КЕВР утвърди по-ниска цена на природния газ за октомври

Общото прогнозно количество е осигурено от три различни източника
1 окт 2023 18:20, Анисия Иванова
9
КЕВР утвърди по-ниска цена на природния газ за октомври
Снимка: Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 60,41/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. октомври. Те отчитат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 30 септември т.г. включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за м. октомври е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 47,72 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво. 

"Булгаргаз" е сключил за октомври два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.   

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. октомври - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Утвърдената цена от 60,41 лв./MWh е с 4,6 % по-ниска от цената на природния газ през м. септември, която беше в размер на 63,35 лв./MWh. На откритото заседание представителите на „Булгаргаз“ ЕАД информираха, че това намаление е постигнато въпреки повишението на борсовият индекс TTF с близо 8% през месеца. Според председателя на КЕВР доц. Иван Иванов благоприятната цена на газа за октомври се дължи на рекордната запълняемост на газовото хранилище в Чирен и на европейските хранилища-– съответно 96,22%, и 95,19%, както и на много добрата цена, постигната от „Булгаргаз“ след преговори с единия от доставчиците. „Тези фактори имат определящо значение за постигане на добри ценови условия за българските потребители на природен газ“, беше категоричен председателят на регулатора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ценагазКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
НИЕ ИМАМЕ ЕВРАЦИ преди 4 месеца
Арабите газ......кво има да му мислим....
8
1
 
1
 
! Отговори
Е ПА И БЕЗ ГАЗТА НА преди 4 месеца
Путин живеем....АРАБИТЕ ни заляха с газ....
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А тази зима топла ли ще бъде?
6
1
 
2
 
! Отговори
до Таня преди 4 месеца
Ами Жозе Борел и Европейската комисия ви плашеха че ще има икономии, и 17 градуса в стаите, и проверки който си отоплява стаята повече от 17 градуса, а после казаха - вижте колко сме добри, ще напечатим пари и ще ви дадем да си платите скъпата американска газ, и няма да студувате зимата, е верно, ще има инфлация, ще обеднеете, ще има по-малко за социални програми, училища и болници и пътища, и такива rлупаци като теб се радват на всичко това, как сте изкарали без руска газ.
5
3
 
3
 
! Отговори
Таня преди 4 месеца
Еееее, ама то такова... трябваше да умираме без рашки газ... трябваше в тръпове да газим... ама то такова ъъъъ, без руснаците не може. Що така правите сега?
4
0
 
3
 
! Отговори
Рашо преди 4 месеца
Ами по време на протести, цените падат. Само ЛукОйл не знае това.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес на корицата на Чарли Абдо е изобразено лицето на Микрон във вид на пистолет от бензиноколонка. Надписът гласи: Макрон, президент по 2 евро за литър.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А топлата вода е по-скъпа
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A колко е цената на газта в куб. метри, защо не се споменава с статията?