Президентът с вето №6: Заради земеделската земя

Радев напомня, че по Конституция тя е национално богатство
61
Президентът с вето №6: Заради земеделската земя
Снимка: архив "Булфото"

Президентът Румен Радев наложи ново вето на парламента, този път заради земеделската земя. Държавният глава връща за ново обсъждане на депутатите Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал.

Причината са направените с него изменения в Закона за опазване на земеделските земи.

Радев не е съгласен с правилата около промяната на предназначението на земеделските земи, се уточнява в прессъобщение от президентския пресцентър.

Още по темата

Според държавния глава тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Президентът е категоричен, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес.

Според Радев само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани да изразят своето мнение.

В мотивите си президентът припомня, че по Конституция земеделската земя е национално богатство.

"Земята е основно национално богатство, защото е  източник и основа за всички други блага и има ограничена площ", пише Радев.

Той допълва, че с промените отпада изискването за представяне на проект на подробен устройствен план (ПУП) при започване на процедурата за промяна на предназначението на земеделските земи и се обявява против това.

Днешното вето е шестото, което Румен Радев налага на парламента, откакто встъпи в длъжност преди година.


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До антиРадев

"непричом"
Промитият руски мозък нищо не може да го спаси.
49
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Радо Ветото! Машалла на руското протеже !
48
2
 
5
 
! Отговори
Бахуро преди 11 месеца
Забравих да честитя празника на герперастите и бсп - и двете комунистически партии, наследници на БКП! Жив, здрави и много конвенции да поемате.
47
1
 
8
 
! Отговори
Бахуро преди 11 месеца
До герперастките тролове: Земята е частна и частника има право да я ползва, по ВСЕКИ ЗАКОНЕН НАЧИН. Това да не ти е бащиния - купил си нива и почва да вдига бардаци? Искаш да строиш - сменяш и предназначението по реда, прокарваш си плановете, ако трябва и за ПУП ще плащаш. Ако си сериозен бизнесмен това са разходи, които трябва да си предвидил. Но тъ.пирите не могат да схванат, че се плаща и това е нормално. Както и че трябва да се следва закона, а не само да се гледа за вратички в него.
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей, че дразнеща пасмина са тея ГЕРБАви тролове, като някакви мухи са.... Пращат ги от разни фенгрупи на тиквоча във Фейсбук по сайтовете като орда ромове...
45
5
 
20
 
! Отговори
gg преди 11 месеца
не мога да повярвам че има един достоен български политик...какво чакаме че не го изберем за премиер и да свърши тази наведена герберистка корумпирана крадлива шайка да ни клати
44
1
 
5
 
! Отговори
До антиРадев преди 11 месеца
А бащината нива на първа линия на морския плаж ли е или е някъде си по баирите, през девет планини в десета, но с тенеденция внезапно да осъмне пак там?

Питам, щото ако си мераклия да сложиш нещо преместваемо и до 35 квадрата и сега не ти трябва ПУП. Ако обаче ти се ще да вдигнеш нещо на няколко етажа за ВИП гости с изглед към края на Вселената, Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал е непричом със заведенията и свързаната с тях дейност, така че...
43
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За тоя само като сложи някое вето се сещам, че го има. По безполезен президент не сме имали до сега
42
28
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 11 месеца
Земята е ПРЕДИ ВСИЧКО ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ и правата на собственика са над всичо останало. Собственикът е който ползва, управлява, разпорежда се, продава, отдава и пр. СВОЯТА ЗЕМЯ. И не може един руски агент, било той и президент да ми казва на мен собственика как да ползвам земята си. Типичен съветски промит мозък - при руснаците земята е изцяло държавна. Затова нямат никаква перспектива за напредък и развитие. Развитите общества са основани на ЧАСТНА собственост върху земята, а не на крепостни.
41
34
 
8
 
! Отговори
антиРадев преди 11 месеца
това с други думи означава, че ако искам да построя в бащината си нива- заведение, следва да направя ПУП на целия район?, да дам сума пари...да чакам много години изнудван от всички възможни служби и службички. т.е. мотивите на Радев уж загрижен за земята е нов прът в колелото на частната инициатива. Защото мафията пак ще е добре. просто на мафиозите ПУП ще го правят безплатно, срещу съответния подкуп, а ние мулета ще си прлащаме и ще бъдем изнудване---още повече корупция. Мразя ги...
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В прламента са събрани мижетурки от кол и въже. Хора, които не разбират от нищо и тези чукове определят живота ни... спомням си една представителка, която казваше как щяла да се пременя и да се конти. Това на преден план излиза в кухата и кратуна.
39
0
 
19
 
! Отговори
дедоВиЯ преди 11 месеца
До Го4о По-добре Гинес отколкото рекорд на предателите!СВЪРШИХА парите за крадене от приватизациията,еврофондовете,концесиите и т.н. и заповат да печелят с закони и влияние!?€€€
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Откога фамилията на първия президент след 1989-та стана забранена дума, която тук заменят със звездички?!
37
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само 6 пъти вето за една година!!! Че то има ли читав закон гласуван от ГЕРБ. Всеки техен закон трябва да бъде връщан за поправяне. Помните ли как президентите Жельо *** и Петър Стоянов връщаха всеки закон, когато управляваше БСП?
36
5
 
36
 
! Отговори
иван преди 11 месеца
За това е прав , какво правят тези в парламента , България ли ще разпродават , пък после реват че им е нисък рейтинга !
35
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 11
Браво на президента............

Тази земя е извоювана от нашите предци, преживяла и много да си остане национално богатство и никога да не се продава на чужденци дари и на двойни граждани

Искаш да ми кажеш, че си съгласен да не се продава земя на братята руснаци?
34
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Радев, мачкай джендерете от Гроб!
33
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак на тяо смешник ще му бъде показан един голем среден пръст :)))))))) Удриии кутевскатаа свооолоч :)))))
32
17
 
13
 
! Отговори
Го4о преди 11 месеца
Този ще влезе в "рекордите на Гинес" по отхвърлени вета! Обзалагам се!
31
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До абе чичо 14

Миналата година добива на зърно беше рекордните за историята на страната 12,5милиона тона.Все така да грабят ГЕРБ !