Патриарх Неофит: Нека молим Раждащия се днес Богомладенец за мир

Той все още се лекува във ВМА
25 дек 2023 14:15, Нели Христова
56
Патриарх Неофит: Нека молим Раждащия се днес Богомладенец за мир
Снимка: БГНЕС

За Рождество Христово послание към християните отправи българският патриарх Неофит, който все още се лекува във Военномедицинската академия.

"Нека молим Раждащия се днес Богомладенец за дара на любовта, с която Той пръв ни възлюби. За мир и благоволение между човеците по целия наш свят, разтърсван днес от нови конфликти и братоубийствени войни, които всеки ден отнемат или променят до неузнаваемост живота на стотици и хиляди невинни жертви“.

Ето и посланието на Българския патриарх:

"В това се състои любовта, че не ние възлюбихме Бога,

а Той ни възлюби и проводи Сина Си да стане умилостивение за нашите грехове“ (1 Йоан. 4:10)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

За великия празник на Рождеството на нашия Спасител е казано и може да се каже много. Над дивното тайнство на Боговъплъщението са разсъждавали най-големите отци и учители на Църквата, а и едва ли на света има християнин, който да не се е замислял в себе си над онова, което празнуваме в деня на Рождество Христово. Ако обаче се опитаме да предадем най-дълбокия смисъл, съдържанието на този празник с най-малко думи, то те ще са, че това е тържеството на Божията любов. На онази себежертвена и непостижима за човешкия ум любов, с която „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него… да има живот вечен“ (Йоан. 3:16).

Тази любов Бог ни показа и ни призова към нея, когато в смирения Витлеем Той се роди като човек, за да живее с нас и да ни освободи от игото на греха, смъртта и тлението, да върне нашето изгубено богосинόвство, като ни направи участници в Неговата победа, която беше властна победа и тържество на живота. Тази неизмерима божествена любов и съпреживяваме в деня на Рождество Христово, когато духовно се присъединяваме към ликуването на ангелското войнство, на витлеемските пастири и на цялото творение, и заедно със светите небожители възпяваме чудото на богочовечеството:

Слава във висините Богу, и на земята мир,

между човеците благоволение! (Лука. 2:14)

Тази любов на Бога към човешкия род, която се е изявила във Въплъщението, за да достигне своята кулминация в страданията и кръстната Му смърт, е и остава първото и най-главно съдържание на Божия завет към нас и на нашата православна вяра, и затова всеки опит тя да бъде подменена с нещо друго, представлява изопачаване на християнството в самата му основа. В любовта, като в средоточие, се съдържа всичко, което ни е завещано от Христа Спасителя, Който недвусмислено назовава двуединната Божия заповед, върху която „се крепи целият закон и пророците“ и която заповед гласи: „Възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум...: възлюби ближния си като себе си“ (Мат. 22:37-40).

Единородният Син Божи – Господ наш Иисус Христос – се роди и стана човек само благодарение на любовта. Невидимо за нашите телесни очи, но видимо за духовното ни зрение, Той се ражда и в сърцата на онези, които са Негови, които вярват в Него и живеят съгласно с тази вяра. А живеят съгласно с вярата само имащите Неговата любов, и за нас това е единственият истински важен закон и правило, от което няма изключения. „Който каже: „любя Бога“, а мрази брата си, лъжец е; защото, който не люби брата си, когото е видял, как може да люби Бога, Когото не е видял?“ (1 Йоан. 4:20).

За същото свидетелства и Апостолът на народите, който завършва своя дивен Химн на любовта с категоричното настояване, че "сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта" (1 Кор. 13:13).

Любовта е силата, която проводи Бога от Небесата на земята. Тя е, която единствена може и да въздигне човека от земята към Небесата. Да го освободи от жестокия закон на греха и смъртта, да го избави от „долината на смъртната сянка“ (Пс. 22:4) и да го направи небесен жител, достигнал висшето предназначение, с което е бил сътворен: по образа на Бога, за да може Нему и да се уподоби. Да му помогне да изостави земното и преходното, заради онова, що е небесно и вечно, и да заживее завинаги в онзи свой „дом на небесата“, в онова свое „жилище неръкотворно, вечно“, което „имаме от Бога“ (2 Кор. 5:1).

Нека се поучим от Раждащия се днес заради нас и нашето спасение Бого-младенец, да не скъпим любовта си към Него и към онези, с които Той ни среща постоянно в нашия живот, и в чиито лица ни съветва да се научим да виждаме Самия Него (срв. Мат. 25:31-40). Няма християнство без любов и няма любов към Бога, която да не върви ръка за ръка с любовта ни към човека до нас, към конкретния нуждаещ се от нас човек, който е образ на Христа и възможност за всекиго да подражава на Христа в Неговата божествена любов към всички нас: праведни и неправедни, заслужили или незаслужили Неговата любов.

Това ни казва Сам Господ Иисус Христос, така е звучал винаги и автентичният глас на Църквата, към това сме и призвани: да въплъщаваме в живота си божествената любов, да свидетелстваме със слово и дело за „любовта Божия“, която „се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий“ (Рим. 5:5), и никога да не забравяме наставлението на апостола, който ясно казва: „Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, – щом любов нямам, нищо не съм“ (1 Кор. 13:2).

