Без изненада: Вучков подаде оставка и като депутат

Едва четирима народни представители бяха против
Обновена: 12 мар 2015 09:19 | 12 мар 2015 09:18, Камелия Цветанова
22
Без изненада: Вучков подаде оставка и като депутат
Снимка: архив Булфото

След като се отказа от министерския пост, Веселин Вучков подаде оставка и като народен представител с желание правомощията му да бъдат прекратени предсрочно.

Парламентът прекрати правомощията му като депутат с гласовете на 130 депутати, 4 бяха против, а 9 се въздържаха.

Вучков вече обяви, че ще се върне към преподавателската си дейност.

Както Dnes.bg писа, Вучков се оттегли като вътрешен министър в сряда, 4 март, след като се оказа, че Министерският съвет няма да подкрепи предложението му да започнат процедури по смяната на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и на ДАТО.

Като мотиви за решението си Веселин Вучков посочи недоверието на премиера Бойко Борисов в него и съпротивата му срещу смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефовете на ДАНС Владимир Писанчев и на Държавната агенция „Технически операции“ Цветан Китов.

Основният му аргумент беше правно становище на Министерския съвет, според което Лазаров не може да бъде сменен въпреки влезлите в сила промени в Закона за МВР, според които отново президентът ще назначава главния секретар, защото заема мандатна длъжност.

Оставката на Вучков съвпадна с посещението на шефа на ФБР Джеймс Коми в София. Тя беше приета веднага от премиера Борисов, който пък се оплака, че му въртят „ченгеджийски номера“ и го държат „за шлифера“.

По-късно той номинира за поста вицепремиера Румяна Бъчварова, която вчера беше избрана от парламента за нов вътрешен министър.

От вчера и Лазаров и Писанчев са освободени от постовете си, след като подадоха оставки в петък по искане на премиера.

С указ на президента Росен Плевнелиев в сряда за главен секретар на МВР беше назначен Георги Костов, а Писанчев беше освободен от поста шеф на ДАНС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
visok skok преди 9 години
bravo Vuchkov! zak-zak! sposobnite hora se radvat da rabotiat i da upotrebiavat vremeto si racionalno, a ne da razpavat sekundite, minutite, chasovete i da prahosvat vremeto bez smisal.:-) ostavash v sarcata na bulgarite i v aleata na bg majkata slava, Vuchkov. :-)
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вучков е типичен дезертьор. Обиден бил на началника си, Борисов? Много от подчинените до сега може да са били обидени, несъгласни с Вучковите действия, примерно. Несъгласни с негови заповеди. Ако те, хората под пагон, а Вучков също е под пагон, започнат да си дават служебните карти и оръжието - оставките? Служител, под пагон, не трябва да умува върху задачите, а да мисли как по-добре да ги изпълни.
12
1
 
4
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЧОВЕКА КАТО Е ВИДЯЛ КАКВО СЕ ВИХРИ В МИНИСТЕРСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА НЕ Е МОЖАЛ ДА ИЗДЪРЖИ. ЯВНО ТОЙ Е ОТ ЕДИНИЦИТЕ СРЕД СТАДОТО ВЪЛЦИ. СИГУРНО Е ДОСТА РАЗОЧАРОВАН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО И ПО-ДОБРЕ ДА СЕ МАХА, ЧЕ ТОКУ ВИЖ ГО ВКАРАЛИ В ИГРАТА БЕЗ ДА Е СЪГЛАСЕН.
11
1
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
До този момент си мислех ,че такива хора са изчезнал вид у нас.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво брато! С безмозъчния тиквун не може да се работи. След операцията на коляното му е изтекъл и костния мозък. Превръща държавата в бащиния.
9
0
 
18
 
! Отговори
има достойнство преди 9 години
Човек с достойнство,не като отцепващите се от партиите-носители депутати,които са се вкопчили в големите заплати със зъби и нокти и като Анка Баракова творят глупост след глупост,гаф след гаф,но със самодоволната усмивка на вечни ***
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми сеа? Царевица ли ще копае горкичкия?
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най добре ще е всичките да си подадът оставката видяхме ги какво могат за какво да дремят в парламента
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се маxа по-скоро от тая ***.
5
2
 
16
 
! Отговори
:) преди 9 години
В ГЕРБ изобщо няма диктатура :) НЕ ! Е, не е позволено да имаш виждания, различни от тези на цар Тиквун... но това са подробности.Когато цар Тиквун каже, че черното е бяло, цялата му мафийка и загубените му фенчета го подтвърждават. Който не е съгласен, свършва като Вучков.
4
5
 
35
 
! Отговори
Pilot преди 9 години
Един доблестен политик да има и веднага му видяха сметката !!! Бойко даже не искам да го коментирам,, *** човек с голямо его и без никакво образувание !!! Егати и изказа , фанете ме за шлифера......., не ви ли напомня за един футболист със супата ;)
3
3
 
42
 
! Отговори
художника преди 9 години
Един достоен човек!Не знам, колко е кадърен, но поне се оттегли с достойнство, а не като Бисеров!!!
2
4
 
35
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Боко иска пионки а не мислещи хора на постовете
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преподавател, но не в БГ. Сто на сто ще избяга от тази *** наречена от някои Република!