България поиска фабрика на световен автопроизводител

До края на годината правим автономен автомобил от БГ части
95
България поиска фабрика на световен автопроизводител
Снимка: БТА

През тази година имаме амбицията да направим нещо, което не е правено никога досега. България ще излезе на световните пазари и ще заяви, че иска фабрика на световен производител, обяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, цитиран от "24 часа".

Изказването му дойде на среща на автомобилния клъстер България.

По думите на Плевнелиев обиколката ще започне още следващия месец, като делегацията ще бъде начело с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Първи ще са европейските производители от Германия и Великобритания, а след това и  държави като Южна Корея и Индия.

По време на срещата председателят на клъстера арх. Любомир Станиславов обяви, че до края на годината ще бъде създаден прототип на автомобил почти само от части, произведени в България.

Това ще бъде автономен автомобил и ще има за цел да покаже способностите на страната ни в автомобилното строене.

Министърът на икономиката Емил Караниколов представи данни, според които делът на автомобилния сектор в брутната добавена стойност е 3,6 на сто и се е увеличил през последните 10 години повече от 4 пъти. Фирмите в брашна са над 130 и създават заетост на над 30 000 души.

Министър Караниколов подчерта, че от голямо значение за ефективната работа на автомобилния сектор е кадровото му осигуряване. За тази цел в страната функционират 17 висши училища, 103 професионални гимназии, 1 частен колеж и 5 средни общообразователни училища с професионални паралелки, подчерта икономическият министър.


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
21
 
! Отговори
Йордан преди 3 години
Този смешен *** какво прави на семинари и обикаля пак наляво- надясно?не стига,че взима огромна пенсия,но дотяга отново на хората!
87
3
 
17
 
! Отговори
времето е временно преди 3 години
тоя гл.ист е като времето дето ту го има -ту го няма, но всеки път синьо.пи.чка требе да зафане микрофон и да прави ууу-ууу-уь за силен, уууууьуьуьу за много силен вятър и з ох-пръц ох пръц че се било чувало от квартирката на Презо Плевел га немало вятър дорде не си тръгне от таз квартирка БашЮнбъшеКерсетеСуджичиши г-н Ефенди-Бей от Банкяяяяя
86
4
 
20
 
! Отговори
Мотошейна ли е първа преди 3 години
да се надяваме че първото произведено моторило от Авто Концерн "Плевел Тръни Коприва" не е онази шейнудка с която в Боровец гинат деца, че е онази мото-шейна дето заради която Плевел писа сълзлив СМС а по-късните емисии хората казаха че бил пълен със сопо.ли
85
0
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
Да верваме ли в чудеса?
84
1
 
20
 
! Отговори
Кола с бъдеще! преди 3 години
в тази връзка Презо от Плевнята е обещал че ще донейтва личният си биологичен аспух, който е тунингован по изискванията за тромпет според скалата на Моцарт и използвах в музикалните митинги в Залцбург,освен тов Плевел е дарил горното и долно чене за челюсти на предни спирачки за автомобил БеГайтрошедес. а Дъска Бананкоричкова е обещала да се повози 36 часа с най- красивия чуждестранен шофьо защото за добро преживяване не култура във филологиите а един определено движение на дамското тяло е ОК
83
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Журналисти, след тази нула, вземете да пляснете и крадлата , потомката на поп Тодоров с прояви по летищата.
82
3
 
32
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Най- вероятно световният производител ще е от Индия, а супер болидът ще е рикша с педа/ли и ще се произвежда от завод Балкан. Нали Роско ходи в Китай да лови инвеститори? Неговите "инвеститори" напълниха ЕС с фалшив пчелен мед. Всичките му подвизи и геройства са все несмаслени и приключват с фиаско.
81
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли ден без да се е появил в новините Плевлю!Това ,ако не е политическа агитация,какво друго е!
80
3
 
21
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
Рдна тротинетка не моем съберем кат хората, за коли мечтаят тия
79
7
 
27
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
Не мислиш ли, че е прекалено нахално да ни натрапват подобно нещо?!?Ние нямаме нито желание, нито такива традиции, още повече някакъв *** да го търпим и словославяме до гроб, въпреки, че е отвратително нищожество?Ами защо тогава не приложите това правило а за ПРЕЗИДЕНТА Тодор Живков?Аман от глупаци с размътен мозък от американската пропаганда!Ще ми ашладисва тука обичаиете на някого си от зад океана...
78
2
 
22
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До popa ot razgrad Турците отдавна имат свой автомобил. Казва са Тефас.По едно време ги продаваха и у нас.Вярно не се известни и от високо качество, но ги има.
77
1
 
26
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
абе турските ни комшии от години се мъчат да направят свой автомобил но никой не ще да се хване на хорото...при това те имат огромен капитал и опит...Хонда, Тойота, Хюндай, Рено, Фиат и Форд...всички имат там заводи...ама ето на...това е съвсем различно нещо...
76
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя все по-нахално обикаля телевизиите. Купил си бил синоптичка лигльото, която ще избяга след като кешира. Хората се надяваха да не им досажда.
75
6
 
25
 
! Отговори
PD преди 3 години
Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак.Няма нужда да се молим, на господарите, да ни дадат завод. Това мислене е плевньовско. Ако се постави ясна цел, с която да се ангажира целия слугинажен елит, умело финансиране и мениджмънт, можем да постигнем каквото си пожелаем. Но с слугинажен елит, изсметкярски тип, няма да се получи. Като се разделим с тях, нещата ще се подредят.
74
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое от написаното в 74 не е вярно? По данни на ЦИК за РР са гласували 2 063 332 души. Това прави около 30% от имащите право на глас. За останалите 70% РР не е избрания от тях президент. Корни може да се сополиви колкото си иска на клетвата му, но фактите са си факти. Боко нарочно сдаде поста на президента на РР като му сложи за опонент Цачева. И пак нещата бяха на кантар, та трябваше с балотаж да печели.
73
3
 
24
 
! Отговори
Joko преди 3 години
Впечатляваща наивност на хора с претенции ! И на кого ще продавате тези отомобиле ?Русняците от 50 г. се мъчат да направят без успех някаква колица, та вие ли !
72
8
 
23
 
! Отговори
СатаНАТО преди 3 години
Румен Радев също беше назначен от Борисов.
71
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69:Радев беше избран от 2 млн души. Това как прави 84% от 6 млн. имащи право на глас, другарю. Ако срещу Радев беше издигнат някой Иван Иванов от улицата, а не Цецка, летецът щеше да е отдавна забравен към днешна дата.
70
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** си ти Плевнелиев,загуби син,Бог те наказа ,но ти пак бълваш същото от устата си !
69
12
 
26
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До 69Няма израз като " бивш президент"Това, че е бил някога президент на България означава, че ще бъде до карая на живота си наричан Президент на България. А дали е бил достоен или не е друг въпрос...