Евродепутати: В Пакта за миграцията българският интерес е защитен

В този пакет насоката е защита на външните европейски граници, заяви Емил Радев
13 апр 2024 21:07, Красимир Ангелов
36

Европейският парламент прие новия Пакт за миграцията. Защитени ли са интересите на България, в предаването "Брюксел 1" говорят евродепутатите Емил Радев и Елена Йончева.

"Аз мисля, че с тези 5 регламента интересите на България са много по-защитени, отколкото в момента с действащия Дъблински регламент и с действащо законодателство. В този пакет насоката е защита на външните европейски граници, сваляне на тежестта от държавите, които са на първа линия, каквито са България, Италия, Гърция и Малта. Ние трябва да сме доволни от новите правила, защото те ни дават нови инструменти за действие, още повече, че в момента с новия регламент ще има много по-голяма проверка на незаконно влезлите мигранти, ще се преценява дали те представляват някаква опасност за здравните власти или терористична опасност. Ще се свалят много повече биометрични данни, няма да може мигрант да иска убежище у нас, ако му бъде отказано да отиде в някоя друга европейска държава членка", каза в ефира на Bulgaria ON AIR Емил Радев.

Той допълни още, че транзитните центрове по границата в село Пъстрогор и Харманли поемат около 4000-5000 души, което на този етап е достатъчно за България. След като се направи проверка, че мигрантите са икономически и нямат право на убежище, се задействат процедурите по връщането им. Има споразумения с третите държави, както и ще се сключат споразумения със страните, които са източници на мигранти, за да има много по-бърза комуникация. Когато третите държави правят връщането трудно, ще има санкции от ЕС като въвеждане на визов режим например, поясни Радев.

"Естествено, че всяка държава се интересува да има визи за Европейския съюз. Ние сме притегателно място и за бизнес, и аз за туризъм. Оттук нататък говорим за икономически отношения, така че можем да използваме външната си политика, още повече ако успеем да подпишем и споразумения. Много е трудно с държави като Афганистан, защото там отказват да издават паспорти на тези лица, отказват да приемат самолетите. Тя не е сигурна страна в момента, така че трудно говорим за този вид "бърза процедура", но ако идват от Тунис, Индия или Бангладеш, тогава влизаме в тази бърза процедура и оттам нататък като установим, че тези хора са с произход от тази държава, че не се води война в нея, няма опасност за тях, нямат право на убежище в Европейския съюз се задействат процедурите по връщане", заяви Радев пред Милена Милотинова.

Елена Йончева, която се включи в разговора на видеовръзка, сподели, че българският интерес е защитен, особено в сравнение с това, което имахме до този момент.

"8 години Европейският парламент не можа да стигне до съгласие за реформа на политиката на миграция, не можа да достигне до общи критерии как да се ограничи тази безконтролна миграция. Като председател на групата от ЕП, която водеше преговорите с Европейския съвет, мога да кажа, че беше много трудно да се убедят една голяма част от парламентарните групи, че трябва да се търси компромис, за да тръгнем към ограничаване на безконтролната миграция", допълни Йончева.

Тя постави фокус върху двустранните споразумения, които вече няма да бъдат между България и трета страна, извън Европейския съюз, а ще бъде ангажимент на Брюксел. Белгийската столица ще разполага с повече инструменти, за да не се стигне до отказ от трета държавата да приеме мигранта обратно.

ЕС ще отпусне 2 млрд. евро за мерките по Пакта за миграцията и охраната на външните граници на ЕС, допълни Йончева и обясни, че когато третата държава, от която идват мигранти, е несигурна страна, но в нея има точки (райони), които не са сигурни, по новите правила мигрантите ще могат да бъдат връщани в тези сигурни точки.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Общество
Идва времето на козунаците: Колко ще струват преди Великден?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да върнат тогава украинците по хотелите които издържаме,в западна Украйна няма война и има сигурни точки.До кога ще ги издържаме и здравни,винетки..нищо не плащат
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евро-кликата е свикнала да работи с "пакети". В случая, пакетът носи защита на техните граници. То и без друго са свикнали да поставят граници и да чакат пакети. Защо обаче тези брътвежи за решени проблеми с миграцията са наречени "пакт". Къде е уловката, или в случая се търси психоефект у избирателя за нещо ново? Има ли друго постигнато "съгласие", което да са нарекли "пакт". Съгласието си е в кавички, както обикновено.
32
0
 
