Денков видял в "Пирогов" злоупотреби, Борисов: Брутален акт

Сглобката отново заскърца
Обновена: 5 дек 2023 18:54 | 5 дек 2023 18:38, Александър Попов
51
Денков видял в "Пирогов" злоупотреби, Борисов: Брутален акт
Снимка: БГНЕС

"Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, беше ясен, че има притеснителни твърдения. Беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е изцяло в неговите правомощия", каза премиерът Николай Денков по повод смяната на директора на Спешната болница.

"Изненадан съм от тази агресивна реакция, защото работата на Народното събрание е да приема Бюджета и законите, ако основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, има проблем. Всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията. Има начини НС да се намеси в този процес - да извикат министъра и да го изслушат, но не е това начинът да блокираш Бюджета", допълни премиерът.

Още по темата
Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите, каза още Николай Денков. По думите му има проблем, ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен. Министър-председателят заяви, че всяка институция трябва да си гледа задачите, а ако парламентът иска да се намеси в казуса, има начини – като извика министъра на здравеопазването в комисия или по процедура в пленарна зала.

Денков отговори отрицателно на въпроса имал ли е ангажимент към ГЕРБ, че няма да освобождава шефа на „Пирогов“.

Премиерът уточни, че е бил информиран за освобождаването на директора на болницата, но не е казвал на здравния министър да го освобождава. Денков допълни, че не може и да го спре, защото ще излезе, че въздейства на работата му. Очаквам от министъра да защити позицията, която е изложил, заяви министър-председателят.

Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да си гледа законите и бюджета, смята Николай Денков. Партийните лидери в Народното събрание да се съберат и да видят как да се „отпуши“ работата, има си парламентарни процедури, да ги използват, призова той.

Денков каза още, че е чел одитния доклад за „Пирогов“ и вижда сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава, коментира той.

Попитан биха ли дали крачка назад за „Пирогов“, премиерът отговори: „На какво основание?“. Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите по закон, каза Николай Денков и допълни, че ще остави министър Христо Хинков да действа по правилата.

Смяната на директора на Пирогов е брутален акт към докторите и към всички останали. И питам, защо, след като има министър на здравеопазването от ПП-ДБ, министри от ПП-ДБ, шеф на Касата от ПП-ДБ, - какъв интерес имат да сменят директора на Пирогов, попита Борисов пред bTV.

Всички търпим несгодите, които тази сглобка ни причинява. Но искам да кажа и че преди няколко дни в НС лидера на ДБ Христо Иванов, Асен Василев и аз излязохме публично и казахме, че няма да се правят назначения, които няма да бъдат съгласувани между нас тримата. Става въпрос за всякакви назначения, защото - дали е ДАНС или Пирогов, са изключително важни, и възбуждат общественото мнение. Тогава тримата се разбрахме върху какво да се фокусираме - Шенген, Еврозоната, отбраната, и др. Излязохме публично, оповестихме го. Ние не сме съгласни с подобен подход и подобна смяна на директора на Пирогов, без да имам никакви отношения със сегашния директор на Пирогов, който дори насилствено премахна проф. Балтов, уточни Борисов.

Смяната на директора на Пирогов е брутален акт към докторите и към всички останали. И питам, защо, след като има министър на здравеопазването от ПП-ДБ, министри от ПП-ДБ, шеф на Касата от ПП-ДБ, - какъв интерес имат да сменят директора на Пирогов, попита Борисов.

