Новите депутати ще са с 200 лв по-висока заплата

Преглед на печата на 11 май
11 май 2013 09:00, Петя Славова
282
Новите депутати ще са с 200 лв по-висока заплата
Снимка: Булфото

Новите депутати почват с 200 лв. по-висока заплата, извежда на първа страница "24 часа". След повишението основното им възнаграждение ще възлиза на 2415 лв. Върху тази основа ще се начисляват добавки за трудов стаж, както и участие в парламентарни комисии и пр. Това стана ясно вчера, след като Националният статистически институт обяви данните за средните възнаграждения през първото тримесечие.

Позовавайки се на същата статистика "Сега" извежда друг акцент за водеща новина: "Заплатите в 23 области тръгнаха надолу". Средната заплата за страната за първите три месеца на годината е 778 лв. Само пет области обаче могат да се мерят с това ниво - София-град, София-област, Враца, Варна и Стара Загора. Само в една област - София-град, средното възнаграждениеминава 1000 лв. Сега то е 1076 лв., а през последното тримесечие на 2012 г. е било 1129 лв.

Близо 13 хил. наблюдатели ще следят за честността на предсрочните парламентарни избори в неделя, съобщава "Сега". Броят им не е окончателен, тъй като според правилата Централната избирателна комисията може да регистрира наблюдатели и днес.

Пет международни организации ще следят гласуването. Сред тях е Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, чиито представители се очаква да бъдат 250 души.

Процентът на хората, които се оплакват, че работодателите им се опитват да контролират предстоящия вот, се е увеличил драстично, извежда под глава "Дума". За прецедента алармира фондация "Прозрачност без граници", която се позовава на последното си проучване. Според експертите подобни опити за контролиран вот има предимно при служителите в администрацията, както и при хора с месечен доход под 100 лв. В подробен материал "Преса" разкрива и схемите за крадене на гласове. Изданието посочва, че има няколко начина за осъществяване на злоупотребата още извън избирателната секция.

Приемчик, регионалист, маркетолог, диригент на духов оркестър, сертифициран проверител на измами в САЩ, рапър, хокеист, борец, футболист, баскетболист. Това са само част от интересните професии, които упражняват кандидатите за депутати, показва проверка на "Телеграф".

По повод предстоящите избори "Труд" пише: Апел към нацията да се активизира и хората да излязат да гласуват на парламентарните избори в неделя отправи президентът Росен Плевнелиев. За първи път у нас държавен глава се обръща към народа в навечерието на вот. Речта на Плевнелиев беше излъчена по всички големи телевизии. "Нека докажем, че сме способни сами да решаваме важните за държавата въпроси, нека бъдем активни, като всеки от нас упражни правото си на глас", призова той.

В отговор на въпрос за "Труд" служебният премиер Марин Райков коментира предстоящия вот: "Мисля, че изборният борд, който създадохме, играе своята роля и този тип партньорство и диалог са своеобразен гарант за волята ни за провеждане на честни избори. Най-важното за мен беше, че внесохме известно спокойствие в обществената атмосфера.

Мисля, че хората вече имат усещането, че бяха чути. В известен смисъл социалното напрежение спадна. Протегнахме ръка на най-уязвимите слоеве. Вече всичко е в ръцете на българите! Те трябва да определят кой ще поеме отговорността на управлението в държавата. Нашето правителство направи всичко в рамките на своите правомощия. Естествено, воля за още реформи има и точно поради тази причина се усеща нуждата от работещ парламент и редовно правителство. За мен и министрите ми най-важно беше да покажем, че е възможен един определен стил на общуване с хората.

Затова благодаря и на медиите. Диалогът с тях не винаги е бил лесен, но беше винаги откровен." Райков прави и равносметка на работата на служебния кабинет. "Днес можем спокойно да отчетем, че запазихме фискалната стабилност, уравновесихме резерва, възстановихме спокойствието и доверието на международните финансови институции, които бяха силно притеснени в периода на демонстрациите и след оставката на предишното правителство.

Стартирахме необходимия дълбок анализ на проблемите в българската енергетика. Смятам, че можем вече да говорим за реален граждански контрол върху този сектор. Бяха направени не малко стъпки за изграждане на електронно правителство. Протегнахме ръка към най-уязвимите слоеве на населението", допълва Райков.

"Трябва ни нова кръгла маса за националните приоритети", призовава в интервю за "Сега" Александър Чирков, специалист по кардиохирургия и кардиология. "Трябва да се създаде цяла система, при която и народа да има друга мисловна култура.