Нека молим Раждащия се днес Богомладенец за дара на любовта, с която Той пръв ни възлюби. За мир и благоволение между човеците по целия наш свят, разтърсван днес от нови конфликти и братоубийствени войни, които всеки ден отнемат или променят до неузнаваемост живота на стотици и хиляди невинни жертви – жертви на отсъствието на тази именно любов, на която ни научи Сам Господ и която Той иска да вижда в сърцето и в душата на всеки човек.

Всесърдечно поздравяваме и приветстваме с празника на Рождението на Спасителя всички чеда на светата ни Църква, в пределите на Родината и далеч от нея, като на всички благопожелаваме мир, радост и всяко добро от Господа!

Божият мир, Неговата всеопрощаваща любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас, се казва в посланието на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
umreli bank vnusi преди 6 месеца
тези тримцата " свещениви" требе д абъдат и зна силени и генг бенгнати ит тумба загорели млади афро хаамериканци от бронкс.. после ве4е нема да са "свещеници"
33
3
 
2
 
! Отговори
Богородица преди 6 месеца
Признавам си, не беше Светият дух!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 45 Орфей е Herъp. Има го в един американски филм. Холивудските филми винаги се опират на историческа истина. Междузвездни войни е най-историческият филм на всички времена създаван от коя да е киностудия в света!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 45 Орфей е ***. Има го в един американски филм. Холивудските филми винаги се опират на историческа истина. Междузвездни войни е най-историческият филм на всички времена създаван от коя да е киностудия в света!
30
0
 
7
 
! Отговори
Денков-Сатана преди 6 месеца
Няма как да се нижат на гердан общочовешките с християнските ценности, а още повече и по-конкретно с православните. Православната духовна мисъл на мерзост не слугува. Князът на този лъстив свят - поучава Старецът Йосиф Исихаст - принуждава всички да бъдат близки до него: "може би, ще ми се отдаде да ги хвана в мрежата си и ще ги имам завинаги!" Защото човеците мамят и биват мамени. Бидейки смъртни, над своята смъртност се трудят, споделя светецът. Лъстивец е, който на Рождество Христово безсрамно размахва демонската мантра: "Believe in yourself!".
29
0
 
10
 
! Отговори
Денков-Сатана преди 6 месеца
Премиерът Денков по случай Рождество Христово: "Вярвайте в себе си, вярвайте и в България!" "Believe in yourself!" патетичният призив на съвременния антихрист. На него се базират всички, произтичащи форми на сатанинското влияние. Да вярваш и да се уповаваш на творението, а не на Твореца. Да издигаш творението в култ и да го превръщаш във фетиш. Еретична политическа демагогия на Рождество Христово "Общочовешките ценности, християнските ценности са това, което може да ни обедини" - рехаво и задавено се излива словото.
28
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Да го помолим да има място билизация на атлантици!
27
2
 
5
 
! Отговори
Този е преди 6 месеца
Попа на Тиквата.
26
2
 
2
 
! Отговори
Доста глупости на преди 6 месеца
едно место!
25
2
 
2
 
! Отговори
Православна преди 6 месеца
На днешния празничен ден е редно младите православни първескини да се подмият отдолу със светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест в прослава на Господа Бога Вседържател.
24
3
 
3
 
! Отговори
Българка преди 6 месеца
Госпот Бок да ни пази.
23
1
 
3
 
! Отговори
САМ БОГ ЩЕ СЛЕЗЕ преди 6 месеца
И ще удари една плесница на Кирчо, Кокорчо и брадясалия грантаджия Мравояд! Тези родоотстъпници и майцепродавци, *** и безпардонни предатели на интересите на род и родина, Бог ще ги накаже!
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Процеса Християнизиране започва някаде в 3 век в Европа у нас достига чак към 8 век. У нас обаче няма от къде да се прочете няма нищо на български език написано , ако някой иска да се информира трябва на друг език да прочете
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво се молите от това тъпо ДС този малумен ДАНС нема ли капасити да ги залови онези батки с геги амг в Студентски онез подскачат кат пилци?
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази година за 1 път,говорим само за празника " Коледа", и за Нищо Свързано с Израел!!! Така и ще бъде вече! Българина се отказа от Историята си! Руши си паметниците на Паметта! Някой ден ще Престанем да празнуваме и този празник!!! Днес всичко е възможно! Ако не " залюбим" някой празник на Янките до тогава ,както " залюбихме" " Хелоуин"!-:(
19
4
 
2
 
! Отговори
Учител от 1 клас преди 6 месеца
Тия свещенници трябва да учат български за да се изразяват по-добре. Не е "раждащият се днес" а по-скоро "родемият на тази дата преди 2024 години".
18
6
 
2
 
! Отговори
Ларавел преди 6 месеца
На 19 години ми беше първия стаж още като студент. От тогава, вече почти 20 години не съм спирал. За мен живота е страхотен, защото сам си го правя. А ти бий челото в земята и чакай сила свише да ти го нареди. Шаран.
17
2
 
6
 
! Отговори
Бг Ниски заплати преди 6 месеца
22 льольо ти си един от хилядите които не работят а чакат на техните да ги издържат цел живот
16
8
 
7
 
! Отговори
Ларавел преди 6 месеца
Богове не съществуват. Хващайте се и работете, мързеливи, вечно мрънкащи нещастници.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя беше ли от ГРОБ. Дето целуваше ръка на Вожда Чекмеджан.