"бг", "рб" и "рбг" – предложенията за домейн на кирилица

Ако получим разрешение, домейнът ще стане факт през септември
11 яну 2010 13:25,
51
"бг", "рб" и "рбг" –  предложенията за домейн на кирилица
Снимка: Dnes.bg

Осем са предложенията за домейн на България на кирилица, съобщи Първан Русинов, зам. транспортен министър.

Най-голяма подкрепа имат съкращенията "бг", "рб", "рбг" и "България".

До края на месеца страната ни ще представи заявката си за домейна "бг", съобщи още той.

"Ако получим разрешението, домейнът ще стане факт най-рано през месец септември", посочи Русинов.

По думите му до момента са проведени две анкети в инициативата за създаване на домейн на кирилица.

Според резултатите от проучването мнозинството от анкетираните държат държавата да не участва в процеса по управление на домейна.

"Ако все пак участва, то трябва да е служебно", допълни Първан Русинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
n/a преди 14 години
Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
47
0
 
0
 
! Отговори
БГЗ преди 14 години
"П.П. А бе защо няма домейни с цифри... И най- простия компютър ще може да борави с такъв домейн...."----------------------------------------------------Това си го има, и се напича IP адрес.Ей т например 194.12.229.102 е днес.бг Е, те това ми беше идеята Митак. Вс. останало е .... за "улеснение" на потртеля. А за да има потртели важи следното: "Когато си за риба, на кукичката не слагай торта, само защото ти я обожаваш, а сложи това, което обичат балъците..."
46
0
 
0
 
! Отговори
еххха преди 14 години
Лошо няма - светът е шарен, трябва да има от всичко. Тази идейка обективно би ограничила посещенията на сайтовете и в тази връзка искам да попитам: Дали, ако бизнес интересът ми е само на местно ниво ще има отстъпка в цената? Логично е, когато някой продукт ти ограничава възможностите, вместо да ги раширява, да е ... как да кажа... с отстъпка ;)
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
O6te edno poredno bezumie s edna edinstvena cel - da se har4at i kradat narodni pari, zabiha i kam IT zonata,4e to ne ostana drugo v taia darzava za kradene...
44
0
 
1
 
! Отговори
уф! преди 14 години
И какво? Така ли ще изписваме сайта тук:http://***.днес.бг ?Половината на латиница, половината на кирилица.Пълен КИЧ и ПРОСТОТИЯ.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Kakvo ob6to ima zamestnik transportnia ministar s tozi domein?
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БГ
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
моето предложение за БГ домей е .
40
0
 
0
 
! Отговори
Сульо преди 14 години
Една трета ли ? Много си слаб момче по география! Ако събереш населението на Китай,Тайван,Индия,Монголия,Русия, Израел,Арабския свят ще се получи ПОВЕЧЕ от 1/2. Така, че има резон,ама азбуките са мног и може би има смисъл от домейни не на латиница, само ако предоставят :ОКАЛНО съдържание САМО на местния език. Ако разбираш руски - ще имаш кирилица на компютъра и ще разбирашкакво пише, иначе е безсмислено.
39
0
 
0
 
! Отговори
Митака преди 14 години
"П.П. А бе защо няма домейни с цифри... И най- простия компютър ще може да борави с такъв домейн...."----------------------------------------------------Това си го има, и се напича IP адрес.Ей т например 194.12.229.102 е днес.бг
38
0
 
0
 
! Отговори
Setili sa se преди 14 години
S tolkova mnogo cdizi i angliiski i frenski dumi deto si probivat patia v balgarskia ezik i izglejdat jalko i smeshno imenno zastoto gi pishem na kiriliza(primer: fun, permanenten makiaj, tishartka,...) tochno pak tova li reshiha da izmisliat? Ahahahaha! Kato si darjat na ezika, da si polzvat sobstvenite dumi PARVO i togava da pretendirat za domeni na kiriliza! (btw.sorry za latinizata)
37
0
 
0
 
! Отговори
Митака преди 14 години
"Съвсем не отдавна един французин във Фанция ме попита напълно сериозно кога ще сменяме кирилицата с латиница."---------------------------------------Ще ги видим тях, след 50-тина години, кат ги пита някой китаец, кога ще сменят латиницата с йероглифи ;) Кат ги знам, кви са световно отворени, сигурно веднага ще се навият :)))))
36
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Петър преди 14 години
На ход е поредната щина!Аман от криворазбран патриотизъм!
35
0
 
0
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 14 години
И само да добавя, че по причина незнаенето на чужд език и същевременно нужата от локализация, всички големи сайтове имат версия на френски, немски, испански и т.н. *** то сигурно яху-то на немски пречи за развитието на интернет. Или пък гугъл-а дето изкарва локални страници с предимство. И между другото - Уйндоус още от времето на XP има вградена кирилизация и 2 различни български клавиатури. Който иска да ползва домейн на кирлицица - отнема 2 минути да си кирилизираш Уйндоуса, все ще ги намери.
34
0
 
0
 
! Отговори
БГЗ преди 14 години
Напълно те подкрепям, колкото и да си харесвам азбуката.П.П. А бе защо няма домейни с цифри... И най- простия компютър ще може да борави с такъв домейн....
33
0
 
0
 
! Отговори
Митака преди 14 години
Ами една транслитерация в браузъра директно им решава проблемите. И плюс т няма да си затворил кепенците, за всичката ***, дет няма на клавиатурата твойта азбука.
32
0
 
0
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 14 години
Защо да е простотия? Поне една трета от населението на света не ползва латиница като нативна азбука. Отделно има много хора, които не знаят добре чужди езици. Майките и бащите ви всичките са сигурно l33th4x0r-и дето сърфират из мрежата ей така, защото цял живот английски са учили. Ама то това е да си *** по рождение - само защото ние тук сме свикнали да учим английски и да ползваме програми и сайтове на английски, не значи, че на запад е така. Да на домейните на кирилица.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Съвсем не отдавна един французин във Фанция ме попита напълно сериозно кога ще сменяме кирилицата с латиница. Въпреки, че тогава силно се възмутих и разбира се бурно отрекох, действително - кирилицата изглежда за европейците точно както на нас ни изглежда примерно иврит.Всички европейци пишат на латиница а само ние руснаците на някаква тотално неразбираема за тях маимуница. Е Гърците няма да ги броим разбира се.
30
0
 
0
 
! Отговори
gnida преди 14 години
рбтова роб ли означава или ръб ???
29
0
 
0
 
! Отговори
Митака преди 14 години
:)))))))Това за .бб, дано не го прочете някой дето не трябва, че докат се усетим и ще го прекарат през парламента :)))))