Хората, които влизат в политиката, трябва преди това да са доказали в живота, че са постигнали нещо, което е от голяма полза за обществото. Това е най-добрата референция. Политиците не се избират, за да служат на партията. Партията е една група, която представя платформа. Но след това политиците трябва да служат на хората, които са ги избрали", смята професорът. Според него в момента трябва да се направи програмно правителство. "Партийната демокрация ще си функционира, но тези, които влязат в парламента, трябва да се съберат на кръгла маса. И да обсъдят приоритетите, които са актуални сега - социалната политика, здравната политика, средния и малкия бизнес и образованието.

Здравната реформа ще я направим така, че да бъде осигурен и най-бедният, и най-слабият, и най-възрастният, и най-самотният", съветва Чирков. Това може да стане много лесно - "след тази кръгла маса партийните ръководители трябва да предложат най-добрите специалисти да влязат в правителството, като квотитеи м да бъдат съобразно резултатите им на изборите и мандатите, които са спечелили в парламента. И след това министрите трябва да играят ролята на граждански надзор и да служат не на партиите, а на приоритетите, около които те са се обединили на кръглата маса. Ако това стане, Европа ще даде изключително много средства, гарантирам ви го", аргументира се експертът.

Невиждано досега шоу на фойерверки, понародному кьорфишеци, ще обагря нощното небе над Панагюрище от 17 до 19 май, пише на първа страница "Труд". България за първи път в историята е избрана за домакин на световното първенство по фойерверки. То е под надслов "Огън, цвят и фантазия". За състезанието пристигат отбори от Тайланд, Чехия и Словакия, а специален "подгряващ" гост ще бъде националният тим на Германия.

Международна банда киберпрестъпници, сред които и български хакери, източиха от банкомати 45 милиона долара само за няколко часа, анонсира на първа страница "Телеграф". Както разкри прокуратурата на нюйоркския район Бруклин, флашмобът се е провелна два етапа. На 22 декември м.г. били откраднати 5 млн. долара, а на 19 и 20 февруари - цели 40 млн.

"Труд" цитира стряскаща статистика, според която родители изоставят 2200 бебета на година. "Системата за закрила на децата се намира в пълен колапс. Основните причини са нечовешката натовареност на социалните работници и ниското им възнаграждение." За това е алармирал изпълнителният директор на Националната мрежа за деца Георги Богданов. Специалистите по здравни грижи бягат заради условията на труд, подчертава пред "Дума" председателката на БАПЗГ Милка Василева. "Настояваме да се приеме Национална здравна стратегия до 2020 г., която да се основава на исконните човешки права и да съответства на европейските ценности за равен достъп, ефикасност и ефективност на висококачествени медицински услуги и здравни грижи. Настояваме асоциацията да бъде партньор при сключване на Националния рамков договор. В момента здравните грижи са в частта "общи услуги" - при прането, чистенето и пр.",твърди Василева. От бранша настояват и за синхронизиране на демографската картина у нас с нуждите на пациентите. "Става въпрос за създаване на центрове по здравни грижи. Специалистите, работещи в тях, да извършват здравни услуги в дома на пациента,от една страна, а от друга - да осъществяват профилактика и превенция на бременни, деца и рискови и социално слаби групи от населението. Такава мярка е не само финансово изгодна, но е и инвестиция за бъдещето на страната. От една страна се улеснява достъпът на населението до здравни грижи, а от друга - специалистите могат да изпълняват своите автономни функции", категорична е Василева.

България е на последна позиция по усвояване на еврофондовете сред осемте страни от Централна и Източна Европа, членки на ЕС,анонсира "Труд". Към ноември 2012 г. страната е усвоила едва 29 процента от заделените за нея средства в периода 2007-2013 г.

Битовите потребители и бизнесът плащат добавка за зелена енергия, а всъщност вятърните и фотоволтаичните централи работят с намален капацитет от 40 процента от половин месец, съобщава "Труд". За това сигнализираха от Българската фотоволтаична асоциация, според която "корупцията в енергетиката продължава".

Под заглавие "Кооперативи във фейсбук доставят чиста храна" "24 часа" пише: Три са основните хранителни кооператива в България. Те са в Пловдив, София и Варна. Има по-малки групи във Велико Търново, Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Шумен. Мнозина от българите не са чували за съществуването на тези полутайни мрежи за снабдяване с пресни и биологично чисти продукти директно от производителя.

Феновете на "Депеш мод" ще могат да полеят с бира купона на столичния стадион "Локомотив". Сухият режим заради изборите приключва в 20 ч, когато започва концертът, пише под глава "Стандарт". На игрището пивото ще се лее на корем. Първо на сцената ще се качи подгряващото трио F.O.X. Очакванията са Дейв, Мартин и Анди да се появят около 21 ч, като шоуто им ще продължи повече от два часа.

