300 000 руснаци с имоти у нас за $4-5 млрд.

Руски зам.-министър: BG има сили да се "бори" за повече руски туристи
29 яну 2016 10:44, Елка Василева
65
300 000 руснаци с имоти у нас за $4-5 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Обемът на руските инвестиции в българската икономика към края на 2015 г. възлиза на около 1,9 млрд. евро. Около 300 000 руснаци според ориентировъчни експертни оценки са вложили в български имоти не по-малко от 4-5 млрд. щатски долара.

Това коментира пред "Стандарт" първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов. Той участва в 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Герасимов дава за пример инвестицията на "Лукойл" в нефтохимическия комбинат в Бургас в пуснатата през 2015 г. нова инсталация за преработка на тежки отпадъци, която е на стойност 1,5 млрд. долара.

"За инвеститорите привлекателни са още енергетиката, селското стопанство, туризмът, финансовият сектор, инфраструктурните проекти, телекомуникациите и строителство. От особен интерес за нас е подготвената от българските ни партньори информация за нови инвестиционни възможности, появили се след създаването в България на индустриални зони, управлявани от Национална компания "Индустриални зони" АД", казва Герасимов.

На въпрос как гледа Русия на възможността за доставки на природен газ по дъното на Черно море до бъдещия газов хъб "Балкан" до Варна той казва: "Българската идея за създаване на газоразпределителен център в района на Варна е известна на ръководството на нашите ресорни ведомства и компании. Русия може да я разгледа само след предметен и основателен анализ на въпроса и документалното му оформяне, което ще носи задължаващ характер за страните".

В сферата на атомната енергетика двете страни успешно си сътрудничат в продължаването на сроковете на експлоатацията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". България продължава да получава от Русия свежо ядрено гориво. Държавната корпорация Росатом съдейства за извеждане от експлоатация на спрените 1-4 блокове на АЕЦ "Козлодуй", отбелязва той.

След заседанието на Междуправителствената комисия между консорциума, в който влизат "Русатом Сервис" и "Риск Инженеринг", и АЕЦ "Козлодуй" беше подписан договор за дейности за удължаване срока на експлоатация на 6-и блок на атомната централа, отчита Герасимов.

Що се касае до прекратения през 2012 г. съвместен с Русия проект за изграждане на АЕЦ "Белене", той припомня, че международните арбитражни органи продължават разглеждането на иска на ЗАО "Атомстройекспорт" срещу Националната електрическа компания (НЕК) в размер на 1 млрд. евро.

„Въпреки известно намаляване на руския туристически поток за България през 2015 г. (през деветте месеца на миналата година броят на нашите туристи е намалял с 26% до 460 хил. души), вашата страна има доста сили да се "бори" за съществено повече руснаци в курортите си, особено с оглед на известни проблеми, възникнали в Русия към дестинациите Турция и Египет“, казва Герасимов. Той отбелязва, че са повишени изискванията към безопасността за руските туристи.

"Надявам се, че заедно ще успеем да пречупим отбелязаните негативни тенденции и през 2016 г. ще постигнем възстановяване на обемите на туристическия поток", казва още  Герасимов.

По темата за експорта той коментира, че България изнася за Русия основно медикаменти, автомобилни части, изделия на машиностроенето, нефтени масла, вина, козметични изделия. Делът на тези стоки към момента е около 40% от износа.

Потенциал за по-нататъшното му увеличаване има в областта на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, в електрониката, подемно-транспортната техника, мъжката и дамската конфекция, металообработващата техника, електрическите двигатели и генератори, керамичните покрития и емайлираните облицовъчни материали, санитарното оборудване.

„От пролетта на 2014 г. в руско-българската търговия се появи тенденция към понижаване, която се запази и през 2015 г. През първите 10 месеца на 2015 г. износът на български стоки за Русия се намали с 31,6% до 380 млн. щатски долара. Затова преодоляването на негативните тенденции в търговията между двете страни и коригирането на дисбаланса (през 2015 г. отрицателното за България салдо е 1,1 млрд. долара) станаха една от централните теми в преговорите“, коментира още Герасимов дебатите по време на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип новината е хубава.Свежи инвестиции никой не отказва.По-важният въпрос обаче е, колко трябва да е гадно в Русия, за да се изнасят така масово в...България???? :)
36
0
 
