Реформаторите песимисти за търговските вериги

Може вместо да бъдат изписани вежди, да бъдат избодени, смятат те
Обновена: 30 апр 2015 11:20 | 30 апр 2015 11:18, Камелия Цветанова
6
Реформаторите песимисти за търговските вериги
Мартин Димитров. Снимка: Булфото

Реформаторите се оказаха песимисти дали наистина промените, приети от парламента на първо четене в т.нар Закон за търговските вериги, ще защитят българските производители.

Измененията в закона за конкуренцията, с които бяха орязани привилегиите на големите търговски вериги спрямо българските производители, бяха внесени от БСП и получиха подкрепата на депутатите от всички групи в Народното събрание. Единствено ГЕРБ и Реформаторите гласуваха предимно против, но сред техните депутати имаше и такива, гласували „за“ и „против“.

Още по темата

Реформаторът Мартин Димитров обясни, че са дали някой друг глас в подкрепа на промените, защото като цяло идеята е добра, но всичко зависи от детайлите.

"Всичко зависи от предложенията, които ще бъдат направени преди второ четене. В сегашния му вид аз съм песимист, че законът ще бъде успешен“, коментира той. Опасенията на Димитров са заради сегашния състав на КЗК, която той критикува многократно, както и заради обстоятелствата, че веригите сами ще определят някои параметри в договорите си.

"Така че може да се окаже, че вместо да бъдат изписани вежди, ще бъдат избодени очи“, обобщи той.

Поправката в закона беше приета от миналия парламент, но тогава президентът Росен Плевнелиев й наложи вето. Тя така и не влезе в сила заради оставката, подадена от кабинета на Пламен Орешарски.

С приетите на първо четене днес текстове се изравняват условията между българските производители и търговските вериги.

"В момента има нелоялни практики, които изкривяват свободната пазарна цена“, обясни соцдепутатката Корнелия Нинова, която е един от вносителите.

Тя припомни, че големите вериги налагат такси на българските производители, срещу които не се предоставят услуги. Пословична е таксата „рожден ден“ - от производителите се взима такса за това, че веригата има рожден ден.

Друга привилегия, която две от големите вериги са наложили, е да не плащат на българските производители по шест месеца. Законът забранява плащането да закъснява повече от 60 дни.

Ако новите текстове, приети на първо четене днес, бъдат одобрени и на второ, нелоялните практики трябва да отпаднат.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помислих, че тези деформатори майй са се реформирали с лекарства и лечение и ще гласуват полезни закони. Грешка.
5
1
 
2
 
! Отговори
Дякон преди 6 години
Оптимисти, песимисти... Не се ли награбихте достатъчно. Нагли сте
4
1
 
3
 
! Отговори
Асеновец преди 6 години
Е нали са оптимисти за набъбването на банковите им сметки. Трябва и за нещо да са песимисти
3
1
 
2
 
! Отговори
internetlumpen преди 6 години
Ефектни хълцания по адрес на кривия космос, който спъва устрема на реформаторската ракета.
2
1
 
6
 
! Отговори
Ред арми преди 6 години
Реформаторите песимисти за търговските вериги... А ние сме песимисти за това дето ни докарахте да мизерстваме. Уяли се с власт нещастници
1
5
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
"Може вместо да бъдат изписани вежди, да бъдат избодени"Не бях чувал за избодени вежди ! :)Иначе на деформаторите вяра нямам. Това са едни слуги на чужди господари, за които, колкото по-зле е българина, толкова по-добре.