ќт сглобката пострадаха лидерите, спад на рейтинга на Ѕорисов, ѕетков, »ванов

ѕарламентът закова дъното по доверие, по-малко в€рват вече на полици€та
72
ќт сглобката пострадаха лидерите, спад на рейтинга на Ѕорисов, ѕетков, »ванов
—нимка: ƒимитър  ьосемарлиев, Dnes.bg

«адълбочаваща се криза на доверието към институции, политически лидери и партии, отчита регул€рни€т мониторинг на обществените нагласи на јлфа –исърч. ѕроучването е проведено в периода 22-30 ноември сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, анкетирани по домовете им чрез пр€ко стандартизирано интервю с таблети.

Ўест месеца след трудното сформиране на правителството на Ќиколай ƒенков, което формално сложи край на политическата криза в страната и месец след местните избори, които не доведоха до значимо разместване на електоралните пластове, основните държавни институции и отговорността на политическите лидери за т€хната работа, се оцен€ват негативно от мнозинството български граждани.

 абинетът запазва равнището на доверие от месец юни  - 21% положителни оценки, но при 46% отрицателни, което е ръст от близо 10 на сто. ћалко по-високо е доверието към премиера ƒенков  - 25% положителни при 39% отрицателни оценки, но също с негативен развой.  акто премиерът, така и кабинетът са в неизгодната ситуаци€ да се подкреп€т само от симпатизантите на ƒЅ  и ѕѕ (между 65% и 70% от т€х), но не и от тези на не-коалиционни€ им партньор √≈–Ѕ (25% положителни при 39% отрицателни мнени€ за кабинета).

Ќа този фон очаквани€та на мнозинството българи са за продължаващи конфликти и противоречи€ вътре между управл€ващите, за влошаваща се икономическа конюнктура през следващата година, но без €снота за нова политическа конфигураци€. 39% са на мнение, че най-силните сблъсъци между управл€ващите ще са по повод на бюджета, а според 22.5% - по горивата и енергетиката (цени, дерогаци€та за Ћукойл, таксите за пренос на газ, въглищните централи и пр.). ‘актът, че това, което  най-силно вълнува хората, се оцен€ва като най-конфликтно в отношени€та между управл€ващите, допълнително топи доверието в  т€х. ћакар и с по-слаба интензивност, противоречи€ се очакват и по кадровите назначени€ в различни сфери (16.5%), конституционната реформа (12%), контрола над службите за сигурност (10 на сто).

ќтносно най-горещата политическа загадка – ще се случи ли и как нестандартното решение с ротаци€та на премиерите, всеки втори българин (49.7%) очаква заедно с ротаци€та на премиерите, да се извърши и по-сериозен ремонт на кабинета. 31% очакват само премиерска рокада, без други персонални промени, а едва 19 на сто са на мнение, че правителството ще падне и ще се върви директно към предсрочни избори. јко  управл€ващите партии предприемат такъв ход, ще тр€бва чрез нови конфликти и взаимни атаки да убед€т българите, че на никаква цена „повече не могат заедно“. “ова ще дистанцира още повече избиратели от политиката, а цената ще бъде платена от същите тези партии на поредните предсрочни избори.  Ќе е изключено да отвори и пространство за нови политически проекти.

«аемането на опозиционната ниша от част от партиите, деклариращи подкрепа за кабинета, не води до ръст в  одобрението нито към парламента, като м€сто за дебати, нито към отделните политически сили. ¬сички губ€т – н€кои по-силно, други по-слабо. ѕри равнището на повсеместна ерози€ на доверието към лидери и институции, обаче, сега регистрираните обществени нагласи и при най-малката нова криза могат да претърп€т и по-кардинални обрати.

— 8% доверие парламентът не усп€ва да обърне тенденци€та и остава закотвен към дъното на обществените оценки. — процент по-ниско (6.9%) е доверието към изпълн€ващи€ длъжността главен прокурор Ѕорислав —арафов. —ъдът запазва 13% одобрение, но отрицателните оценки към него се повишават от 38 до 48 на сто. –€зко се увеличават и критичните оценки за дейността на полици€та  - 12% ръст на отрицателните мнени€ при 10 процентни пункта спад на положителните.  ато резултат, недоверието към полици€та също започва отчетливо да доминира (37% отрицателни  срещу 20% положителни). –азлични фактори могат да допринас€т за този негативен развой, но сред т€х безспорно са и действи€та й при протеста срещу ръководството на Ѕ‘—. јко в страната негативните мнени€ за полици€та варират между 27 и 32 на сто, то в столицата те достигат 50 на сто.