2
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ДОБРЕ СЛЕД КАТО СТЕ ИЗЧИСЛИЛИ РУСКИТЕ ИМОТИ,НЕ ЗНАМ ТОЧНО КАК,ЕДНО КЪМ КЕСИМ.НО ИЗЧИСЛЕТЕ КОЛКО ДЖАМИИ ИМА И КОЛКО ТУРСКИ ИМОТИ И ЗЕМЯ Е ПРОДАДЕНА НА ТУРСКИ ФИРМИ И НА ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА.ЩЕ СЕ ХВАНЕТЕ ЗА ГЛАВИТЕ.АМА НЕ СМЕЕТЕ ДА ИЗЧИСЛЯВАТЕ ТЕЗИ НЕЩА,ЩОТО НАРОДА ЩЕ СКОЧИ.ПРАВИТЕ СИ ВЯТЪРНИ МЕЛНИЦИ И СИ ВЯРВАЙТЕСЛЕД КАТО ЗАТРИХТЕ ПЕЧЕЛИВШИ ПРОЕКТИ,СЕГА ТЪРСИТЕ ОТ УМРЯЛ ПИСМО.
35
0
 
1
 
! Отговори
НЦВ преди 8 години
Българинът има достатъчно много сила и малко алъл, за да си навре главата във всеки хомот, който му се изпречи. Вервайте!
34
3
 
9
 
! Отговори
мдааааа преди 8 години
а колко са инвестициите от " братския " американски народ ???5 долара ??? или ...... оооооо забравих - дойдоха купуха ТЕц-ове за жълти стинки , а ни продават киловат по левче , ииииииии ни крадат златцето , и всикчо останало , което може да носи кинти ни крадат
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нужни са ни повече руснаци, а не арабска и*змет.
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
руснаците са окупатори и постоянно не им стига това което имат
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре дошли, братя! Дано да дойдат още много и да останат тук. Живеят си мирно и тихо, спазват законите, имаме една религия, една кръв, един език.
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези имоти трябва да бъдат одържавени като компенсация на откраднатото злато ,26 тона от бнб по време на съветската окупация
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците идващи в България,просто искат едно коректно отношение(най-малкото да не ги гледаме само,като дойни крави) и си живеят съвсем нормално с нашите правила,даже желаят България да се европеизира доста повече от сега,не знам,,доктора",къде видя заплаха,освен,ако мечтата му не е България да се турцизира
28
16
 
11
 
! Отговори
доктора преди 8 години
Ето ги истинските колонизатори - 300 хиляди руснаци с имоти в България. Когато станат повече от 500 хиляди, очаквайте да дойдат танковете, за да защитят интересите на руските инвеститори.Да им е честита новата автономна област към комунистическата им федерация.
27
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано дойдат още 300 000 ,по-добре братя руснаци,отколкото пришълци арабски ***,туркомани и еничари на хранилка при чужди фондации.
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега чак разбирам защо от РъБлок мразят толкова Русия,всъщност те мразят повече България защото сме се освободили с руска помощ от Турско,а последните събития доказват ,че на тях Турция им е по-мила от България.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 35Ами купи си от българин,трибуна,,Моци"си купи!
24
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При условие,че от ЕС,сме получили 16млрд лв,а сме платили 15 млрд,като вноски,какво не им харесвате на руските 10 млрд(само от жилища)
23
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До не забравяйтеТези 300 000 руснаци като нищо ще бъдат НАСЪСКАНИ някога "ДА ПОИСКАТ ЗАЩИТА" от Русия.Или да си организират ПРОПУСКА партия.Поплювко, достатъчно е само 1 да поиска, и Путин ще ви премаже, панимаеш?
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До по-далекоПостоянно работя с руснаци,няма по-добри платци от тях(и по-неточни времево,ако бъдем честни)
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шороши какъв е курса на турската лира днес,да не ви изгорят париците случайно.
20
5
 
10
 
! Отговори
не забравяйте преди 8 години
Тези 300 000 руснаци като нищо ще бъдат НАСЪСКАНИ някога "ДА ПОИСКАТ ЗАЩИТА" от Русия.Или да си организират ПРОПУСКА партия.Страхувай се от руснаци, дори когато правят инвестиции.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запасной аэродром!!!
18
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
малко са по добре руснаци отколкото турци