Политиците да не се състезават по популизъм за реформите

Радан Кънев: Партизираната администрация пречи на бизнеса
Обновена: 20 яну 2015 14:02 | 20 яну 2015 11:08, Веселина Йорданова
17
Политиците да не се състезават по популизъм за реформите
Снимка: БТА

За съдебната, административната и пенсионната реформа политиците да не се конкурират на терена на популизма, призова съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев на Деветата среща на бизнеса с правителството.

Още по темата
Пред фирмите и коалиционните си партньори от ГЕРБ Кънев очерта картина на демографски срив у нас, непрекъснато влошаващ се здравен и социален статус на населението, трайна финансова безпътица, „разтваряне на ножицата“ между хората, родени в образовани семейства в големи градове, и тези в малки градове, родени в необразовани семейства.

Трябва да преодолеем дефицитите в пенсионната система, иначе не можем да финансираме необходимите реформи, подчерта той. По думите му трайният провал на върховенството на закона отблъсква стратегическите инвеститори.

Кънев акцентира и на лошата администрация като проблем за растежа на икономиката. По думите му, ако за големите инвеститори и за чуждестранните партньори проблемът се казва корупция на високо ниво, липса на върховенство на закона, то за малкия бизнес той се нарича лоша и партизирана администрация.

Според него се създава трайна верига от зависимости и докато администрацията е „партийна“, тя няма да е обърната към хората.

Радан Кънев обаче внесе и доза оптимизъм, като заяви, че трябва да се съсредоточим върху причините, защото „къща се гради от основите“.

Той подчерта още, че в едно общество, ако на края не стои „тоягата на закона“, и най-добрите системи ще се корумпират.

Съпредседателят на РБ даде рецепта за изход от ситуацията - всички български политици да играят кооперативна игра за реформите и допълни, че ако това се случи, могат да извлекат големи дивиденти.

Кънев каза, че това до момента не е направено, затова тези, които обещават пенсии по 1000 лева, печелят гласове на избори, визирайки „Атака“.

Той посочи, че ако всеки играе самостоятелно, все по-малко хора ще гласуват, властта ще трябва все повече да рекетира бизнеса и ще продължаваме да „копаем дъното“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоягата на закона e в ръцете на мафията т.н. "съд" и се използва поръчково. Тази "кошница с отровни ябълки" ако не се изхвърли и замени с читави, нищо добро не чака България! В общи линии няколоко месеца още и ще стане ясно изобщо ще я свършат ли таз работа или само с празни приказки ще ни занимават!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не иска да си цапа ръцете с Костов. Но сега се берат плодовете от дейността му. Пенсионната реформа наложена от екипа на този корифей се оказа бомба със закъснител само 15 години след старта й. Чий екип наложи схемата болници-търговски дружества? Сега сърбаме попарата на тази костовашка схема. Да не се закачаме за продажби за по един долар или по 100000 $, с които се действаще като ликвидационни съвети. Да стои в лабораторията. Като гледам Кънев и кадровата костовашка политика даде фира.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове ми като сте гласували за него къде сте гледали То верно, че вас да ви излъжеш мноно акъл не трябва, но все пак Както винаги след гласуването, ама ко стана...
8
4
 
8
 
! Отговори
БГ преди 9 години
От човек като Радан,който си лъже избирателите,нищо добро не можеш да очакваш!Всичко е обикновенно интересчийство и нищо повече!
7
3
 
3
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Наредили ви телета да се пъчат, а вие си мислите, че щом се пъчат значи не са телета!Ха-ха-ха... Маймуни :)))))))))
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, че как? Вие сте номер едно по реформи, не сме забривил как Костов реформира България
5
5
 
8
 
! Отговори
сс преди 9 години
Радан Кънев ме кефи, браво!
4
9
 
6
 
! Отговори
БГ преди 9 години
РБ си излъга избирателите и се лепна за ГЕРБ като гербова марка!
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рамазанчо ходи да го лапкаш на Мутрата - само излъга избирателите си, да се намърдете с оня наркоман на постчета.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да е това правителство е в пъти по добро от предишното на Орешарски .
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Политиците да не се състезават по популизъм за реформите"Изглежда капацитетът на самозванците - политици е толкова. Стигат само до популизъм, че е по-лесно. За повече трябват дуги работи.