ДКЕВР плаши със солена глоба при нарушения в сметките за ток

Замириса ни на глоби. Явно е, че с добро не става, заяви Делян Добрев
Обновена: 27 яну 2015 14:03 | 27 яну 2015 10:18, Камелия Цветанова
72
ДКЕВР плаши със солена глоба при нарушения в сметките за ток
Снимка: Булфото, архив

От 20 000 лв. до 1 млн. лв. е глобата, която може да отнесе „Енерго - Про“ заради двете сметки за ток с една дата за плащане, които получиха 61 хиляди от клиентите на дружеството.

Още по темата
„Има ли нарушения, ще има глоби”, категоричен бе инж. Илиян Илиев от ДКЕВР по Нова телевизия.

Според него явно има нарушения на договорите с абонатите, което не е маловажно.

„Вчера пуснахме заповеди не само за проверка на "Енерго - Про, а и на ЧЕЗ и EVN. Пуснахме писмата с исканата от нас информация. Тя ще постъпи в комисията до края на днешния ден. Ще искаме графиците, по които са отчитани, за да разберем как са отчитани и реално отчетените”, обяви той.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ пък се обяви за по-солени санкции, като минималният размер на глобата да е 200 000 лева.

„Хубавото е, че това не е масов случай както през 2012 година. Замириса ни на глоби. Явно е, че с добро не става. Трябва да направим така, че глобите да са толкова високи, че да действат превантивно. Не може заради това, че някой не може да си организира инкасаторите, цялата държава да се занимава с това конкретно ЕРП. В случая става въпрос точно за това – някой не може да си организира инкасаторите да проверяват по време на празниците”, коментира той по Нова телевизия, но изключи вероятността да са сбъркани показанията, посочени от електромерите.

Добрев смята, че в случая с „Енерго - Про“ става въпрос за небрежност и безхаберие.

„Как успяха другите две ЕРП-та да се справят и към 31 декември да отчетат електромерите, а „Енерго - Про“ не успя“, коментира депутатът.

Той обясни, че формално дружеството е спазило изискванията на наредбата, като са отчетени в рамките на месеца веднъж показанията на електромерите и след това е направено второ засичане.

Според него обаче проблемът е в това, че те са слели двете фактури и изискват плащане в един краен срок, което прави тази фактура два пъти по-голяма, отколкото трябва да бъде, макар че е малко вероятно да има грешка в показанията.

„Възможно е да има много малък брой такива случаи. Но всяко едно от ЕРП-тата приема оплаквания в тази посока”, добави той.

Делян Добрев отказа да прогнозира дали ще има промяна в цената на електроенергията.

„Смятам, че политиците не трябва да говорят за цената на тока. Това е работа на регулатора, той трябва да изчислява колко да струва токът, колко да плащаме ние. В противен случай се трупат едни дефицити, както миналата година се намали токът с 5% и се създаде дефицит от 600 млн. лв. Това са следствията от политическите поръчки. Това, което трябва да направим сега, е да свием този дефицит, за да не бъде платен отново от всички нас с увеличение цената на тока”, добави още председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев.

„В момента увеличението на цената на тока не е на дневен ред на ДКЕВР. Нито са подадени искания от ЕРП-тата, нито от НЕК. Сега даваме само указания. Дали цената ще се повиши, или понижи, това е въпрос на анализи. А анализите започват, след като се подадат заявленията”, коментира от своя страна Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
7
 
! Отговори
Архимед преди 9 години
Ау още един каза: Еврика......
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
знаем я тая комисия ..от дълги години работи за чужди държави,а това с глобата е прах в очите ни.
42
5
 
3
 
! Отговори
nedevbs преди 9 години
Мамят ни с електромерите.Както ги отчетат дистанционно, така и ги манипулират дистанционно.Сега преди проверките ще ги оправят за да отчитат нормално.Никой друг освен ЕРП не може да ги манипулира дистанционно.Те затова измислиха такива електромера и ни ги сложиха, за да могат да ни лъжат както си искат.Знам със сигурност, че има програми качени на компютри с които може да се влиза в програмата на електромера и да се манипулира както си искаш.За съжаление не мога да се добера до такава.
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne e za 20 dena a za 52 i smetkite sa dvoini moqta ednata e 108 do 09.01.2015 a drugata e zase4ena do 19 na suma ot 104 lv ob6to 212 lv e cqlata smetka,no nikoi ne moje da go razbere dokato ne go izspita na sobstven grab ;((((((((((((
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво плачете бе, кой ви избра ББ и служебното правителство, което увеличи цената на тока - да не съм аз.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле тука е пълно с дилетанти, които грам хабер си нямат от енергетика. Сменявам сайта. Това е като дестска градина за ромчета.
38
4
 