2
 
! Отговори
Тон преди 2 седмици
ЕС отдавна се зби от пътя,и се превърна в диктатура управлявана от Сащ,или елита да командва всичко и всички, унищожи Европа,изгони Русия, или стани да седна,затова никога западният елит!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Повярвах ви че е защитен.И в самата статия си пише че са клекнали Брюксел да решава всичко,пък ние ще слушаме и изпълняваме.
30
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 30 "... Като Австрия ни праща осъдените криминални елементи еднопосочно" - ВИЕ, про'с'таците гласувахте за това... и никой не ви кара да ги култивиране. Малко дете да си ги държите каквито са. Нали гласувате за ЕС и евроценностите, като свобода на индивида?
29
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Лъжат. ВСИЧКИ свързани с ЕС СА лъжци!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как защитиха тея нашите велики европолитици интересите на България? Като Австрия ни праща осъдените криминални елементи еднопосочно и ни задължават да ги култивираме, за да могат те да си вършат безчинствата в България? Това ли им е "защитата" на българските права??
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Факта, че някакъв съюз, па бил той и европейски, се меси във вътрешната политика на една държава принуждавайки я да приема чужди граждани против законите в тая държава по никакъв начин не може да бъде "защита" на интересите на същата държава. ЕС започва да прилича на диктатура с такъв тип намеси в суверенитета на държавите членки.
26
4
 
0
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 седмици
Който не е евроатлантик, ще получи натовски ритник, много шутове ще изяде при Садам ще отиде.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБ Е БКП - ТОТАЛИТАРНА ПАРТИЯ, ЕДНОПАРТИЙНА ДЪРЖАВА, НЕСМЕНЯЕМ ВОЖД, МАРИОНЕТНИ ПАРТНЬОРИ.... И ТАКА ДОКАТО ДОЙДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА И ПРОМЯНАТА. РЕМИКС НА 1990 ГОДИНА.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
герб започна кампанията по сплашване на народа преди избори... ДОБРЕ ЧЕ ДОЙДЕ ПРОМЯНАТА
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБ, ТОЧНО КАТО БКП ДОКАЗА ЧЕ ЕДНОПАРТИЙНАТА СИСТЕМА С НЕСМЕНЯЕМ ВОЖД ВОДИ ДО РАЗРУХА И КОЛАПС НА ДЪРЖАВНОСТТА, ЗАКОННОСТА, МОРАЛА ДО ПРОЦЪФТЯВАНЕ НА КОРУПЦИЯТА, ПРЕСТЪПНОСТТА, СЛУЖБОГОНСТВОТО, КОНТРАБАНДАТА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРОТЕЖИРАНЕ.
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕС БРАНИ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ, ГЕРБ РУСКИТЕ И ТУРСКИТЕ
21
0
 
7
 
! Отговори
В превод: преди 2 седмици
Очаквайте нов внос със самолети хиляди афганистански ракетни учени,пакистански микробиолози и сирийски инджИнерита в територията БългЕрия през въздушно капковия Шенген... Нещо ми напомня силно за един филм от 97-***"Въздушен конвой" с Никълъс Кейдж, където се превозваха подобни екземпляри с уникално полезни за обществото умения.Бог да пази България от родните национални предатели и безполезните евродупедатски марионетки на Урсулю!
20
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 седмици
Как ще е защитен бг интерес, щом външните страни ще бъдат налазени от ор-ди. Страните "в средата" ще завардят свои граници и пиле няма да прехвръкне и гостите ще се връщат в България. А "спасители" превозвачи по морето? И ще връщат онези на куково лято. Кел файда от пари от ес, те доникъде няма да стигнат за растящия брой мигранти всяка година. Тия двамата са пре-датели, защитават чужди интереси.гн.ус.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бг е от отбора на богатите, какво за тях, това и за Бг, но бедният какъв е при богатите, равен или ...:))
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като гледам как омешват хората от целия свят, все Вавилонската кула ми идва наум. Хубаво си беше всеки в своята държава, а по другите на екскурзии и гости. Сега става миш маш от най-лошия.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Туй прасе дебело плюска 40 бона еврозаплата :)))
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А народа беше казал - всяка жаба да си знае гьола.Миграция на болести африкански чуми джихадисти и какво ли не. В "български интерес" е да го купим. Понеже се и плаща. Издръжка и "права и свободи". Въпросът е - България съществува ли изобщо? Ако сйществува, то колко време и остава? В Македония албанските партии са повече от 3, албанският е официален втори език. Дайте права на мигрантите да правят партии и да гласуват и да закриваме територията. Интересчии.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гласувайте само за БСП, Йончева ще защити интересите на Бг така, както го прави толкова години в Европарламента.:))

Спонсорирани публикации