Нов дебат: Да се отмени ли отработването по празниците?

В работна събота Околовръстното по обед е задръстено, казва депутат
Обновена: 25 мар 2015 07:10 | 25 мар 2015 07:00, Вера К. Александрова
121
Нов дебат: Да се отмени ли отработването по празниците?
Снимка: архив БТА

Държавата да не посочва съботно отработване заради сливания на почивни дни около празници. Такава идея предложи за обсъждане преди ден шефът на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, пише „24 часа”.

“Излезте в събота следобед на околовръстното шосе и ще видите, че то вече е задръстено. В същото време хората, които стоят по работните места в събота, чакат някой да им звънне и да свършат някаква работа. В държавни учреждения обикновено оставят дежурни, които да пазят територията. Полза няма и това е ясно на всички”, обясни идеята си Кънев.

Депутатът има и други аргументи.

Отработване в събота заради сливания на празнични дни реално има само в четири европейски държави - Унгария, Латвия, Румъния и България. С тази разлика, че в нито една от тях, извън България, правителството не се занимава със сливанията. Това си е работа на съответния работодател - дали това е корпоративна структура, или е държавата в лицето на съответния премиер или канцлер.

Работникът има право да откаже на работодателя, ако той е преценил да се работи, или не. Ако работникът прецени, че иска да почива между празниците, той просто си пуска ден или два отпуск, а работодателят няма право да му откаже.

Категорично зад идеята се обяви вчера пред “24 часа” бившият вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева.

“Аз съм против държавата да решава кои празници и как да се слеят, а след това да се отработват в събота”, заяви Шулева. Тя прогнозира, че ще има съпротива срещу такава мярка, тъй като тя също е опитала да промени режима.

“Успях да направя първата стъпка - правителството да обявява кои празнични дни се сливат и кога се отработват в началото на всяка година, а не месец по месец, за да могат и бизнесът, и хората да си планират работата и почивките”, каза бившият министър. Шулева е категорична, че отработването не е ефективно, особено днес, когато всички български институции и много компании комуникират с партньори от други държави, които в събота почиват.

Междинни почивки заради сливания на празници нарушават следващия пълноценен уикенд, който от два дни, става един, смята Шулева. Тя каза още, че отпадането на задължителния график за отпуските, които трябва да прави всяка фирма, е предварително условие, за да се реши и проблемът с отработванията.

Данните от специален анализ, с който “24 часа” се запозна, показват, че практиката на отработването в ЕС почти липсва. В повечето европейски държави, когато се почива в дни между официални празници “паузата” се приспада от годишния отпуск на хората.

Държавата не се намесва да дава почивни дни, за да слее официални празници с уикенди.

Това зависи от съответния работодател - ако той реши да обяви междинни дни за почивни и това да се отнася за всички служители, пак негова е преценката това да бъде за сметка на годишния платен отпуск. Най-често подобна клауза е записана в колективните трудови договори.
 


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Голфо преди 6 години
Последната събота, която се отработваше ходих до КАТ-Перник и пичовете си бяха сложили бележка, че ще работят до 12 :(Чиновниците масово си тръгват по-рано като се отработва!
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм за! Да се сливат празници с почивни дни, но няма смисъл да се отработва. Голяма работа един два дни в годината по-малко работа.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в Германия. Тук такива сливания и след това отработвания няма. Когато се падне празника - тогава се почива. Ако някой иска да слива празник с почивни дни, може да си вземе отпуска.
67
1
 
11
 
! Отговори
maskara преди 6 години
Ами ако работодателя е държавата? За лекари, полиция, учители кой ще решава? Ъм?Но наистина е пълна загуба на време това отработване - направо ленински съботник. Да си пусне човек отпуска, да си почине, да си изпразнува, а не после да му излиза през носа с някоя 6 дневна работна седмица.
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сливането на празници е добро, но отработването в събота е тотална загуба, а и хората после стават силно изнервени.
65
9
 
