Плевнелиев: Българите започват да се връщат

Никога не сме били по-свободни да пътуваме, живеем и работим!
8 юни 2016 18:00,
297
Плевнелиев: Българите започват да се връщат
Росен Плевнелиев и Марти Шулц. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев омаловажи твърденията, че български имигранти заливат Великобритания. Темата за миграцията е в центъра на дебатите преди насрочения за 23 юни референдум за европейското членство на Великобритания.

Запитан в Европейския парламент в Страсбург дали може да даде гаранции, че българите няма да продължат да се стичат към Острова, Плевнелиев каза, че в момента в Обединеното кралство има 45 000 българи, което е много по-малко от общностите ни в Испания (300 хил.), Гърция и Германия (по 200 хил.) и САЩ -450 хил.

Плевнелиев припомни напразно чакащите на летището в Лондон български и румънски имигранти след падането на ограниченията за работа в началото на 2014 г.
„В Германия безработните българи са по-малко от безработните германци и в определен смисъл са по-добре интегрирани в Германия от германците“, заяви президент.

Според него в последните години има тенденция на връщане на българите в родината заради откриването на високоплатени работни места от големи чужди компании, модернизацията на страната и растежа на икономиката.

Президентът смята, че големият брой на българи, работещи и живеещи в чужбина, е „временно положение“, което ще се промени. „Ние не спим, а се модернизираме и подобряваме и хората започват да се връщат, защото държавата отваря нови хоризонти пред тях“, убеден е президентът.

„Горд съм, че като член на ЕС моята нация никога не е била по-свободна. Българите са свободни и могат да пътуват по света, да живеят, да работят и да учат“, каза Плевнелиев, добавяйки, че работи за връщането на емигрантите.

Европейската миграция е ключов аргумент на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. Според тях от 2000 г. насам 5 млн. европейци, основно от Централна и Източна Европа са се преселили във Великобритания. Само през миналата година около 150 000 европейци са се установили на Острова – предимно българи и румънци. В същото време само 1,3 млн. британски граждани живеят в Европа. Противниците на членството смятат, че ако Лондон излезе от ЕС, той ще може да си върне контрола на границите и така ще запази повече работни места за британците и ще намали разходите на социалната си система.

Росен Плевнелиев изрази увереност, че британските граждани ще гласуват за оставането на Великобритания в ЕС. Той обясни, че обратното би било в противоречие с историческите традиции на страната, която чрез интеграция и свободна търговия е създала най-голямата империя в човешката история.

„Великобритания не може да бъде замък на остров, който се изолира. Единственият начин да води е да използва Европейския съюз като платформа“, като платформа.

Шефът на Европейския парламент Мартин Шулц, заяви че ако британците гласуват за излизане, лидерите им трябва незабавно да започнат преговори за напускането на Съюза. Британските евродепутати обаче щели да са свободни да изберат дали да останат до края на мандата през 2019 г., тъй като макар да са избрани от Великобритания, представляват в Европейския парламент всички европейски граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
PeerGynt преди 7 години
До Европеец@ Както казват Руснаците "Удивление дураков" Клишираната и бесмислена реч на г-н Президента може би щеше да впечатли някого през 1989. Оттогава светът се придвижи напред, а някои си останаха в миналото.
178
0
 
4
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
До ЗащоНе бъдете наивен. Следващият президент може само да бъде по-одиозен. политическата класа няма да допусне да бъде избран лидер за президент. Търси се (и е намерен). Ше ни го кажат като си починат от тежката задача да ни управляват, т.е. след лятната ваканция, а вие ще чакате по-малко, не до октомври
177
0
 
4
 
! Отговори
ас преди 7 години
абе Радневооо, прибирайте си ги пациентите какво сте ги пуснали да се разхождат спокойно
176
1
 
9
 
! Отговори
Пфу! преди 7 години
Само от 3 етажното ни жилище с 1 вход, за няколко месеца, две четиричленни семейства се изнесоха.ТРАГЕДИЯ в изказванията му, трагедия и за България!
175
1
 
10
 
! Отговори
НЗ преди 7 години
Плевнелиев, хапчетатаааааа... Не си си пил хапчетата против халюцинации...Доктор Иванов
174
2
 
7
 
! Отговори
Защо преди 7 години
Защо времето тече толкова бавно, сякаш е спряло, а трябваше вече да е октомври и тъпичката кукла на конци вече да не е Президент....
173
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тонколоната на Ембъси-то отново изцепи поредния бисер
172
2
 
13
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
И оня от с.Веселиново бе недоразумение /за това всички вкупом го избраха/, ама тоя "изби рибата"!!Мераклиите за този пост нека помнят "бисерите" му, че да не стават за посмешище и цяла България да ги ругае.Слушаш го и се питаш:" Този човек на кой свят живее? Защо край него има толкова много скъпо платени "съветници"? " Чак сега проумях, защо ББ направи Дунав мост 2 ! Със самолети бегат --босички пешком се връщат. Ау-у-у-у , горките.......
171
2
 
15
 
! Отговори
ставри преди 7 години
Гледам , имаопашки на границата от завръщастисе.
170
2
 
9
 
! Отговори
Азармо преди 7 години
До красивия 205Иска ти се да звучи "красиво" като К.У.Р., но не става - кУфражисти се пише с О! За съжаление точно грамотните, красивите и представящите достойно Родината сме навън. За разлика от чалгаджиите, мутрите и послушните овце в бегето.
169
2
 
17
 
! Отговори
Азармо преди 7 години
До Анонимен 202На кое казваш нормална работа бе, свинар провинциален?! С какво е дръпнала БГ, аа - с прием на нелегални, ок! Поздрав от софиянец-кореняк.
168
1
 
14
 
! Отговори
Азармо преди 7 години
До Ани 157Сега им работим за без пари, а те ни лъжат, че било за достатъчно! Кукло, *** се гръмни! И още нещо - гледай да не попаднеш в болница без всичките си спестявания и тези на роднините... Изходът е летален.
167
1
 
3
 
! Отговори
Азармо преди 7 години
До dpАко в собствената ти главица не си свободен, никой не би могъл да те "освободи" (как да го напиша на по-български?)
166
1
 
0
 
! Отговори
Васо преди 7 години
До Койчо: ИСССССтих те Койчо. Не, че съм симпатизант на Плевнелиев.
165
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Събудете го моля!!
164
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гоуем е! Като спре да е президент да го вземат в господари на ефира!
163
1
 
4
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 7 години
До OdysseusKOE TI E KAZVASH BALGARSKOTO,PREDANNOSTA KAM GABAVONOSITE LIA TOVA CHE RUSIA E NA DVA KONTINENTA MAY DRAZNI NIAKOGO
162
3
 
7
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 7 години
До OdysseusKAK NIAMA DA E NAY APLODIRANIA BALGARIN,TA TAKAV PREDATEL NA NACIATA I GAZOLIZEC NE SE E RAZDAL
161
1
 
12
 
! Отговори
Дипломат преди 7 години
Няма управляващ политик на света, който да признае публично, че народът му бяга. Не е глупав Плевнелиев, няма какво друго да отговори, освен че това е "временно положение"
160
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГА МУ ИСТИЧА МАНДАТА .ЧЕ ДА НЕ МУ СЛУШАМЕ ГЛУПОСТИТЕ