9
 
! Отговори
Тати преди 9 години
Какво ме радва,след като сметката ми е 45 лв. повече от предишния месец.Глобите няма да ми върнат парите, а ще отидат за рязане на лентички.
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който не иска да плаща двойни сметки да си декларира сам показанията по телефона. Правя го от години и нямам никакви проблеми. Ама и това ви мързи да направите. А пък не е сигурно дали си знаете и кой точно ви е електромера. Ама да плювате можете. Там сте царе.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не лаете против цената на бензина, на парното, на газта, на хляма, на сиренето, на месото.Защо, а платени гербаждии. Защо протестирате само срещу цената на тока.Май ви е страх, че пак ще си ходите под обстрел с камъни.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българинът заслужено е най-беден, най-нещастен и най-презрян, защото е най-глупавият и *** не само в Европа, а в целия свят. Може би и в цялата галактика.Абослютно си заслужва съдбата.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЮЖЕН ПОТОК !Заради еврейските наколенкаджии Тиквата и Плевела, България губи по 340 млн годишно само от транзитни такси. Ако тези пари влязат в България, токът на българина може да стане отново 2 стотинки като навремето.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хем няма нарушение на правилата, хем мирише на санкции. Предлагам за един грешно отчетен да се обесва инкасатора, защото явно само той греши в тая безгрешна държава. Тоя ДД е голям ***, обаче е с власт, както и много други...
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малък бизнес, Добрев е утвърдил такса в таксата ти за достъп за неупотребявана енергия, защото знае добре, че не може да я сложи легално във фактурата ти, поради директива на ЕС (със законова сила за България), че се заплаща само реално количество потребена енергия. ЕРП-то не взима нищо от тази такса. Това е държавна такса и я прибира правителството. Питай къде са ти парите в Министерство на енергетиката, не ЕРП-то ти. Не че във фактурата ти няма поне 2 разхода за енергия, която не си употребявал, както ги има и при битовите клиенти. Можеш да го съдиш пред ЕК директно. Очаквай такса за
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Токът ве България е най-евтиният в цяла Европа. Просто такива ниски цени като 9 евроцента за Киловат. Няма никъде. В Европа средната цена на киловат е между 20 и 34 евроцента.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българинът е толкова ***, че не може да си провери двете тарифи на електромера, което е елементарно и да ги сравни с фактурата. Правя го от години и няма никакви разминавания. За това, че токът е скъп, а доходите ниски - най-малко виновни са ЕРП-тата.Те само отчитат и поддържат мрежата. Освен това за тях отиват на 100 лв сметка вече само 67 стотинки.Защо не питате къде отивт другите ви пари и колко доставчици за накичени по веригата, докато токът стигне от производител до ЕРП.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само след няколко дни електромерите ще бъдат подменени с по-умни и тогава всичко ше е на една сметка поне пет месеца.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
/Нямам нищо общо с ЕРП/Защо плюете по тях, погледнете си сметките, за ЕРП отиват 2 стотинки от цената, а всичко друго- в НЕК и държавата.Прочетете малко,недейте като насъскани кучета да лаете в грешната посока.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не искате да плащате доставката на ел.енергия, купете си генератор или си носете тока с кофи от Козлодуй. В Банкя могат да ви дадат ако си нямате.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, не мога да разбера - този ток нали все пак е изконсумиран. Какво значи надписване на сметката ?Ами във Франция, където живях 7 години, отчета на електроенергията се осъществява веднъж годишно и сметката се изравнява. Ако си под нея, за следващата отчетна година ти намаляват месечните киловати, съобразно предходния отчет.Толкова ли е сложно да му се не види !
25
2
 
6
 
! Отговори
Eмил преди 9 години
Ами, има свободен пазар, и то за всеки. Пробвайте там.