Русия вече изтегля персонала си от площадката на АЕЦ "Белене"

"Росатом" все пак засега не слага кръст на проекта, пише "Комерсант"
Обновена: 19 мар 2012 09:40 | 19 мар 2012 09:34, Елка Василева
197
Русия вече изтегля персонала си от площадката на АЕЦ "Белене"
Русия вече е започнала да изтегля своя персонал от строителната площадка на АЕЦ "Белене". Снимка, архив Булфото

Ситуацията около изграждането на българската АЕЦ "Белене" от Русия отново се изостря, пише руският в. "Комерсант". Премиерът на България Бойко Борисов уволни икономическия министър Трайчо Трайков, отговарял за проекта и заяви, че е дал вече нареждане за отказ от "Белене", макар все още да няма официално заключение от финансовия консултант по проекта - британската HSBC, пояснява изданието, цитирано от БТА.

Всекидневникът припомня "няколко противоречиви изявления" на премиера Борисов за съдбата на проекта с обща стойност 6,3 милиарда евро, който руската корпорация "Росатом" трябва да построи по договор с българската Национална електрическа компания.

Борисов съобщи, че преди месец Трайчо Трайков съвместно с финансовия министър Симеон Дянков е трябвало да предаде на Москва отказа на София от атомната централа. България е готова да плати сглобения вече първи реактор за "Белене", за да го монтира в другата българска АЕЦ "Козлодуй", построена още по съветски проект, пише "Комерсант".

Българските министри наистина посетиха Москва в началото на февруари, но тогава не бе огласено, че България се отказва от проекта "Белене". От "Росатом" потвърдиха, че не са получавали официален отказ на София от АЕЦ, а проект за монтаж на реактора в "Козлодуй" не съществува. От други изявления на Бойко Борисов следва, че българските власти не са готови за окончателен отказ от "Белене", отбелязва изданието.

Още по темата

Борисов заяви, че очаква от HSBC обосновка на проекта до края на март, посочва "Комерсант". Според негови източници, "запознати със ситуацията", HSBC вече е подготвила и представила пред българските власти предварителен вариант, който предвижда за проекта срок на възвръщаемост 20 години.

"Росатом" засега не слага кръст на проекта, но вече не разчита в най-скоро време да бъде подписан поредният анекс към договора за изграждане на централата, заявява пред вестника източник от руската корпорация. Такива документи се подписват веднъж на няколко месеца, а действащият анекс изтича в края на март, уточнява изданието. Според източници от руския ядрен отрасъл междувременно "Атомстройекспорт" - дъщерната компания на "Росатом", вече е започнала да изтегля своя персонал, работещ на строителната площадка в Белене, добавя "Комерсант".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
5
 
! Отговори
ринго преди 12 години
нямам спомени нещо да са ни дали американците откакто са станали държава най полезен за България е бил Макгахан посетил изклания Батак и написал истината за турските и потурняшки зверства над българите през Априлското въстание.Даже им дадохме небе да убиват сърби дадохме им бази за които не плащат .И то само защото управниците ни са дупедавци .Боко са го нагъзили яко и не мърда защото не знае правилните ходове .Въобще не може да управляват тъпите гербаджии и не само те .Досега само *** ..
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От ГЕРБ са усвоили милиарди левове, предназначени за строителството на 2 реактора, а сега вожда им всячески шикълкави, за да отклони вниманието на данъкоплатците.
172
2
 
7
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Сега ще го строят в Турция и за в бъдеще ще си купуваме тока от Турция! Каква ''изгодна'' за България ''независимост''! САЩ отдавна са ни предали официално на новата ''Османска империя''! Оттук нататък ни чака изключително '' благоденствие'' под ''крилото'' на исляма!
171
5
 
3
 
! Отговори
кой -той преди 12 години
Ако беше изгодно за Бг да се строи АЕЦ Белене, БСП да бяха го построили до сега за последните мандата на власт?!! Айде много разбирачи се извъдихте тука,само специалисти по дърдорене!
170
1
 
6
 
! Отговори
velik преди 12 години
Tova e mnogo lo6 znak-vazpitanite otstapvat, a nie sme ni6tojestva...Jalko za dobre svar6enata rabota do momenta!!!
169
1
 
16
 
! Отговори
шопска салата преди 12 години
браво на това му се вика национално предателство ......бойко кажи колко прибра за това да не се строи белене ?бойко кажи колко ти бута лукойл за да е под чадър ?хора разберете ,че тоя главоч докато е на власт ще ни скубят като банатски гъскисрам ме е от такива като бойко и цецо ,това са *** с мозък колкото на пиле бойко нали ни плашеше ,че оставката ти е в джоба ,крайно наложително е да я извадиш и подадеш , но едва ли това ще се случи ,това може да го направи човек с морал,какъвто нямаш
168
0
 