7
 
! Отговори
антисоциално преди 6 години
БСП го предлага, за да създава хаос и възможност за своеволия на работодателите.
64
6
 
7
 
! Отговори
защо ? преди 6 години
това е анти-социална мярка. Ще ти намалят или заплатата, или отпуската, и то без да можеш нещо да направиш.Защо ли БСП я предлага ?
63
1
 
5
 
! Отговори
ivan преди 6 години
ako shte otrabotva da ne gi davat pochivnite dni
62
10
 
5
 
! Отговори
Работар преди 6 години
Да се отработва много ясно.Надника ми е 100лв!Ако не се отработва какво става?ЗАплатата ми намалява със 100лв?Ами не съм съгласен!
61
2
 
13
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 6 години
ДА СЕ ЗАБРАНИ ГЛАСУВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАЖДАНИ, ЖИВЕЕЩИ И РАБОТЕЩИ В ЧУЖБИНА, В ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ! ТОВА Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ! ТЕ НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ НА ТАЯ ДЪРЖАВА / чл. 60 ал. 1/ С КАКВО ПРАВО ИЗБИРАТ ХОРАТА, КОИТО ЩЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ СМЪКНАТИ ОТ МОЯ ГРЪБ? ЗАЩО ИМА чл17 ал.4 и чл33 ал1 ЩОМ НЕ МОГА ДА СИ ЗАЩИТЯ ДОМА СЪС ВСЯКАКВИ СРЕДСТВА И НАЧИНИ? АКО КОНСТИТУЦИЯТА Е НЯКЪКЪВ *** ПРОСТО Я ПРЕМАХНЕТЕ! НЕ ДЕМАГОГСТВАЙТЕ, ГДА ПОЛИТИЦИ!
60
1
 
6
 
! Отговори
gtf преди 6 години
няма ли по-важни проблеми за решаване, демография, просперитет, привличане на качествени инвестиции, реформи в образование, здравеопазване, администрация и т.н.са чакам поредният път, когато ще се дебатира да се пуши ли за закрито...
59
0
 
17
 
! Отговори
Минчо преди 6 години
В събота всичко е мижи да те лажем. Или ще дават празниците като празници, или да не сливат туй с онуй.
58
2
 
25
 
! Отговори
опаа преди 6 години
Вие не сте в час бе,шушони!Кви фирми,кви 5 лв!?Тук става дума за ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ,за тяхната далавера става дума!Частния бизнес е съвсем друга бира,там бачкаш и почиваш когато ти кажат,държавата няма думата!
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия оправиха България та взеха да се занимават с глупости , кога ще върнете парите на хората от КТБ , и за какво похарчихте милиардине
56
0
 
18
 
! Отговори
9 преди 6 години
Слънце,хубаво време,усмихнати хора по улиците,доволни от живота,пари в джоба,заведенията пълни!Оп,извинявам се,то не беше в България това!
55
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
без сливане и категорично да бъде отменено, няма по голяма идиотщина от отработване в събота
54
0
 
12
 
! Отговори
KK преди 6 години
До JJВсъщност зимното време е истинското, т.е. лятното се прави с цел икономии, уж
53
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да се отмени.Натоварва и хората и търпим икономически загуби.Всички знаем,че основната идея е държавните служители да хукнат за няколко дни до Гърция.Но всички останали понасяме тежестта на безкрайните почивни и отработващи се дни.
52
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Абсолютно съм против сливане на празниците с последващо отработване в някоя събота. Първо, ако си бил на работа във въпросния ден, който в последствие се отработва /има такива случаи, особено в държавната администрация/ се получава двойно заработване. Второ, работиш в събота, но ти пускат заповед да си до 15.00 ч. да речем, ее, какъв е смисъла да отида на работа до обяд - да направим нещо проформа. Пълен абсурд! Твърдо ЗА премахването на тази порочна практика.
51
0
 
16
 
! Отговори
МАрия преди 6 години
Против сливане и след това отработване!