонска Канела. Всеки ден изяждам два жълтъка от кокошки не инжектирани с растящ хормон и антибиотици. Всеки месец изяждам по един агнешки черен дроб. Пия лимонов сок с ябълков оцет. Изяждам на седмица по един хляб от Лимец. Баница, спаначник, копривник, ***. Пия вода от разтопен лед. Ям риба, шопска салата, ябълки, круши, черни боровинки, малини, къпини, туршии. Чай от борови стръкчета, хвощ, лайка.....
10
3
 
11
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 8 месеца
Нормално,с мизерните заплати и пенсионни подаяния толкова могат да си позволят хората. Това е цената на демокрацията... и евроатлантическите ценности (каквото и да значи това)
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Как да купуваме зеленчуци,като нашите,производители искат с 5 кола домати,и два реда краставици,да станат милионери,когато отивам на пазар,и видя надпис ,българско домати и краставици не купувам,защото лъжат,че стоката е българска цените им безбожни.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето за това още ще ви вдигат цените, мляко 3 лв. и лук 3 лв., едното стува 1.50 другото е стотинки но овцете продължавате да купувате, ако съм аз 10 лв. ще ви ги сложа.
7
0
 
9
 
! Отговори
Вяррно било преди 8 месеца
Колега от любопитство погледнах и се оказва че си прав за свинското- в Турция живеят 6-7 години повече от нас
6
1
 
9
 
! Отговори
Джоко преди 8 месеца
Идва сезонът на Тиквите.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама то в магазина искат пари. Как да пазарува човек.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-дълголетните баби от Сицилия карат на извара и треви,почти не ядат месо,а кашкавалът го рендосват и разреждат с галета,естествено и зехтин,риби и маслини.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кой пий по литър млеко и яде повече от домат на ден?
2
1
 
13
 
! Отговори
Ооо преди 8 месеца
В Англия в Лидл прясното мляко се продава по 59 до 79p. Ако искате си го смятайте с елката, но на литър излиза поне 1 лв по евтино от най-евтиното в нашите масови магазини. Кви крави доят и дали кравите сами си носят млякото в магазина, не знам, но изглежда сигурно че има по-малко прекупвачи по веригата
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само ако знаят какви щети нанасят на организмите си с това мляко... и после ще се налага да ходят при докторята с най-различни болежки...

Спонсорирани публикации