Христо Иванов пък коментира, че към момента очевидно механизмът за съгласуване на назначенията в "не-коалицията" не работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че Пълния Провал трябва да се маха е очевидно и крайно належащо,но д-р ХИНКОВ какво прави при тези измамници,много е ЧУДНО! Др Хинков,имате чудесно семейство,не му ли вредите!?
42
1
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 месеца
Днес е Никулден! Честито на именяците!
41
2
 
5
 
! Отговори
ПП преди 4 месеца
ПП - Пълен Провал и премиера им Очилат лъжец и нагъл имитатор пак стъпиха но криво. Очаква се падане с ново име Окончателен Провал. Със тях вървят и ДБ-Да Балъците
40
2
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
не се прави тест дали си алергичен да се прегледа отново договора на болницатас фирмата която доставя псевдохраната на болните и защо им се дава бял хляб
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Човекът не става за премиер:(((
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Цяла мистерия: Как се справя?-Ами с Ала-Бала,толкова е очевидно! Те по друг начин не могат!
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чутурата остава да каже, че е брутален акт повдигнатите обвинения на Потника.
36
6
 
5
 
! Отговори
тъпомер преди 4 месеца
Голямо реване за един крадец и некадърник,що сополи и лиги.
35
6
 
12
 
! Отговори
Беновска пипа преди 4 месеца
На човек да не му се налага да влиза в Пирогов. Там е истински ужас. Моделът на работа трябва да бъде напълно разрушен и изграден нов. Но със същите хора това няма как да стане.
34
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТОВА Е БРУТАЛНО ОТМЪЩЕНИЕ ЗА СЛУЧАЯ "ЕМИН" ОТ КРАЯ НА АВГУСТ,А ДРУГОТО СА АКАДЕМИЧНИ АЛАБАЛИЗМИ,ПОКАЗВАЩИ НЕКАДЪРНОСТТА НА ДЕНКОВ!!...
33
6
 
9
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Едва ли ,някой друг може да осъществи по - "брутални актове " от ББ и компания и създадената от тях "армия от убийци " във феодалните бастиони на зависимости и обвързаности от всякакъв характер ,в които се организират престъпни зверства и публични ,обединени ,продължителни ,мащабни ,режисирани и дирижирани поръчкови мероприятия - публични убийства на неудобни поради някаква причина на ГЕРБ и компания хора,като се използва целият "арсенал" на всички възможни варварски и психопатски методи.
32
11
 
15
 
! Отговори
БЕЗ ЛЕКАРИ.. преди 4 месеца
ПП ДБ ЩЕ ПРОГОНЯТ И ЛЕКАРИТЕ ОТ ПИРОГОВ......
31
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледаме сериала как един мишок може да разглоби цяла държава.
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-важното от днешният ден е, че и с Хекимян и без него БТВ е на слушалката на сикаджията от Банкя! Няма по-зависима телевизия от БТВ!
29
9
 
21
 
! Отговори
ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ преди 4 месеца
СЕГА РАЗРУШАВАТ И ПИРОГОВ....... ТОВА Е ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРИТЕ...!!
28
13
 
15
 
! Отговори
ПСИХОЛОГ.. преди 4 месеца
ПП ДБ СА ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ И ИНТРИГАНТИ...... ИЗВЪРШВАТ ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕ, СЪЩО КАКТО ПУТИН ИЗВЪРШВА ГЕНОЦИД НА УКРАИНСКОТО СЕМЕ.....
27
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПП-ДБ нямат умора до пълно съсипване на държавата и хората! След грабежа на еврофондовете ще избягат по островите!
26
8
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
Ей скимтящи мишоци, има ли за вас един свестен човек освен някой като вас селски коч ? Та вие не можете да направите свестен избор на политик сега сте тръгнали да храчите ! Защо сте бедни и последни по всичко човешко бе, имате ли отговор ? Знаете ли, че за да живее човек добре трябва да има разум преди всичко ?
25
3
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
на старта изказвания, оръжия за украйна, ние сме други...и пак, ревизии, щатове, уволнения, назначения шумкарите 90 години ганкиното играят а инж балкански се чеша къде го не сърби и вика "бойко е виновен"
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсолютно правилно. НС би трябвало да гледа законите, бюджета, а не да сваля и назначава директорите на НЗОК, на болниците и пр. Тези назначения не трябва да са политически. Но всичко е толкова политизирано и девалвирано. Баси и паянтовата евроатлантическа сглобка, която има наглостта да променя и конституцията въпреки сринатия авторитет