ќт институциите единствено президентът –умен –адев усп€ва да запази позитивни€ си рейтинг, който в периода на действие на неговите служебни правителства, също беше поел надолу.  ъм момента той се ползва с одобрението на 38% от българите (ръст от 5 на сто спр€мо юни), неодобрението остава 32%.  Ќай-критични към него са симпатизантите на √≈–Ѕ и ƒЅ, останалите израз€ват по-позитивни, или противоречиви оценки.

≈дин от най-важните изводи от насто€щото проучване е, че перманентната конфронтаци€ между вътрешно коалиционни, правителствени, подкреп€щи и пр. „партньори“, както и между опозици€ и управл€ващи, не носи бонуси на нито една политическа сила, или лидер, а увеличава кризата на доверие не само от страна на широката общественост, но и на доскоро твърдите партийни €дра.

Ћидерът на √≈–Ѕ Ѕойко Ѕорисов понас€ относително най-малки щети – 2% спад в лични€ му рейтинг, при запазване нивото на отрицателните оценки (19% позитивни срещу 54% негативни). ѕолзва се с доверието на три четвърти от  насто€щите избиратели на √≈–Ѕ. —ъпредседателите на ѕѕ –  ирил ѕетков и јсен ¬асилев също губ€т по около 2% подкрепа (падайки до 14%), но при т€х се наблюдава значим ръст на негативните оценки (до 61-64%).

—ъпредседател€т на ƒЅ ’ристо »ванов запазва подкрепата си от 16 на сто, но също увеличава негативните оценки – от 46% на 52%. Ѕез пром€на в рейтинга си, но и без ръст в подкрепата на фона на сблъсъците в управл€ващото мнозинство, остават  онстантин  остадинов (16% : 55%),  орнели€ Ќинова (13% : 53%), —лави “рифонов (13% : 50%). ¬сички тези партийни лидери се ползват с одобрението на не повече от 60 до 65 на сто от насто€щите им симпатизанти, което говори за нарастващо недоверие  дори сред част от доскорошните им ло€лни избиратели.

≈дин от най-интересните казуси, които очертава насто€щото проучване, е оценката за лидерите на ƒѕ—. ќсвен отношението към лидера на ƒѕ—, јхмед ƒоган, за първи път беше измерено и отношението към нови€ лидер на парламентарната група и кандидат за председател на ƒвижението, ƒел€н ѕеевски.

јхмед ƒоган се ползва с одобрението на 12% на българските граждани, при 60% неодобрение. ƒел€н ѕеевски – с 6% одобрение, 70% - неодобрение. ѕри ƒоган, както и при останалите партийни лидери, подкрепата идва основно от вътрешно-партийните среди (61%). ѕеевски обаче получава от т€х 26% одобрение срещу 27% неодобрение и 47% неутрални оценки.  ак ще еволюират тези нагласи както сред симпатизантите на ƒѕ—, така и сред широката общественост, предстои да проследим в следващите проучвани€.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


72
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
43
0
 
2
 
! ќтговори
уточнение преди 2 месеца
ќт "сглобката" пострадаха всички нормални българи.ѕродажните ни политици слугуват на алчните кравари и ни продадоха.’раним 50 000 укропитеци ,подар€ваме оръжи€ за милиарди и дар€ваме милиарди на краварите ,за да воюват с братска –уси€.—ега ще ни вдигнат цената на горивата и енерги€та, и скок на данъците , а от там и на всички стоки.¬зимаме дългове за да плащаме на краварите за ненужни оръжи€.ќ—“ј¬ ј ѕ–ќƒј∆Ќ» ѕ–»—Ћ”∆Ќ»÷»! ќ—“ј¬ ј!
42
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
’а,’а,’а,’аааа “ротинетки!
41
0
 
4
 
! ќтговори
∆ададык преди 2 месеца
Ќа власт у нас е кенет мъртън....Ѕог да пази Ѕългари€.
40
0
 
13
 
! ќтговори
ќт сглобката, преди 2 месеца
най-вече пострадаха гражданите на Ѕългари€. "Ћидерите" могат да понас€т безкрайни репутационни щети стига баланса по сметките им да расте.
39
0
 
