Започнаха реални действия за строителство на Дунав мост 3

Това ще е втори комбиниран пътен и жп мост при Русе
21 сеп 2023 12:08, Елка Василева
26
Започнаха реални действия за строителство на Дунав мост 3
Снимка: архив, БГНЕС

Почти двадесет години след обявяването на проекта България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване на втори мост Русе-Гюргево. С това на практика двете държави стартират процеса по изграждане на втори комбиниран пътен и жп мост над Дунав при Русе.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния, с което двете държави потвърждават позицията, че проектът е приоритетен и двете правителства ще работят за неговото изпълнение, съобщиха от транспортното министерство.

Координатори на дейностите ще бъдат Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния. Българското министерство заедно с асоциираните си партньори НКЖИ и АПИ ще осъществява проучването за свързващата инфраструктура в страната. Финансовото участие на българската страна по проекта е в размер на 1,4 млн. евро (2,73 млн. лева), като се очаква до 50% от тях да бъдат безвъзмездна помощ по Механизма за свързване на Европа.

С проучванията ще бъде направен анализ на различните трасета и точките, от които ще започва мостът съответно в Русе и Гюргево, и ще бъде подпомогнат изборът на техническо решение.

В началото на 2024 г. се очаква да стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране. Времевият график предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. и изпълнение до края на 2026 г., когато двете страни ще вземат решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Ще се анализира и възможността за използване на механизмите на публично-частното партньорство за изграждане на съоръжението. Това би довело до значително съкращаване на сроковете за цялостна реализация на моста и би привлякло допълнително финансиране от други източници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 месеца
А кога ще се строи тунела под връх Петрохан 😊
17
1
 
3
 
! Отговори
Liky преди 7 месеца
Разменяне на някакви документи не се брои за реално действие по инфраструктурен проект в България. За магистрала Черно Море и куп други нереализирани от десетилетия се разменят документи. Единствено когато почне да се излива бетон и багери копаят може да се каже, че България е започнала да действа по проект.
16
6
 
18
 
! Отговори
Охотник преди 7 месеца
Два моста на едно място. И магистралите ги стройте успоредно една до друга смешници. Третият мост очевадно трябва, да е Силистра - Кълъраш. А магистрала Варна-Видин кога? Която да пресича Северна България. Всички ли трябва да минават, през София?
15
8
 
11
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 7 месеца
Там имат вече един. А кога Кълъраш-Силистра,който е от огромно значение за Източна България и връзките ни чрез Румъния с Източна Европа и на юг чрез Турция с Азия и Африка.
14
1
 
15
 
! Отговори
Кирчо преди 7 месеца
Заводът за автомобили е готов и сега започваме моста
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Супер....през 2063-та ще е готов
12
1
 
7
 
! Отговори
Александър преди 7 месеца
И"Софиянци"; не забравяйте да се отбиете по родните си места във Врачанско, Монтанско и Видинс ко! На добър път в Европа, щот София не е!
11
4
 
5
 
! Отговори
столичан преди 7 месеца
А кога ще се помисли и построи втори мост при Видин? Да има един за камиони и един за нас столичани, че то друг от там почти не минава.
10
2
 
14
 
! Отговори
Запознат преди 7 месеца
То инфраструктурата не може да поеме трафика и за един мост, те искат да строят и втори!
9
0
 
0
 
! Отговори
Дунавски сом преди 7 месеца
Тънка червена линия ...
8
1
 
9
 
! Отговори
До свобида преди 7 месеца
Викаш за четири години,малките продажни keлeмema ще построят мост и до луната?
7
42
 
7
 
! Отговори
Свобода преди 7 месеца
Умолявам всички истински българия, милеещи за родината, дайте шанс на ПП и ДБ поне 4 години.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредната фалшивка на Е.В. Мафията така си общува, с фалшиви новини! По какво се познава ли? Ами преди 20г. се строеше втория мост на Дунав. Няма как едновременно с това да е замислен дублиращ?!? мост при Русе. Иначе, то е ясно ЕК участва винаги, когато има нещо тъмно.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Празни приказки на килограм!
4
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво! Най-сетне след 20 години! Благодарение на ПП-ДБ!!
3
0
 
20
 
! Отговори
Плюс минус преди 7 месеца
А магистрала кога?
2
2
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 7 месеца
Много важно да се изсипят едни стотици милиони по този проект. На фона на това, че двете държави ще сме в Шенген много преди да направят първата копка. Като махнем границите, капацитетът на първия мост ще е достатъчен, няма да стават тапи, както сега заради безумните проверки.
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много младите може и да доживеят...