"На 22 май каним нашата публика на четвъртата опера от тетралогията на Вагнер, която искрено вярваме ще се превърне в голямо културно събитие - "Пръстенът на Нибелунга", отбелязва в интервю за "Преса" директорът на Софийската опера Пламен Карталов. По думите му пресъздаването на една от най-трудните опери на Вагнер записва нова страница от творческата й биография. "Всички големи театри в момента правят различни оперина Вагнер. Но малко са тези, са се захванали с "Пръстенът на Нибелунга" - Берлин, Мюнхен, Метрополитен в Ню Йорк, Париж", допълва още Карталов.

С Велко Кънев предлагахме пари на Чочо, за да се лекува, споделя в интервю за "24 часа" актьорът Георги Мамалев. "Чочо винаги е бил някак оптимистично настроен човек. Много е трудно обаче отстрани, независимо че с него се познавахме добре, да вникнеш в душата му и да кажеш какво му е било", казва Мамалев.


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Дайте да изритаме депутатите. Ще се управляваме сами чрез интернет. За какво да им даваме толкова пари като си нагласят законите както им хареса. Оставят си врати за да могат техните фирми да работят на нашия гръб. Толкова неща вместо ние да ги произвеждаме ги внасяме от вън без мито, а едни пари излязат ли от България остават там де се въртят. "На вълка му е дебел врата защото сам си върши работата"
196
0
 
5
 
! Отговори
2,415 лв. Заплата преди 8 години
1.Плюс : -- добавки за трудов стаж 2.Плюс: -- добавки за участие в парлементарни комисии ?Защо добавки , че ще работят в комисйй , Нали това им е работата всеки ден , а те даже не се явяват в парламента ?Значи заплатите могат да си начисляват и стигат и до 5,000 , Ще се занимават със заплатите си , а не с приоритетите и икономиката ! Докато заплатите в 23 области тръгват надолу ! И какво правим ?
195
2
 
1
 
! Отговори
Кой ги дава ? преди 8 години
246. Кой народ им ги дава бе *** ?Ти ли им ги даваш,нали си част от този народ ! Сега всеки пита КОЙ определя заплатите , след като още няма парламент ! Президента ли или Райков ?
194
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основна заплата брутна ли означава. Доста е объркващо, така и не разбрах защо е въведен този объркващ термин "основна". Има брутна и нетна - на едно място чета, че основната е по-близо до нетната, на друго, че била брутната. Ходи разбери, а е важно, защото нетната = брутната - 500 в случая
193
0
 
5
 
! Отговори
благословия преди 8 години
Нито да са живи,нито да са здрави!!!!!!
192
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гадове гадни, на хората премахнаха прослуженото време, орязаха всякакви екстри, намалиха им заплатите, намалиха им отпуските. Как не ги е срам, каква е тази дебилщина и безочие. Господ ще ги съди и ще им даде заслуженото до девето коляно за този тормоз и мизерия над народа.
191
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ СА ЛУДИ ДУПЕТАТИТЕ, ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ТЕЗИ ПАРИ !НАРОДА Е ПОЛУДЯЛ, ЧЕ ИМ ГИ ДАВА....
190
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой казва,че България е бедна страна!!!! Страна ,която дава на един *** близо 30 000 лева доход на година+добавка стаж+доход от участие в разни комисии от които народът един лев полза не е видял не може да се нарича БЕДНА!!!!Беден е народът,който така и не разбра,че"Ум царува,ум робува,ум патки пасе!".БЕДЕН ЛИ СИ ПО УМ,ЩЕ СИ БЕДЕН И ПО ДЖОБ!!!!!
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eто защо работите в България не вървят и е тая тарапана като всички се натискат да стават политици или депутати!Нали да си политик е нематериално призвание и избраниците за депутати трябва да са слуги и 24 часа на разположение на народа, а не само да се облагодетелстват с високите заплати и куп привилегии за сметка на народа и накрая като им изтече мандата,да се изнижат тихомълком без някой да им потърси съдебна отговорност иотчет за измамните и неспазените обещания и голямата лапачка накьорава софра!
188
2
 