4
 
! Отговори
до 182 преди 12 години
ми ние не се дразним то бочко и цвъки нещо ги е яд-ти си от тяхната клика-тебе не те ли е яд?като няма значение,що горе посочените само плюят евросъюза че не ги ще в шенген,и ако няма значение що се натискат толкова-ние сме простаци-ти си сложния-я земи обясни тука,що за всички от ЕС има значение,и са в него а за тебе няма,а икономисте,***?
167
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коментирайте,защо протестите срещу Б.Борисов на 17.03.2012г. бяха покрити с покривалото на информационото затъмнене.Нито в печата,нито в телевизията и радиото бяха отразени тези протести.Само сайта на Dnes.bg. има смелостта да съобщи за тези събития.Това ли е демокрацията ни?
166
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От поколението съм със самочувствие и аргументи за постигнатото. Атомна централа е необходима, но не в алчните "холдинг"на Златев, Гоце, Бойко и....Гледахте Златев вчера, нали? Той е по-щестлавен от Боко. Повярвал е, че е велик. Ако фирмата Лукойл е руска(а не е купено заглавието й), той е член на управителния съвет.Питам-с чии пари направи Правец университетен, с хотели, с баскетболен отбор, унищожавайки Нефтохимик, спортни зали?Видяхте графиките.Къде е отношението бензин- заплата?
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сърдитко петко, празна му торбичка
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дразня се като ми изтъкват Шенген за аргумент!Кажи ми , страдащ от това, че не сме в Шенген, от какво толкова страдаш?
163
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то росатом не слага кръста на проекта,други са го сложили
162
0
 
0
 
! Отговори
от 179 преди 12 години
не до 165, а до тоя дето го коментира-сори
161
0
 
2
 
! Отговори
до 165 преди 12 години
ми човека може да е сбъркал в бързината,хехе,а ти не се заяждай,а дай смислен отговор-и кажи ,че не е истина тва ,дет го приказва,даже и да не знае правописа,май е по-българин от тебе,а *** си ти
160
0
 
5
 
! Отговори
до всички тук преди 12 години
КУЧЕТАТА ЛАЯТ ,кервана си върви,никой не го брига кво мислите,а се реализират планове от вън,и е факт че въпреки инвестициите дето някои УЧЕНИ РАЗБИРАЧИ прокламират,сме на последно место в ЕВРОПА ,след страни като АЛБАНИЯ и МАКЕДОНИЯ по стандарт на живот,и доходи,пък промитите мозъчета нека ми говорят за велика икономика,инвестиции и така,сърбите не са в ЕС,ама имат право да идат и да работят законно навсякъде,а ЙЕССЪРЧЕТАТА-нас,не щат и да ни видят,пък за ШЕНГЕН...и ни посрещат по ...джапанки..
159
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво значи НЕЗАВИСИМОСТ? Цяла Европа се топли с руски газ.НЕЗАВИСИМОСТ значи да мислим всвой интерес ,без да се ПОДЧИНЯВАМЕ на далекорегионалните брътвежи на посрания американски посраннек.
158
3
 
1
 
! Отговори
на 165 преди 12 години
Научи се на български, тогава коментирай икономика. Пише се критерии, а не критерий.Има разлика в единствено и множествено число.Потресен съм от самочувствието на простаците.Не мислех, че е чак толкова.Отвори граматиката и като си толкова умен, на петата минута ще схванеш грешката си. Има мнения, но когато са неграмотно написани, не ги приемам. Не трябва са е така.
157
0
 
3
 
! Отговори
до 166от 172 преди 12 години
та затова имам време да пиша тук,а не знам ти с какво се занимаваш в работно време,та имаш време да философствуваш и демагогствуваш-----само за сравнение-тютюневите изделия в БЕНЕЛЮКС-ако знаеш какво е това,са с два пъти по-малки акцизи от тези,продаващи се там но ,произведени в други държави от ЕС-а за автомобилната индустрия във Франция изобщо не говорим-вземи данните -реалните ,за сумите от инвестиции,и дали тези инвестиции носят печалба на ДЪРЖАВАТА,а не собствениците,помисли и пак може да г
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако Русия се изтегля, след премахването на антируски настроения министър, какъв е отговорът?Аз си имам-Гоце, Златев и сие смятат АЕЦ Белене за своя и ще ни таковат таковата.Това ми изкристализира.Гнилоч и смрад!Смятат ни за ***. Трайков си отивал, че се пече на плажа. Колко ни подценяват полуграмотниците в правителството.Антирусия министър-отиват си руснаци - странно!Трудно ще ни унищожите нас, които мислим, въпреки директивите от САЩ-колко и как да мислим.А сме и здрави, на пук!
155
1
 
3
 
! Отговори
от 171 преди 12 години
А ако са дали пари за инвестиции, означава че са се сдобили с дял в Козлодуй и си цицат процента печалба.А уж е напълно държавна.Да ти *** независимостта...ТЕЦ- с най-скъпия ток до 2025г(145 лв/МВт без ДДС) и за капак ТЕЦ- само с 78 лв/МВт (без ДДС).По тия бакалски сметки и 7ст/квт от Белене, пак е по-евтин.