8
 
! ќтговори
ƒо —глобка преди 2 месеца
Ќе, не са политически трупове. «ащото са си само те на небосклона. ’ората, които не гласуват за т€х, изобщо не гласуват. Ќе се е по€вил още този, за когото българинът масово да гласува и те са си на власт с много малка подкрепа. малцинството управл€ва мнозинството.
38
0
 
12
 
! ќтговори
—глобка преди 2 месеца
¬копчили са се, защото зна€т, че са политически трупове на следващите избори. “ези патии са мъртви вече!
37
0
 
8
 
! ќтговори
“ака преди 2 месеца
ќставка.
36
0
 
4
 
! ќтговори
“ака преди 2 месеца
Ќикой не в€рва на марксистките соц. агенции. ƒо последното число всичко е нагласено. —поред както предвиждат да управл€ват занапред шепа леви олигарси.
35
0
 
4
 
! ќтговори
јнти “€ло преди 2 месеца
 ой беше »ванов...не се сещам?
34
2
 
15
 
! ќтговори
 ќЌ—“јЌ“»Ќќ¬ преди 2 месеца
Ѕј¬Ќ» » —»√”–Ќќ –ќЅ»“≈ ѕ–ќ”ћя¬ј“ „≈ 33√, √» ”ѕ–ј¬Ћя¬ј“ ѕ–≈—“ЏѕЌ»÷» » Ќј÷»ќЌјЋЌ» ѕ–≈ƒј“≈Ћ».
33
5
 
19
 
! ќтговори
“очен преди 2 месеца
√ласувам и ще гласувам за единствената българска парти€ ¬ъзраждане-
32
2
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕойко Ѕорисов клати сглобката.’ем го боли,хем го сърби.
31
1
 
24
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕосочените % са натъкмени от платените социолози! Ќ€ма кой да продължава да подкреп€ продажните управници, българомразци,които унищожават Ќј–ќƒј и затриват –ќƒ»Ќј“ј ни! Ќеадекватните марионетки превърнаха ƒЏ–∆ј¬ј“ј ни в хаотична лудница и абсолютно разграден двор! ≈дна тотално разсипана територи€,потънала в мрак и студ,глад и мизери€! ј те дар€ват ли дар€ват на укрофашистите,на укрохайлазите по хотелите,докато народът ни измира скоротечно! Ќай-бързо изчезващи€т народ сме в света заради геноцида!
30
18
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—глобката не е Ѕорисов , ѕетков , ¬асилев. —глобката е Ѕорисов , ѕеевски.  остадинов, “рифонов и –адев “ази сглобка работи хорошо.
29
10
 
6
 
! ќтговори
–≈јЋЌќ—“ преди 2 месеца
¬ момента ѕрезидента –адев в с Ќай-гол€ма подкрепа от Ќарода , на второ м€сто е јсен ¬асилев . ќстаналите ѕартийци приличат на крадци на ≈дро .
28
0
 
23
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 акъв спад,на ти€ карикатури рейтинг!’а ха!ѕод нулата е към всички!
27
1
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕука им, че им дреме! “€х ги интересува посолството. ≈два ли всичките глупости си ги измисл€т сами. “ова са 1000% американски заповеди. Ќ€мат капацитета и куража да вземат такива крайни и вредни за страната решени€ без външна подкрепа. ѕлашат ни с убийства и драми по тв за да се скапваме още повече и си следват лини€та на отвъд океанските им господари. Ћошото е, че ние опираме пешкира. ўе се пее пак 45 години стигат... —амо че този път с други цифри.
26
2
 
10
 
! ќтговори
Ѕай ƒрън преди 2 месеца
ƒа живее Ѕългари€! ѕак ще защитаваме Ўипка, ако се наложи!
25
5
 
2
 
! ќтговори
Ѕай ƒрън преди 2 месеца
»збирателите на ¬ъзраждане сме били избиратели на јтака, избиратели на »ван √еоргиев.  остадинов е пеленаче спр€мо нас, ние сме  остадинов, не той нас.
24
9
 
3
 
! ќтговори
Ѕай ƒрън преди 2 месеца
ѕрезидентът е агент на —јў и последното вето за Ѕ“–ите показа точно това. “о консолидира мафи€та и по-точно € консолидира в очите на хората, вече имат опорка - президентсктоо вето и евроатлатизма. ѕрезидентът е една птка, отрочетата на јлекси дпе и птки наедно.