7
 
! Отговори
а така преди 8 години
НЕ ЗНАМ ЗА ВАС НО АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ИДВА МИ ДА БЕСЯ НЕ ДА ГЛАСУВАМ
187
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
ХУБАВО КАТО ГИ ИЗБЕРАТ, НО КАКВА РАБОТА ЩЕ СВЪРШАТ?! ИМА НЯКОЙ ОТ ТЯХ, КОИТО САМО ДРЕМЯТ И НИТО ВЕДНЪЖ НЕ СА ВЗЕЛИ ДУМАТА ПОНЕ ГЛАСА ИМ ДА ЧУЕМ. НО СИ УРЕДИХА ДЕЦАТА ДА УЧАТ И ЗАВЪРШАТ В СОФИЯ. УРЕДИХА ГИ С ЖИЛИЩА, КОЛИ, РАБОТА, А ДРУГИТЕ"ПРОШЛЯЦИ" МЕЧКИТЕ ГИ ЯЛИ.ТА ДОРИ И ЛЮБОВНИЦИТЕ СИ ГИ ВЗЕХА ЗА ШОФЬОРИ.ВРЕМЕ БЕШЕ ДА ГИ НАМАЛЯТ НА 100, АМА НАЛИ ВСЕ СА ГЛАДНИ И НАШИ.
186
0
 
2
 
! Отговори
РАБОТЕЩА ЖЕНА преди 8 години
НЕКА ДА ИМ УВЕЛИЧАТ ЗАПЛАТИТЕ, НО ДА ПРЕСТАНАТ В РАБОТНО ВРЕМЕ , ЗА КОЕТО ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТА ДА УЧАСТВУВАТ В РАЗНИТЕ МУ КОМИСИИ-/СИГУРНО 10/ И ОТ ТАМ ОТ ВСЯКА КОМИСИЯ ДА ПОЛУЧАВАТ ПО ОЩЕ 1500-2000 ЛВ.НА МЕН В РАБОТНО ВРЕМЕ НЕ МИ ДАВАТ ТАКА ПАРИ, А ПОЛУЧАВАМ ЗАПЛАТА ЗА 8 РАБОТНИ ЧАСА НА ДЕН. Е ЗА ТОВА Е НАТИСКАНЕТО ДА СИ ДЕПУТАТ , НО НЕ С ЕДНА ,А С 15-16 ЗАПЛАТИ ЗА МЕСЕЦ.
185
0
 
3
 
! Отговори
кой преди 8 години
народ гладува,тоя дето си счупи краката да ходи по гърция,турция и къде ли не попразниите,народа дето е въшлив с имоти-къщи,земи,гори,дето ще пръсне банките от спестяванията си,хаха толкова си жалък,че чак не си смешен
184
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледайте в момента ТВ7 акция на прокуратурата печатница на ГЕРБ печата 350000 фалшиви бюлетини и скандала е голям
183
1
 
4
 
! Отговори
баба преди 8 години
Немат наядане!
182
1
 
9
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Залупеняците от предишния парламент казваха, че не може да се вдигат заплатите на хората, защото е ниска производителността на труда...Питам : С колко процента се увеличи производителността на БЪДЕЩИЯ парламент, та се увеличиха доходите им ??? Е, и затова на народа му писна и ще става един Господ знае какво, след изборите....
181
1
 
2
 
! Отговори
violet.damyanova преди 8 години
eeee,aide stiga ,be DANO DA vi PRISEDNAT TEZI ZAPLATI!!!!!
180
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Дами и господа ходете на гласувате, но на белютините не зачерквайте нищо, а просто на пишете какво мислите и какво искате, всеки има право на мнение. България потъва и продъ;жава на долу, тези дето сега идват са още по гладни и долни от тези дето бяха. НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!!!! НА ПИШЕТЕ ВЪРХУ БЮЛЕТИНИТЕ КАКВО МИСЛИТЕ И КАКВО ИСКАТЕ... НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ НИЕ СМЕ ПОВЕЧЕ И ПО СИЛНИ!
179
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Абе кой вдигна заплатите в 12 без 5,?Май забравихте,че там сами си определиха повишението през м.февруари,а я си спомнете кое правителство управляваше все още тогава,а също и как предвидливо увеличиха и пенсиите от 1 април.А и,ако си спомните кой избяга като плъх от отговорност браво ще ви кажа.
178
1
 
13
 
! Отговори
не така преди 8 години
Какво увеличение с 200 лв,бе? Купуваме им пухените завивки,сменяме им мебелите през 4 год,возят се на служебни коли и обикалят света по няколко пъти на нащшгръб,тоалетната им хартия плащаме,апартаментите им са без пари,кИфтетата им евтини,някой питал ли ни е нас-народа дали сме съгласни с многото екстри на тия хрантутници.Аз-данъкоплатецът не искам да вземат по4-5-хилядарки,да им плащам всички разходи,а тия да ходят само на клетвата си на работа, а в това време да правят гешефти.Не ги искам тия